Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj maminy, mám takový problém, moje dcera šla teď do první třídy, je velmi citlivá a bojácná atd, ale kupodivu školu zatím zvládá perfektně. Jsem rozvedená a můj ex si jí bere kdy chce, vždy mu vycházím vstříc, ale teď když začala škola, tak si jí chce brát i přes týden, jako že ji i odvede ráno do školy a bude u něj třeba na dva dny. Bojím se, že malá z toho bude mít chaos a přestane jí škola bavit, bude třeba dělat ukoly v jinou dobu, než je zvyklá atd. Já sem byla určená soudem jako jediny její zástupce, tak jsem mu řekla, že to tak nechci a že chci mít pod kontrolou co veškole dělají a ukoly a tak. Už je to týden a ex se neozval, bojím se, že dal žádost o střídavou péči, Nevím co mám dělat ![]()
@mari811 cítíš se jako jediná osoba schopná zkontrolovat úkol z první třídy?
Já bych si skoro tipla, že i ten chlap to zvládne, jen mu k tomu dát příležitost, že…
Já bych se zeptala dítěte, jak to vidí ona.
A střídavá péče, u nás funguje s mnohem mladšími dětmi. Chtěla jsem, aby tatínek nebyl jen víkendový polobůh, který všechno dovolí, ale opravdový plnohodnotný rodič, který musí řešit všední výchovné a pečovací starosti, aby měl k dětem stejně blízko jako já. Samozřejmě se mi po dětech stýská, když maj rýmu, tak se bojím, aby to nenechal jen tak a nebylo z toho něco horšího, když řekne, že pojedou plavat, tak se bojím, aby se něco nestalo, ale to jsou moje osobní strachy a se zájmem a prospěchem dětí to nemá nic společného, děti potřebují oba rodiče, nejen mámu.
@mari811 píše:
Já sem byla určená soudem jako jediny její zástupce, tak jsem mu řekla, že to tak nechci a že chci mít pod kontrolou co veškole dělají a ukoly a tak.
Pokud nebyl otec zbaven rodičovské odpovědnosti, je otec stejným zástupcem jako ty, i když ji máš v péči.
§ 858
Rodičovská odpovědnost zahrnuje povinnosti a práva rodičů, která spočívají v péči o dítě, zahrnující zejména péči o jeho zdraví, jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj, v ochraně dítěte, v udržování osobního styku s dítětem, v zajišťování jeho výchovy a vzdělání, v určení místa jeho bydliště, v jeho zastupování a spravování jeho jmění; vzniká narozením dítěte a zaniká, jakmile dítě nabude plné svéprávnosti. Trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může změnit jen soud.
§ 865
(1) Rodičovská odpovědnost náleží stejně oběma rodičům. Má ji každý rodič, ledaže jí byl zbaven.
§ 884
(1) Rodiče mají rozhodující úlohu ve výchově dítěte. Rodiče mají být všestranně příkladem svým dětem, zejména pokud se jedná o způsob života a chování v rodině.
§ 890
Rodiče jsou povinni si vzájemně sdělit vše podstatné, co se týká dítěte a jeho zájmů.
To, že se o ní zajímá, i o to co dělá ve škole bych viděla jako kladnou věc.
Zkuste na to najíždět postupně. Třeba dcerce řekni, že například v úterý s tebou bude dělat úkoly tatínek. Otci řekni o „rituálech“ a ať se je snaží dodržovat a uvidíš jak to dcerka bude snášet.
Příspěvek upraven 16.09.14 v 10:49
@mari811 A nešlo by to udělat tak, že by třeba první pololetí ta „střídavka“ probíhala stylem, že dceru vyzvedne otec, bude s ní dělat úkoly u tebe doma, třeba ty dva dny po sobě, jak si plánoval? Teda jestli je to technicky proveditelný. Ty to můžeš po očku kontrolovat z vedlejšího pokoje a dcera si zvykne na dva různé „styly“ domácí přípravy, na jeden tvůj a jeden tátův.
Prostě bych na střídavku najížděla postupně. Já si myslím, že nástup do první třídy je pro dítě docela záhul a hned od října/listopadu mu to ještě vyšperkovat střídáním domova co dva dny, to už by bylo podle mého moc.
Vžyd jsem psala, že si jí bere kdykoliv, i do školky jí vodil, i na dovolenou si jí bral na týden, o to mi vůbec nejde, jde mi o to, aby to neměla chaoticke, máme školu před barákem a ona tam chodí sama, ex bydli od školy dál a musí jí vodit. Já nemám strach z toho, že to nezvládne ex, nebo já, ale z toho, že dcera mi pak začne odmlouvat, že s tátou dělá ukoly večer a ne hned po škole atd. Prostě jen nechci aspoň ted než si na školu pořádně zvykne ničit její rutinu. ![]()
No s mým ex se neda na ničem domluvit a jeho nová žena, by ho ke mě nepustila, ale řekla jsem mu, že si jí muže brát po škole třeba každý den i na 5h, ale snim je těžká domluva. Já mu nikdy nebráním vídat dceru, ale ted jí začalo nové období a jen chci by si na to zvykla. ![]()
A nedá se s ním domluvit ta jednotná rutina? Nebo nějak kompromisně sjednotit? To by mohl pochopit, že pro všechny je jednodušší jet v „zajetém“ systému než z toho dělat chaos. (Jemu by zas mohla odmlouvat večer, že už je unavená a není tak zvyklá…)
To nechapu, ze by ji mela prestat bavit skola jen proto, ze si nebude delat ukoly ve stejny cas? ![]()
Pokud je tohle nejvetsi problem, tak se s ex domluvte, kdy se budou delat ukoly. Ale ja bych v tom problem nevidela, tyhle vojenske rozvrhy celeho dne jsou mi proti mysli.
@mari811 píše:
No s mým ex se neda na ničem domluvit a jeho nová žena, by ho ke mě nepustila, ale řekla jsem mu, že si jí muže brát po škole třeba každý den i na 5h, ale snim je těžká domluva. Já mu nikdy nebráním vídat dceru, ale ted jí začalo nové období a jen chci by si na to zvykla.
Pokud s nim neni domluva, tak bych ty ukoly psala v dobe, kdy to s dcerou pise on. Nez se hadat o nicem.
@mari811 píše:
Já nemám strach z toho, že to nezvládne ex, nebo já, ale z toho, že dcera mi pak začne odmlouvat, že s tátou dělá ukoly večer a ne hned po škole atd. Prostě jen nechci aspoň ted než si na školu pořádně zvykne ničit její rutinu.
Právě proto se domluv s ex na tom aklimatizačním půlroku, během kterého si nové věci „sednou“. Vy zjistíte, kdy je nejlepší psát úkoly, jestli hned po příchodu ze školy nebo až za dvě tři hodinky apod. a vymyslete (i časový) scénář domácí přípravy.
Ten půlrok taky odhalí, jestli budete vy dva zvládat předávání si informací ohledně školních pomůcek apod. Třeba když v pondělí dceři oznámí, že ve středu si má donést to a to, tak jestli jeden nebo druhý rodič nebude zapomínat to druhému včas (tj. s předstihem, aby ten druhý to koupil) oznámit.
To není vojenský rozvrh, je v první třídě probůh, já chci jen aby si uvědomila, že má nějaké povinosti ke škole. No zkusím to s ex ještě probrat, snad se domluvíme.
@Fjodorka píše:
To nechapu, ze by ji mela prestat bavit skola jen proto, ze si nebude delat ukoly ve stejny cas?
Taky nechápu.
@mari811 Pokud se bojíš opravdu jen toho, tak je to nesmysl.
Strach ze zmatku dcery ze dvou režimů chápu. Já bych se s ex domluvila na tom, aby měl s dcerou po škole stejný režim jako má teď u tebe doma.
Ukulina. no to je asi jediné možné řešení. Ale ted když se mi neozval, tak se bojím, že buď jí bude chtít do své péče, nebo do střídavé :-/
@mari811 Aby ji dostal výhradně do své je utopie, ne? Nesmíš vidět hned všechno černě. Neznám ho, ale myslím si, že jsi prostě jen hrozně vystrašená, že skutečnost nebude tak žhavá. I kdyby to říkal, tak k činu to často vůbec nedojde. ![]()