Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malé( 29 měsíců) se v puse objevily boláky - viz foto. Menší boláčky má dole pod spodním rtem a na vnitřích tvářích. Celkem se ji v puse i rozmnožil povlak na jazyku (moučnivka?, kandydy?) Včera měla horečku až 38,6 a dnes jsem ji před chvilkou naměřila 37,7 stupňů.
7. 8. byla na očkování Priorixem a mě by zajímlo, zda to ještě může být reakce na očkování - Dr. mi říkal, že reakce může být do měsíce. Je toto jedna z nežádoucích reakcí? Nemůžu se mu dovolat a jelikož mám doma 4 měsíční mimino, tak se mi tam nechce jezdit, ať si nepřivezeme i něco dalšího.
Čím byste to mazaly? Malá samozřejmě odmítá jíst ![]()
Virova stomatitida nebo nejaka herpeticka angina. Konzultuj to s dr.
Vypadá to na afty, v lékárně koupíš takovou fialovou vodičku, po 2-3 dnech mazání v puse to odezní.
s očkováním bych to nespojovala ![]()
Asi aftozni stomatitida. Taky bych to konzultovala s Dr. Bude se to jeste zhorsovat.
Afty to tedy podle mě nejsou, podle čtení dotazu mě jako první napadly, ale po kouknutí na foto mi to přijde docela velké a od pohledu bolavé.
Doporučila bych jako první pomoc Tantum Verde-buď citronový bonbón nebo roztok trochu naředit vodou a potírat boláčky. On možná bude chvilku pálit-chce to rychlost, ale potom uleví-a zároveň je antibakteriální.
Ale toto bych ukázala dr.
Dcera měla stomatitidu a bylo to náročný, protože je to hodně bolavá nemoc. Herpetickou angínu-pokud neměla neštovice, může mít?? Nevím. každopádně bych omezila kontakt s miminkem ![]()
Aftozni stomatitida, teď jsme se z toho vylízali, zajdi k doktorce
@Halamka Neštovice měla ve 3 měsících.
Psala jsem sms Dr., tak doufám, že se mi ozve zpět s tím, že můžeme odpoledne přijít.
Tak jsou to afty… malé to, ale dává zabrat… nejedla vůbec a od úterka za celý den vypila cca 600 ml tekutin a to pití jsem do ni musela rvát. Do toho se ji rozjela i moučnivka. Včera jsme ji začali dávat Nutridirnky pro děti, tak ji to alespoň dodá energii.
Jak nechce polykat, tak má v puse pořád hromadu slin, které usilovně drží, aby neslintala. Včera jak měla hlad, tak si přinesla cornflaky a mléko - dala si to do misky a masochisticky se na to koukala, ale i když se cornflaky rozbředly a rozpadaly se, tak nenašla odvahu to do pusy dát - chuďátko moje.
Nechci to zakřinout, ale dnes jsem do ni dostala 280 ml plnotučného mléka, 5 ml vody, 50 ml hráškové polévky a cca 70 ml Nutridrinku pro děti. Ale jsou to lité boje, tak doufám, že už to začne méně bolet a ona více jíst.
Dr. říkal, že afty většinou trvají týden, tak věřím, že to tak bude i u Julie.
@fia80
týden, někdy i méně, my jsme mazali fialovým hnusem snad co 2 hodiny a během 4 dnů to bylo pryč a jedli oba zase dobře