Postup
Mouku smícháme a z výšky prosejeme do větší nádoby. Osolíme, přidáme kmín nebo i různá semínka. V hrnku necháme vzejít kvásek z 50 ml vlažné vody, 1 kostky cukru a 30 g droždí. S pomocí kvásku a vlažné vody, do níž jsme přidali ocet, vymícháme těsto, které necháme dvakrát vykynout.
Na pomoučeném vále krájíme z válečku těsta stejné kousky, z nichž vyválíme kuličky a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličku uprostřed promáčkneme tupou stranou nože. Necháme ještě trochu nakynout, potřeme vodou, posypeme hrubou solí, kmínem a semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 170°C asi čtvrt hodiny až dvacet minut.
Dobrou chuť!
Autor: admin
Ingredience
- 250 g žitné mouky chlebové
- 250 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 30g droždí
- 1 kostka cukru
- 1 PL octa 8%
- 1 rovná PL soli + hrubá sůl na posypání
- kmín nebo různá semínka.
Chutnalo vám? Okomentujte recept Dalamánky z žitné mouky
Váš příspěvekPřečtěte si recept na Dalamánky z žitné mouky