Bojím se začít s AD

Anonymní
18.1.24 02:33

Bojím se začít s AD

Zdravím, prvně se chci omluvit za to, že je to tak dlouhé, ale chtěla jsem vypsat všechno. Předem děkuji těm, kteří to přečtou až do konce a zanechají komentář, který mi pomůže. Začnu tak nějak od začátku. Vždycky jsem byla taková, že jsem se víc kontrolovala (hlavně tep).
Byla jsem již několikrát na EKG, kde mi řekli, že mi srdce bije pěkně jen trochu rychleji. Byla jsem tam kvůli extrasystolám, které jsem pociťovala nepříjemně a vždy mě to hodně vylekalo (na EKG se nikdy neukázaly, měla jsem je občas třeba jednou týdně).

V poslední době jsem si tep kontrolovala častěji. Na konci listopadu, kdy jsem tahal venku kočárek ve sněhu mi strašně bušilo srdce a já zůstala před barákem a musela jsem si volat sanitku. Odvezli mě do nemocnice s tím, že mi řekli, že mám EKG v pořádku a tím to skončilo. Od té doby jsem začala mít strašný strach, že se mi to stane znovu a přestala jsem chodit ven.

16. 1. okolo 2h ráno při sledování filmů jsem začala z ničeho nic pociťovat bušení srdce. Jelikož mám doma takovou tu pomůcku na prst, která měří srdeční tep, tak jsem si ji vzala a lehla jsem si, abych se uklidnila. Nicméně tep jsem měla i po 5 minutovém ležení 160 a v tom se spustil neskutečný strach, což tomu taky nepomůže. Zavolala jsem si sanitku. Přijeli a měřili mi EKG, kde mi srdce bilo přes 150 a tlak jsem měla z těch nervů 150/90. Dali mi tabletku na zmírnění tlaku a infuzi s magnéziem. Bohužel ani to nepomohlo a znovu se mi začal zrychlovat tep, začala jsem se třást, mít sucho v ústech a bylo mi špatně (ale ne na zvracení). Vzali mě tedy do nemocnice. Tam mi podali tabletku na uklidnění, která ale nezabrala a tak mi dali nějaké „uklidňováky“ přes kapačku. Ta konečně zabrala a tep se mi uklidnil.

Jelikož mám úzkosti a cca 3 roky posunuté spaní (usínám kolem 3-5h ráno), tak mi předepsala Trittico 75 mg a že mám brát před spaním 1 týden půlku tabletky a potom už celou tabletku. Jenže já se strašně bojím. Četla jsem ty nežádoucí účinky a neskutečně mě to vyděsilo. Jsou tam napsány snad všechny nežádoucí účinky, které můžou být. Když jsem si to četla, tak mi zase začínaly takové ty stavy úzkosti, ale naštěstí se to uklidnilo. Bydlím s dcerkou (3 letou) sama a tak se strašně moc bojím.
Na jednu stranu se bojím další úzkosti a toho strachu a bezmoci a na druhou stranu toho, co mi ty antidepresiva udělají.
Dneska jsem se snažila usnout sama. Četla jsem knížku a začalo se mi chtít spát, tak jsem byla strašně ráda. Mám hodinky, které mi měří i spánek a ušla jsem 0:31 a probudila se 0:50. Absolutně nevím proč, jen jsem cítila, že mi bije rychleji srdce cca 110. Nechápu, proč se to děje…byla jsem tak ráda, že konečně usnu a ono zase toto. Od té doby nespím.
Uvažovala jsem, že bych si vzala ten prášek, ale zase mě přemohl strach z těch vedlejších účinků. Ještě mám pocit, že když se toho bojím a budu mít strach, tak že ty vedlejší účinky budou o to horší…
Uvažovala jsem nad psychologem a s jednou paní dr už jsem si i psala, ale nejsem schopná se vzít a dojít tam. Ještě je ve 3 patře a schody jsou pro mě úplně peklo. Jen při představě, že mám jít do schodů mi je špatně od žaludku. Zkoušela jsem i meditace, co mi paní dr doporučila podle videa a když jsem v klidu, tak mi přijde, že jsou k něčemu, ale když mám jen trochu strach, tak mi nepomáhají.
Jaké byly vaše začátky s AD a kdy vám zabraly a zmizely vedlejší účinky? Prosím potřebuju nějak uklidnit nebo já už nevím…tak strašně mi ty úzkosti a strach zničili a zkomplikovali život.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18.1.24 02:58

