Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Navar si nejakou omacku, kterou muzes jist 2-3 dny a je to. K veceri pak jen chleba, nebo palacinky. Uvar si i domaci polivku, bramoracku a ta ti taky vydrzi par dni. A je to levnejsi a zdravejsi.
Záleží jak to máš s jídlem, jestli tihnes k zdravejsimu životnímu stylu, nebo ne. My jsme doma 4 a nakupuju asi tak: pečivo, šunka, sýr, ovozel, jogurty.
Zakladni potraviny mám doma porad: maso, brambory, těstoviny, rýže, mouka
V týdnu jime v praci/ skole, doma jen večer, ale teplé večeře delam jen tak 2× tydne.
2× týdne peču, bublanina, babovka, pernik.
vikendy teplý oběd, ale casto jsme na vylete tak Jíme někde venku.
Takže já bych řekl že varim hodne málo.
Zkus inspo třeba na pinterestu, tam je toho mraky.
Časem se zajedes. Pro jednoho je to v pohodě, bych rekla.
Záleží jestli chceš spíš českou klasiku nebo něco modernějšího. Rychlovky nebo poctivě tažené vývary apod…Vždy je dobré si napřed naplánovat co chceš vařit a podle toho nakoupit suroviny. Protože jinak nakoupit spoustu blbosti kolem. Já jsem na rodicaku máme hypotéku a ještě další půjčku na auto takže nakupujeme hodně v akcích věci jako vejce, mlíko, maso, máslo. Jezdíme tak 1×-2× měsíčně na větší nákup a pak už jen dokupujeme třeba to ovoce, zeleninu, případně brambory…ty nemám kde skladovat takže kupují vždy jen když jsou v plánu. Aby mi tu nehnily. Většinou pak vymýšlím co vařit podle toho jaké mám v mrazáku maso. Vařím hodně českou klasiku : omacky knedlíky/těstoviny. Když jsem začínala vařit tak jsem si vždy našla na internetu recept, nebo i víc variant receptu a podle toho jsem uvařila. Nějaký základy mám samozřejmě od mamky Ale něco mamka třeba vůbec nedělá. Začínala jsem jednoduššími věcmi jako pečené kuře…a přecházela k složitějším…
Třeba tu polévku z pytliku můžeš nahradit vlastní - vývar, bramboračka, zeleninová - záleží, co máš rada. Pak třeba losos s bramborem, těstoviny s omáčkou, rizoto nebo kuřecí s rýží. Popř si kup celé kuře a to můžeš taky zpracovat na více jídel. A vše ti to klidně vystačí na 2-3 dny. V létě jak je sezóna zeleniny - lečo, salát apod.
@Anonymní píše: Více
no-asi se u vás doma prostě nevařilo, máma tě to nenaučila, plánovat ani vařit, tak to se pak holt vše musíš naučit sama.. já měla boží tchýni, co mne vzala v 18 pod křídlo a naučila mne polívky, vývary, guláše, omáčky, tak nějak úplně nenásilně, prostě jsme to vařily spolu u nich na chatě a mně to teda naštěstí i baví.. zkus Kuchařku pro dceru
https://knihobot.cz/…1/b/13004505?…
jistě ji najdeš třeba na vintedu za zlomek ceny, je to napsáno pro úplné laiky včetně všech základních postupů (třeba jak udělat jíšku, jak smíchat správně suroviny do buchty apod.)
zkus se naučit vařit to, co máš sama nejradši - co třeba luštěniny a polívky?
to ti vydrží na dva tři dny a dost tím ušetříš, když obden nemusíš kupovat sýry-uzeniny, šunku, pečivo, ono vařené jídlo fakt vyjde levněji…
držím ti palce ![]()
Hele, nauč se základ. Kuřecí vývar, zeleninová polévka. Výborná je červená čočka, pohanka, vše je rychlé, je to levné. Těstoviny, rýže, zase klidně jen se zeleninou a kouskem masa. Nauč se používat levné suroviny, třeba vločky, mraženou zeleninu.
Me by treba nebavilo jist jedno jidlo tři dny. Pokud budeš vařit jen pro sebe, tak se da vymyslet nějaká jednoduchá rychlovka. Plátek masa, kuskus, zelenina, nebo rizoto, červená čočka k tomu vajíčko, tortilla s masem a zeleninou, nebo těstovinový salát, zapečený brambory.
Tady je spousta receptů, vyber si něco sympatického a začni vařit
https://www.stream.cz/cuketka
Psát si nákup, plánovat jídelníček. Chodit nakupovat najezená - vyhneš se nakupování nesmyslů „z hladu“.
