Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminy máte některá zkušenosti s bolavým bříškem po pití z lahvičky a odbrkáváním? Mašemu malýmu je necelých pět týdnů a vlastně od dvou týdnů je už na flaštičce. Ze začátku bylo všechno v pořádku, měli jsme ji od Aventu a savička č.1,jemomže Vojtík byl hrozně malinkej a slaboučkej a protože jsme museli přibrat jinak bysme šli do nemocnice tak jsem mu dala savičku č.2. Ani to nemělo úspěch, nebyl schopný nějakým způsobem pořádně tahat a tak mi jedna mamina poradila ať koupíme tu savičku s variabilním¨průtokem, no a od té doby zápasíme s prdíkama, nemůžeme si odbrknout a někdy třea i tři hodiny do dalšího jídla se kroutíme, pláčema apod. Nevím jestli se naloká nějakým způsobem vzduchu okolo nebo to do něj teče proudem protože ze začátku jak má hlad tak hltá a musím mu ten dudlík vytahovat a on pořád hledá a to je jídlo na půl hodiny a malej je u toho nevrlej a tak se chci zeptat, jestli nemáte některá podobné zkušenosti jestli je to dím dudlíkem nebo jak na něj, Dřív si krásně odbrknul a spokojeně spinkal a teď je vidět že ho něco bolí no je to zápasení. děkuji.
V první řadě si myslim, že savička nesouvisí s přibíráním. Pakliže je prcek na UM, tak neni vyloženě nutný mu nechávat tu 1, je fakt, že to dává zabrat. Přibírání spíš souvisí s množstvím, co vypije…
Jinak průtokovej dudlík je kombinací velikosti 1, 2 a 3. Myslím, že by ta 2 stačila. Je možné, že se mu ten dudlík otočí při pití na velký průtok a navíc sama píšeš, že hodně hltá nejdřív, tak nezvládá a tu a tam přisaje i vzduch. To se stát může.
Jinak i když jsem kojila, tak jsem přikrmovala a cokoliv malá dostala z flašky (a i teď do kaše nebo když zkoušíme UM nebo když dostávala MM z flašky), tak jsem jí do toho přikapala pár kapek Sab Simplexu. Tím mícháním ve flašce se totiž nadělaly bublinky.
Každopádně podle toho, co píšeš, tak si myslim, že mu to teče moc rychle. Větší přibírání rozhodně nedocílíš větší dírkou v dudlíku.
Možná by pomohla i změna UM?
Gabča a Barča
Ahojky,
mám holčičku 6 týdnů starou a musím kojit přes kloboučky, protože mé bradavky jsou moc malé a Lotka je nechytí. Používám značku Avent, ale když se odloupnou od dvorce, naloká se malá taky vzduchu a prdíky jsou na světě ![]()
Moc nám pomohl Sab simplex. Sice na to kapání, aby měl jeden trpělivost, ale je to výborná věc.
Jo, a viděla jsem i protikolikovou kojeneckou láhev od značky Chicco. Je šikmá a má u uzávěru pojistku proti propuštění vzduchu dovnitř. Ovšem nemám vyzkoušeno. Třeba by pomohla také.
Ať ti ratolest roste. Ta moje má obličej momentálně plný potniček a vypadá jak puberťačka. Nemůžeme se toho zbavit ![]()
Pěkné dny a klidné noci…
Pavlína a Lotka (6 týdnů)
DĚKUJI ZA MEJLÍK PÍŠU JEDNOU RUKOU TAK SE PŘEDEM OMLOUVÁM ZA CHYBY NAPÍŠU TI MŮJ MEJL NAPIŠ MI OHLEDNĚ TĚCH POTNIČKŮ NĚCO VÍM MĚLI JSME TO Á MÁME TAKY Tana.Sedlakova@seznam.cz BUDU RÁDA PÁ TÁŃA S VOJTÍŠKEM.
Ahojky, my jsme od narození na UM. A s prdíky jsme si užili až do 3 měsíce své. Savičky to podle mě moc neovlivní. Nám pomáhalo tzv. míčkování, které ti ukážou na rehabilitacích (dětský lékař vám určitě poradí kam zajít), pak tak fén na bříško, nošení mimi v klubíčku aby se stlačilo bříško. Ale co jsme vychytali. Našli jsme doma starou zadělávací velkou mísu. Na dno jsme dali na několikrát přeložený velký ručník, aby ho nikde nic netlačilo a nalili do ní vodu jako na koupání. Byl v tom sice jako skrčeneček, ale pomáhalo to jako jediná věc… ![]()
Děkuji za rady karambolce je to dobrej nápad tak jako koupání v kyblíku, hodně maminek si to chválí hlavně kvůli prdíkům ale náš Vojtík je tak malinkej že bych ho tam asi hledala půl dne a tak to nejdřív zkusíme taky do nějaké mísy nebo menšího hrnce a jestli se mu to bude líbit, jako že koupání ve vaničce miluje a prdíky jdou ven raz dva tak ho pořídíme. My ještě masírujeme bříško olejíčkem na větříky, nahříváme plenu ale když on řve tak řve a v tý chvíli nepomůže nic takže nosíme, polohujeme, kombinujeme polohy a on prostě řve a řve , pak se uřve, na chvíli usne a když ho to trápí tak i ze spaní začne plakat a to je třeba půl dne ach jo................ Nejhorší je, že je mi ho hrozně líto ale jsem tak unavená a vyčerpaná že kolikrát už nevím co dělat ale musíme to vydržet a třeba jak začne víc kopat nožičkama a pohybovat se tak to přejde.
Chce to prostě nějak vydržet, taky jsme z toho byli všichni šílení, ne z toho, že nic neuděláme, že ho musíme nosit atd, ale právě z toho, že nám ho bylo strašně líto. Jak jsem psala, trvalo to do 3. měsíce, pak jak se začne trošku hýbat tak to zmizí jak mávnutím proutku ![]()
Ahojky, tak já měla s malou také problémya koupili jsme antikolikovou láhev o Canpol Babies s odšroubovacím dnem a od té doby byl od prdíků pokoj. Vřele doporučuji
![]()
Protikolikovou láhev taky vřele doporučuji - my máme Dr.Browns např. na www.forbaby.cz vevnitř má takovou tyčinku, která odvádí vzduch, takže k polykání vzduchu vůbec nedochází. Prdíky už máme jen vyjímečně a chviličku zato když jednou dáme z Aventky tak to pak prdíky jsou zas ![]()
Sab dáváme před každým jídlem 8kap.