Hezké skoro ráno přeji. Jsem vztahový expert a váš dotaz je mimo můj obor. Přesto si dovolím vám napsat pár řádků. Zkušenosti ostatních nejsou příliš směrodatné, protože každý je jiný a každý reaguje na léky jinak. Ale i tak je dobře, že se zde ptáte, příspěvky ostatních vám neublíží. Doporučil bych vám více hledat na internetu odpovědi na vaše otázky, číst příbalové letáky léků a zhodnotit, zda antidepresiva vám spíš nepomohou, než uškodí. Konzultace při potížích s lékařem je možná vždy a stejně tak vysazení nebo nahrazení jiným lékem.

Luděk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
146
18.1.24 04:34

Napíši ti svoji zkušenost… Dříve jsem trpěl úzkostmi a šel jsem k doktorce napsat si antiderpresiva. Doma jsem si přečetl příbalový leták, kde se dočetl plno vedlejších účinku. Řekl jsem si, to brát nebudu! Místo toho jsem se snažil dalšího třičtvrtě roku vyléčit různými doplňky stravy jako je Omega 3, tryptofan, hořčík atd. To nepřineslo žádný významný efekt. Až jsem vyčerpal všechny ostatní možnosti, řekl jsem si, že mi nezbyde nic jiného, než si ty antidepresiva vzít. Škoda, že jsem je tehdy nezačal brát hned. Mohl jsem si ušetřit dalšího zbytečného třičtvrtě roku boje sám se sebou. Dnes totiž díky AD nevím co jsou úzkosti a jsem zdráv. Mimochodem ten strach z těch vedlejších účinků může být klidně taky jen úzkost. Ano začátek braní AD může být někdy náročný a spojen s vedlejšími účinky jako je třeba zvýšená úzkost, ale ty brzy odezní a pak už je jen dobře. Chce to začít je brát, prvních 14 dní se nesledovat a případné nežádoucí účinky v začátku překonat. Pokud jsou, většinou brzy odezní a nejedná se o nic nepřekonatelného. Pokud jde o lék Trittico a v takto nízce dávce, tak to zrovna není žádný driják. Pomůže se spánkem a spánek zase s úzkostmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.24 04:54

@neps Děkuji Vám moc za Vaši zkušenost. Já se právě nejvíc bojím těch vedlejších účinků jako jsou: zvýšené úzkosti, malátnost, tachykardie (zrychlený srdeční tep), ztráta vědomí, atd.
Pořád si říkám, že to není napořád a pak až to odezní, tak se budu cítit dobře, jenže z druhé strany si říkám, že 2 až 4 týdny jsou dlouhá doba a kdo ví, jaké budu mít vedlejší účinky. Ještě když mám doma malou dceru a zrovna ta ztráta vědomí a nebo malátnost…

• Citovat
  • Upravit
3925
18.1.24 05:13
@Vztahový expert píše:
Hezké skoro ráno přeji. Jsem vztahový expert a váš dotaz je mimo můj obor. Přesto si dovolím vám napsat pár řádků. Zkušenosti ostatních nejsou příliš směrodatné, protože každý je jiný a každý reaguje na léky jinak. Ale i tak je dobře, že se zde ptáte, příspěvky ostatních vám neublíží. Doporučil bych vám více hledat na internetu odpovědi na vaše otázky, číst příbalové letáky léků a zhodnotit, zda antidepresiva vám spíš nepomohou, než uškodí. Konzultace při potížích s lékařem je možná vždy a stejně tak vysazení nebo nahrazení jiným lékem.Luděk
??co to je??
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3925
18.1.24 05:15
@Anonymní píše:
@neps Děkuji Vám moc za Vaši zkušenost. Já se právě nejvíc bojím těch vedlejších účinků jako jsou: zvýšené úzkosti, malátnost, tachykardie (zrychlený srdeční tep), ztráta vědomí, atd.
Pořád si říkám, že to není napořád a pak až to odezní, tak se budu cítit dobře, jenže z druhé strany si říkám, že 2 až 4 týdny jsou dlouhá doba a kdo ví, jaké budu mít vedlejší účinky. Ještě když mám doma malou dceru a zrovna ta ztráta vědomí a nebo malátnost…

