Bojíte se ekologické katastrofy?

20822
7.4.25 21:23

Bojíte se ekologické katastrofy?

Krásný večer,

připravuji článek, který vyjde na Den země (22.4.) mimo jiné na téma greenwashingu. A byla bych moc ráda za vaše pohledy na věc - jak toto téma vnímáte? Jaká reklama vám už přišla přes čáru? Bojíte se ekologické katastrofy? Snažíte se i vy sami přispět k lepší situaci a jak?

Předem vám všem moc děkuji :mavam: :srdce:

Klári :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
obet.stalkingu
7.4.25 21:27

Bojím. Země je vesmírné minové pole. Když to nepřilétne zvenčí, může se něco podělat tady. I vinou člověka. Ale viděl jsem komplet Živé mrtvé a komiks přečetl taky, tak jsem připraven na nejhorší. Vyloženě se nesnažím o nic, ale jakž takž ekologicky se snad chovám. Třídím odpad, jezdím občas MHD a flatulaci se snažím provádět doma, aby se dostalo co nejméně škodlivin do vzduchu.

• Citovat
  • Upravit
5944
7.4.25 21:35

Dokud mi tako doba nezačala cpát, že se mám bát ekologické katastrofy, tak mě ani nenapadlo, že se mám bát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
7.4.25 21:38

Tak zalezi, jestli ma clovek rad sve deti. kdyz ne, tak proc se bat, my tu nejak dozijeme…

Ježkovy zraky, vzdyt je to mega prusvih a zaviranim oci se to nezmeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76352
7.4.25 22:00
@Kipa22 píše: Více

já jsem zjistila, že se mám neustále něčeho bát, když jsem začala chodit tady na emimino

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
8.4.25 12:01

Ekologické katastrofy se nebojím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24630
8.4.25 12:07

Ne, fakt mám jiné starosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
8.4.25 12:11

Nebojím, ekologii nijak neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
8.4.25 12:19

Nebojím, protože pokud přijde, ani se nebudeme stačit začít bát. Planeta se sice možná otepluje, to je asi fakt, na druhou stranu už čelila tolika obratům a pokaždé přežila. Takže nějaké uhoření a podobně - nevěřím. Stejně tak nevěřím na účinnost všech těch nesmyslných požadavků pod názvem Green deal. Jediné, co má smysl a co může každý udělat, je začít u sebe. Chovat se přiměřeně ekologicky v rámci svého okolí, své rodiny. Zákaz plastových brček, povinné zálohování PETek a ta přitroublá připevněná víčka k lahvím to fakt nevytrhnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
8.4.25 12:29

Nebojím. Kdyby měl člověk všechno řešit a mít ze všeho okolo nás strach, tak se snad musí zbláznit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40400
8.4.25 13:44
@admin píše: Více

Osobně se divím, že se lidstvo už dávno samo nezlikvidovalo, i když občas k tomu mělo nakročeno.

Pokud by se podařila tak mohutná ekologická katastrofa, že tenhle živočišný druh vyhyne, Příroda si velmi oddychne a bude oslavovat. :)

Protože tenhle druh se nepodařil, od počátku se jen vraždí mezi sebou, ubližují slabším, likvidují zvířata, stromy, rostliny, půdu, vodu, vzduch atd., takže možná menší restart nebude na škodu.

Za sebe…třídím odpad, sbírám v lese bordel, když tam jsme, nepohazuju nikde odpadky a zbytečně nekupuju nepotřebné veteše, ale pak si zaletím letadlem na dovču a udělám takovou uhlíkovou stopu, že všechno předchozí padne, takže tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1087
8.4.25 14:31

Že bych se bál, to ne.
Na druhou stranu příroda dostává zabrat jak blázen, na jednu starnu, když se má pokácet jeden strom v centru města, tak lidi sepisují petici, že je les za městem plný odpadků nikoho moc netankuje.
To asi tak nějak vystihuje přístup k ekologii. Evropa snižuje uhlíkovou stopu tak, že postaví své fabriky v Africe, takže prblém není vyřešen, jen to vypadá lépe.

Co se týká greenwashingu, tam asi kraluje kosmetický průmysl.
Pleťová voda obsahuje 96% přírodních složek, no jelikož obsahuje 96% vody, tak jo, ale ono to tak bylo vždy a ekologická zátěž se tedy nijak nezměnila.
Další je, „vykupujeme prázdné obaly od kosmetiky“, působí to tak, že se do toho kelímku opět doplní kosmetika. Z hygienických důvodů to nelze, takže v lepším případě se jedná jen o to, že to pošlou do recyklace za vás. V horším to skončí ve směsném odpadu.
Nevím, jestli to spadá do greenwashingu, ale reklama „naše kosmetika není testovaná na zvířatech“ mě dráždí nejvíc. Od roku 2009 se v EU nesmím prodávat kosmetika, která byla testována na zvířatech a ani nesmí obsahovat složky, které byly po tomto datu testovány.
Obecně co mě dráždí na kosmetice je to, že se všichni tváří děsně eko - bio a pak udělají 15 limitek za rok, milion stejných rtěnek, které jsou sice stejné jako ty před 15 lety, ale nový marketing je prodá lépe.

Další věc co mě zaráží je zálohování PET lahví. Do ekologie to nemá žádný dopad, nakonci je stále recyklace, tak jako dosud a recyklační kapacity jsou dlouhodobě vyčerpané. Jediné co se přidal je další článek, který zahrnuje zvýšení dopravy a lidské práce.
Pokud bych měl potřebu něco regulovat, byl by to zákaz nápojových plechovek, tento obal je desetiletí překonaný, je neekologický, neekonomický a jako bonus nehygienický.

Další věc je elektronika. Myčky nádobí se tváří, že je to ekologičtější, než mytí nádobí v ruce. Určitě se můžeme bavit o úspoře vody, to ano, ale také spotřebujeme elektřinu a do přírody vypustíme násobně horší chemii, než z prostředku na nádobí.
Eko štítky u elektra jsou naprosto odtržené od reality, srovnávají se zde eko programy, které jsou u každého výrobce trochu jiné a navíc je řada spotřebitelů nepoužívá, neboť neodpovídají potřebám. Takže výsledkem je, že v A řadě máte spotřebič, který sice v eko programu bere málo vody i elektřiny, ale u klasické 40 bere oproti konkurenci téměř dvojnásobek, ale ta konkurence má horší eko program, takže má klasifikaci C.

Nakonce je třeba říct, že se ekologicky chovám, nikoli třízením odpadu, ale tím, že nekupuju nesmysly, třízení je jen důsledek neekologického chování. Skutečně potřebuju 10 svetrů kupovat každý rok?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5944
8.4.25 15:44
@stinga píše: Více

A pokud se koukáš v Tv na zprávy, tak od kovidu máš být vyděšená. Nejprve to byl kovid - já v krámě trochu zakašlala a lidé s vytřeštěnýma očima odskakovali, pak to byla válka na Ukrajině a řada lidí začala dělat zásoby na třetí světovou… atd. Kdo se umí krásně děsit, to je Gréta Thunbergová. Tak přesně takto dopadnout nechci… A protože plasty by mohly zničit planetu, tak už se museli přestat vyrábět plastová brčka - vyrábí se papírová zatavená v plastu. :zed: Takže brčka jsou hnusná a plast neubyl. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12947
8.4.25 16:17
@admin píše: Více

A ta ekologicka katastrofa ma byt co? Neco jako Hustopece nebo zmena klimatu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12947
8.4.25 16:18
@Kipa22 píše: Více

Ty brcka jsou v celofanu, takze v tomto pripade netreba mlatit hlavickou do zdi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová