Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ačkoliv mám děti a svou domácnost mnoho let, nenaučila jsem se vařit tak, aby výsledek byl zarucen. Nemám to v ruce, ani mě to nebaví, nerada tomu venuji cas. Na rodicaku jsem vařila hodně, ale děti jsou vybíravé a moji lásku k vaření to moc neposílilo. Co chodím do práce, tak vařím minimalne. Cely život jsem na hranici nadváhy a jídlo je pro mě vlastně tak trochu nutné zlo. Když má přijet tchýně na oběd, nebo návštěva na přespání, chytím paniku a snažím se vyřešit situaci nějakou restauraci. Máte nějakou radu, jak z toho ven? Dost se za to stydím. Nyní mě čeká opět návštěva, manželovi přijede kolega, a já z toho silim.
@Sakuraodvektla píše: Více
Radu nemám, ale cítím s tebou, poněvadž jsem úplně stejná. U nás ale většinou vaří manžel, což je k nezaplacení ![]()
@Andyss píše: Více
to bych také neakceptovala, s kolegou opravdu ať manžel jde do hospody, restaurace
Tak udělej řízek ne, to zvládne každý ňouma.
Já vařím vše a hodně dobře. Nesoudím lidi, co zvládnou jen ten řízek, ale na tom se nedá nic zkazit.
Nejsi „vyvařená“ a nemáš k tomu cit. Nevím, jestli se tohle dá nějak získat. Zkus vařit návštěvě jen jídla, kde jsi si jistá. Pokud budeš zkoušet nové recepty, tak napřed domácímu osazenstvu. Nebo prostě udělej návštěvě obložený talíř/mísu. Nějaké grilování.
Co si najít nějaký kurz vaření?
Já vařím ráda. Vařím ráda i pro návštěvy. Dělá mi radost když jim chutná.
Na tvém místě bych zkusila začít s třeba dobře hodnoceným receptem, který najdeš na internetu a toho se držet. Zvládnout bys mohla třeba i guláš a k tomu koupit chleba. ![]()
Co bys jako chtěla složitě vymýšlet? Nejsi michelinská restaurace, ale člověk, co jí snad normální jidlo. Tohle fakt není žádná kuchařská olympiáda. Nepřijede Gordon Ramsay, ale kolega. Nečeká gratinovaný lanýž a jestli jo, tak ať si jde do restaurace přeci ![]()
Domácí pizza? Burger s americkými bramborami? Tortilla a dovnitř co si zamaneš. Těstovinový salát s masem? Chilli con carne, různé pomazánky s pečivem… Na takových věcech se nedá nic zkazit a téměř všichni takový jídla jedí běžně.
Navíc začíná období grilu, tak se toho dá snadno využít. Nemusíš dělat hned svíčkovou přeci ![]()
Děláš si to sama komplikované, přitom to je tak jednoduché ![]()
Příspěvek upraven 11.05.25 v 21:40
Udelej neco jednoduchyho, co se neda moc pokazit: pecene kure s kasi, rizek s bramborem nebo taky s kasi, prirodni platky s hranolkama, cinu s ryzi. A hlavne se nenervuj, jak rikala babicka Betty Mc Donald: Moc se s tim nepatlejte, chlapi sezerou vsecko, prasata. ![]()
A jestli te to uklidni, taky mam vzdycky trochu tremu, kdyz varim pro „cizi“. A to je mi uz triasedesat, troufnu si rict, ze varit umim, vsem vzdycky chutnalo, ale stejne tam ten cervicek vzdycky je, abych nepresolila nebo to jinak nezkonila. ![]()
Mám to stejně, nemám k vaření vztah.. ![]()
Máma mě z kuchyně vždy spíš vyháněla (zdržuju, udělám nepořádek, atd..) a mě to nebaví, jsem spíš na rychlá jídla, minutky, zapečená jídla atd.. Ale jíst mě baví.. ![]()
Tak si objednejte pizzu
Ja bych treba nedala ten rizek, protoze jsem to v zivote nesmazila. A vubec bych se tim netrapila. Proste si objednejte pizzu, nebo at manzel vezme kolegu do restaurace, nebo at vari on. Proc ja bych se stresovala ![]()
My si najidlo jen tak někoho nezveme. Pokud ano, tak kamarády a jídlo připravujeme společně.
S jednou rodinku si střídavě děláme krevety, jen tak jako jednohubku. (Máslo, citron/mandarinka, sůl pepř, česnek…)
Tchyně mi jídlo chválí, táta taky. Nejsem úplně supr kuchtík a vaření nijak moc neprožívam. Občas se něco nepovede.
Nejspíš bych to vyřešila, nějakým grilováním, restaurací nebo obloženými mísami.
Jaký typ kuchyně vaříš nebo zkoušíš vařit a v čem je problém? Neumíš dochutit? Máš tvrdé maso a rozvařené těstoviny? Omáčka má špatnou konzistenci? Nebo prostě nechceš vařit z principu?
Hele nastav si to v hlavě tak, že můžou být rádi, že jim vůbec něco uvaříš. A když jim to nebude chutnat, tak je to jejich problém a ne tvůj.
Tak to dělám já.
Taky nejsem milovník vaření a tak. Muj odpor k vaření ještě hezky posílila manželova rodina, když jsem si x krát vyslechla, že jeho ex umělá skvělé vařit a bla bla bla.
Tak jsem si to v hlavě přepla.
Když vařím jídlo, dám jim, tak jim popření dobrou chuť a řeknu, že jestli jim to nebude chutnat, že mě je to jedno, že si můžou namazat chleba vždycky. A fakt mě je to putna.
Od té doby, co jsem si to přepla, tak manžel sní kde co a bez řečí.
Je to jen o nastavení v tvé hlavě. Věř mi.
Já jsem naučená od dětství tak, že za každé jídlo se poděkuje, jelikož ten kdo vařil, tak nad tím strávil čas. I kdyby mi někdo zalil čínskou polévku, tak poděkuji. ![]()
Takže si to tak přepni a máš klid. A neboj, taky mám vybíravé děti. Jeden nechce v polévce zeleninu, druhý zase ano, třetí nechce maso atd. ![]()
Neřeším.
Když nechtějí jíst, jejich mínus.