přečti si příbalák k paralenu a už ho nespolkneš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3925
18.1.24 05:24
@Anonymní píše:
Zdravím, prvně se chci omluvit za to, že je to tak dlouhé, ale chtěla jsem vypsat všechno. Předem děkuji těm, kteří to přečtou až do konce a zanechají komentář, který mi pomůže. Začnu tak nějak od začátku. Vždycky jsem byla taková, že jsem se víc kontrolovala (hlavně tep).
Byla jsem již několikrát na EKG, kde mi řekli, že mi srdce bije pěkně jen trochu rychleji. Byla jsem tam kvůli extrasystolám, které jsem pociťovala nepříjemně a vždy mě to hodně vylekalo (na EKG se nikdy neukázaly, měla jsem je občas třeba jednou týdně).

V poslední době jsem si tep kontrolovala častěji. Na konci listopadu, kdy jsem tahal venku kočárek ve sněhu mi strašně bušilo srdce a já zůstala před barákem a musela jsem si volat sanitku. Odvezli mě do nemocnice s tím, že mi řekli, že mám EKG v pořádku a tím to skončilo. Od té doby jsem začala mít strašný strach, že se mi to stane znovu a přestala jsem chodit ven.

16. 1. okolo 2h ráno při sledování filmů jsem začala z ničeho nic pociťovat bušení srdce. Jelikož mám doma takovou tu pomůcku na prst, která měří srdeční tep, tak jsem si ji vzala a lehla jsem si, abych se uklidnila. Nicméně tep jsem měla i po 5 minutovém ležení 160 a v tom se spustil neskutečný strach, což tomu taky nepomůže. Zavolala jsem si sanitku. Přijeli a měřili mi EKG, kde mi srdce bilo přes 150 a tlak jsem měla z těch nervů 150/90. Dali mi tabletku na zmírnění tlaku a infuzi s magnéziem. Bohužel ani to nepomohlo a znovu se mi začal zrychlovat tep, začala jsem se třást, mít sucho v ústech a bylo mi špatně (ale ne na zvracení). Vzali mě tedy do nemocnice. Tam mi podali tabletku na uklidnění, která ale nezabrala a tak mi dali nějaké „uklidňováky“ přes kapačku. Ta konečně zabrala a tep se mi uklidnil.