Já bych bez seznamu nákupu nemohla jít. To, co doma dojde/dochází hned píšu. Podle toho, co chci vařit, píšu, co koupím, atd…
Nakoupím kuřecí prsa, nejlépe, když je mají v akci, pár jich nechám v lednici, zbytek dám do mrazáku a pak s tím něco jednoduchého dělám. Občas bych udělala nějaké jídlo na dva tři dny, v papiňáku, v hrnci, v troubě, kdybych to uměla. To se dá kombinovat s nějakými lehčími, třeba i s bezmasmasými jídly.
MM
Být tebou nakoupim si brambory, těstoviny, rýži, vajíčka, knendlíky..Můžeš si třeba udělat knendlíky s vajíčky, nebo smaženku na chleba a k tomu nějakou zeleninu..Nebo si udělat brambory a k nim někde kup sekanou nebo karbanátky, jestli moc neumíš vařit. Z těstovin si zase můžeš udělat těstovinový salát, nebo šunkofleky, nebo rychlý špagety. Z rýže zase rizoto, nebo čočku a k ní párek nebo od pultu nějaký uzený nakrájený. Všechno to jsou dobrý a celkem rychlý jídla. Nebo si pořiď toustovač a můžeš si dělat i tousty který si naplníš tím co máš ráda. Ze sladkých jídel třeba palačinky, ovocný knendlíky klidně kupovaný jen ohřeješ. Nebo pudink s buchtičkama, tvaroh s nudlema. I lehkých jídel je dost záleží co máš ráda.
@Risanka píše: Více
Sekaná nebo karbanátky se musí udělat na pánvi, to už vyjde nastejno to kuřecí, které je zdravější a mnohem chutnější. Dá se to i nakrájet a smíchat se zeleninou, houbama. Jak píšeš, tak se dá jíst furt, ale moc zdravé to není. Ale jsou i horší jídla typu mimískovi chutnalo a manža si čvachtal. (Pět dní starý chleba osmažený a posypaný sýrem a pokapaným kečupem a medem.) ![]()
MM
@navy blue píše: Více
Jo, pana Cuketku mám ráda, často vaříme třeba jeho hrachovou kaši. Má to tam hezky polopaticky vysvětlený a používá jednoduché suroviny, nic extra drahého.
No je to přes patnact let, co jsem začala řešit vlastní vareni, tak přidám pár svých tipů. Základy vaření začni třeba s již zminovanou kucharkou pro dceru. Je tam polopaticky vysvětlená spousta základů vaření. Zkus si napsat jídelníček vždycky třeba na týden dopředu, inspiruj se třeba i někde meníčka v hospodě na co bys měla chuť a čas uvařit. Podle toho si pak napiš nákupní seznam. Ze začátku bude asi první nákup poněkud nákladnější, potřebuješ si určitě vytvořit zásoby trvanlivějších věcí, co znamená mouka hladká polohrubá, cukr, prášek do pečiva sušené droždí, nějaké protlaky rajčatové, konzervovaná kukuřice, hrášek, fazole, těstoviny, rýže, vločky, různé koření, čaje, kávy, mražené jako třeba špenát, zeleninové směsi, když nemáš nic čerstvého, nějaké maso když je v akci taky dat do mrazaku apod. Pak budeš postupně třeba jednou do týdne nebo častěji dle tvé potřeby jezdit na nákup kdy doplňuješ věci jako ovozel, šunky, sýry, máslo, mléko, pečivo, smetany na vaření, tvarohy, jogurty, maso. Za chvíli se do toho dostaneš, držím palce ![]()
Ahoj, mám trošičku hloupý dotaz, ale potřebovala bych poradit s tím, co vařit, nakupovat a podobně. Je mi 20, před cca půl rokem jsem se odstěhovala od rodičů a absolutně nemám ponětí co jíst. U nás doma se to nikdy nijak nehrotilo. Mamka chodila nakupovat obden hlavně pečivo, uzeniny, sýry a podobné. Nikdy se moc nevařilo a poslední roky to bylo tak, ať si člověk vezme/ udělá k jídlu kdy chce co chce. Chtěla bych ale jíst nějak pravidelně, hodnotná jídla, ale prostě nevím jak na ten systém. Nedaří se mi vyjít z toho “naučeného” nakupování obden, vymyslet co bych zrovna mohla uvařit, jak si to nějak propočítat aby mi to vyšlo třeba na 3 dny a tak… většinou je to tak, že si koupím třeba tvaroh, polívku z pytlíku, sušenku a podobné nesmysly.
Vím, že to asi nemusí pro spoustu dávat smysl, ale nevím si s tím rady. Proto mě napadlo se zeptat tady, kde jsou ženy, co mají rodiny, vedou svou domácnost a tak. Za každou radu budu ráda.