Jelikož mám úzkosti a cca 3 roky posunuté spaní (usínám kolem 3-5h ráno), tak mi předepsala Trittico 75 mg a že mám brát před spaním 1 týden půlku tabletky a potom už celou tabletku. Jenže já se strašně bojím. Četla jsem ty nežádoucí účinky a neskutečně mě to vyděsilo. Jsou tam napsány snad všechny nežádoucí účinky, které můžou být. Když jsem si to četla, tak mi zase začínaly takové ty stavy úzkosti, ale naštěstí se to uklidnilo. Bydlím s dcerkou (3 letou) sama a tak se strašně moc bojím.
Na jednu stranu se bojím další úzkosti a toho strachu a bezmoci a na druhou stranu toho, co mi ty antidepresiva udělají.
Dneska jsem se snažila usnout sama. Četla jsem knížku a začalo se mi chtít spát, tak jsem byla strašně ráda. Mám hodinky, které mi měří i spánek a ušla jsem 0:31 a probudila se 0:50. Absolutně nevím proč, jen jsem cítila, že mi bije rychleji srdce cca 110. Nechápu, proč se to děje…byla jsem tak ráda, že konečně usnu a ono zase toto. Od té doby nespím.
Uvažovala jsem, že bych si vzala ten prášek, ale zase mě přemohl strach z těch vedlejších účinků. Ještě mám pocit, že když se toho bojím a budu mít strach, tak že ty vedlejší účinky budou o to horší…
Uvažovala jsem nad psychologem a s jednou paní dr už jsem si i psala, ale nejsem schopná se vzít a dojít tam. Ještě je ve 3 patře a schody jsou pro mě úplně peklo. Jen při představě, že mám jít do schodů mi je špatně od žaludku. Zkoušela jsem i meditace, co mi paní dr doporučila podle videa a když jsem v klidu, tak mi přijde, že jsou k něčemu, ale když mám jen trochu strach, tak mi nepomáhají.
Jaké byly vaše začátky s AD a kdy vám zabraly a zmizely vedlejší účinky? Prosím potřebuju nějak uklidnit nebo já už nevím…tak strašně mi ty úzkosti a strach zničili a zkomplikovali život.

přestaň se sledovat, zabav hlavu a tělo sportem, uprav stravu, přestaň zatěžovat záchranku a zdravotníky, zachráníš životy těm, kteří skutečně potřebují pomoct, Škoda že máme bezplatné zdravotnictví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
18.1.24 06:12
@Anonymní píše:

Jaké byly vaše začátky s AD a kdy vám zabraly a zmizely vedlejší účinky? Prosím potřebuju nějak uklidnit nebo já už nevím…tak strašně mi ty úzkosti a strach zničili a zkomplikovali život.

Ty ty AD potřebuješ jako sůl. Přemýšlela si vůbec, jaký příklad dáváš dceři? Co ji tím můžeš způsobit? Ty se nechceš, v tuhle chvíli léčit, potřebuješ pozornost.. Výmluvy na nežádoucí účinky jsou slabé. Co budeš dělat, až si prostě zavoláš sanitku a budou se že ptát, co léky, co ti předepsali? Budeš lhát, co?
Byla jsem v podobný situaci jako ty. Zpětně si uvědomuju, že moje „problémy“ začaly už v pubertě. Ale abych nebyla za blázna, nemluvila jsem o tom. Tak to asi v mají rodině bylo - o pocitech, o tom špatným nemluvit. Začalo to jako deprese, později se k tomu přidaly panické ataky - to už jsem měla syna, bylo mi asi 27. Syn byl motivace, proč se nesmím vzdát a proč musím „vyhrát“. Věděla jsem, že ho nechci nechat samotného, aby se o něj museli starat třeba moji rodiče. Navštívila jsem psycholožku, která mi hodně pomohla, byla jsem u psychiatra a nějakou dobu brala léky. Dnes už jsem bez nich, problémy se nevrací. Co se léků týče, naučila jsem se předem nečíst nežádoucí účinky - zbytečně se člověk stresuje a pozorujte. Čtu je, až se problém objeví - a světě div se, buď žádné nemám nebo maličkost (průjem, bolest hlavy, únava). Život se mi otočil a už nejsem tak labilní, jak jsem byla. Trvalo to, ale stojí to za to. Dnes se tluču do hlavy jen za to, že jsem to neudělala dřív (i když si říkám, že takhle to mělo být, abych byla tam, kde jsem dnes).
Doporučuji ti, abys zahodila přístroj na měření, zbytečně si situaci děláš horší. Moje doktorka mi tehdy doporučila dechové cvičení, když jsem se dostala do stresové situace: nádech, při kterém počítáš do 5, potom pauza, kdy zase počítáš do 5, výdech (při něm zase počítáš do 5) a nakonec zase pauza s počítáním do 5. Opakuješ, dokud se neuklidníš, je dobrý zavřít oči a soustředit se na počítání (odvede to pozornost). Potom by bylo dobrý, najít někoho, s kým o svým problému budeš moci mluvit a kdo ti pomůže (terapeut, psycholog, psychiatr). Není to žádná ostuda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
146
18.1.24 06:30
@Divná Bára píše: ??co to je??

To je prosím Luděk, vztahový expert, který by potřeboval taky nějakou tabletku. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
olivovyolej
18.1.24 06:34
@Anonymní píše:

To ale zni jako veci, ktere uz znas, sice se jich bojis, to chapu, ale uz nebudou nezname a mas sanci, ze budou lepsi. Nabeh antidepresiv chvili trva ale pak se to srovna. Potrebujes dobreho psychiatra, kteremu muzes zavolat a on te uklidni, ze je vse v poradku. Ty leky berou i lidi s nemocnym srdcem. Co popisujes jsou silne panicke ataky a jestli nechces, aby se zhorsovaly, tak s tim budes muset neco delat. Dej si na misku vah, co ti zpusobi uzkosti - prestanes vychazet ven, budes koncit v nemocnici pro dalsi a dalsi ataky, nebudes zvladat praci, mysli i na dceru, muze se vam zvysit kvalita zivota, hlavne stabilita. Ale jen tabletky stacit nebudou. Ta uzkost bude mit nejake dalsi priciny. Potrebujes i terapie. Budes si muset ujasnit, jestli se chces lecit nebo jen tlumit. Jestli to prvni, prestan psychologa odkladat. Trittico ti predepsal psychiatr, ano? Nenechavej si nic na psychiku predepisovat od praktika.

• Citovat
  • Upravit
65130
18.1.24 06:35
@Divná Bára píše: ??co to je??

Novy zdejsi blázen, pardon, vztahovy poradce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
olivovyolej
18.1.24 06:37
@Vztahový expert píše:
Hezké skoro ráno přeji. Jsem vztahový expert a váš dotaz je mimo můj obor. Přesto si dovolím vám napsat pár řádků. Zkušenosti ostatních nejsou příliš směrodatné, protože každý je jiný a každý reaguje na léky jinak. Ale i tak je dobře, že se zde ptáte, příspěvky ostatních vám neublíží. Doporučil bych vám více hledat na internetu odpovědi na vaše otázky, číst příbalové letáky léků a zhodnotit, zda antidepresiva vám spíš nepomohou, než uškodí. Konzultace při potížích s lékařem je možná vždy a stejně tak vysazení nebo nahrazení jiným lékem.Luděk

Vtip konci tam, kde muzes svymi prispevky nekomu velmi ublizit. :roll: Jako chapu, ze v podstate pises, ze ty leky ma brat, ale panikářům nemuzes radit timhle zpusobem sdeleni. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
16990
18.1.24 06:50

Ahojky, vim, ze jsi tady povazovana za exota, ale ja te svym zpusobem chapu..
Ma se v pripade hospitalizace kdo postarat o dcerku?
Res to s lekarem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.24 07:07

Moje zkušenost: kvůli psychickým problémům jsem nezvládla dokončit vysokou školu, dnes to umím pojmenovat: měla jsem úzkosti a deprese. Kdybych začala brát medikaci, bylo by vše jinak.

Pokud máš vážné potíže se spánkem, jak chceš fungovat a chodit do práce? Dítě je velké, brzy tě ta změna čeká. Nevymýšlej blbosti a poslechni lékaře, ten předepsaný lék je v malé dávce, třeba jej za nějaký čas bez problémů budeš moci vysadit.

• Citovat
  • Upravit
3159
18.1.24 07:19

Snoubenec bere trittico téměř rok na deprese a s ní spojené problémy se spánkem. Nemohl spát a když už usnul, pravidelně se mu zdálo, že zemřel. Přestal mít zájem o vše, co ho dřív bavilo. Už po měsíci přišla úleva a po třech měsících se cítí v pořádku.
Když se bojíš vedlejší účinků, nemohla bys brát ani obyčejné léky třeba na bolest.
Ty nevycházíš ven z bytu? To není zdravé ani pro tebe, natož pro dceru. Začni se léčit už kvůli ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí