Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám třítýdenního chlapečka. Je plně kojený. Před každém kojení ho přebaluju a vždycky má v plínce nakakáno, ale je to spíš takové řídké žluté skoro jako průjem. Problém spočívá v tom, že po každém kojení, většinou tak do 10 minut, se malý začne hrozně svíjet, tlačit, rudnout a nemůže se vyprdět. Nejhorší je to večer a v noci, kdy v podstatě kojíme, potom hodinu uklidňujeme a pak se možná bude půl hodiny spát, aby všechno probíhalo zas nanovo. Po každém kojení ho nechám odříhnout, tak v tom by snad problém neměl být. Jinak nevím, co můžu při kojení jíst, tak radši nejím téměř nic-piju kojenecké čaje, Gravidmilk, homeopatika na kojení a k jídlu si dávám většinou starší chleba nebo rohlík s něčím namazaným. Na bolení bříška jsem zkoušela masáže, cvičení s nožičkama, Sab simplex. Nic nezabírá. Mám i rektální rourku, ale nevím, jak moc ji můžu zasunout do zadečku? Je plastová a má asi 10-15 cm. Díky za odpověď.
Ahoj,
mám také 3 týdenního syna. Ten se první týden taky trápil, kroutil a plakal…Na nadýmání mi dětská dr. doporučila Espumisan kapky - 10 kapek před každým kojením. Výrazně se to pak zlepšilo.
ani nevíš, jak s tebou soucítím
Naše holčička měla šílené problémy s bříškem, proplakaný každý večer až do noci, někdy i přes den. Křeče do bříška, strašný pláč a trpící výraz…je mi z toho ještě teď strašně.
Na sab simplex bych se vykašlala teda z fleku. Nám zabral trošku infacol, ale úplně zázračný je espumisan pro děti. Doporučila mi ho jedna maminka a opravdu by za to zasloužila metál! Také zkus nahřívat příško - mám na to polštářek s nějakými šlupkami nebo semínky a každý den piju koflák fenyklového čaje.
Ahoj taky s tebou soucítím, je to hrůza se na ty naše špunty dívat jak trpí. My jsme z toho skončili až v nemocnici na kapačkách, nechci tě strašit ale nakonec je z toho potvrzená ABKM. K té rektární rouce, musíš jí pořádně namazat a pomalu zavádět do prdelky, v nemocnici říkali, že můžeš jít až na 3/4 délky té rourky, ale musís pomalu a když ucítíš, že to dál nejde, tak na ní netlačit, jen s ní trošku otáčet a až povolí tlak, tak zasouvat dál, našemu prckovi pomáhalo jen tohle, vždycky se krásně vykakal a vyprděl. Ale neměla by se používat moc často, v nemocnici říkali, že max 1× za den. Pak ti ještě poradím zabalit prcka pevně do plenky a pustit fén nebo vysavač, on je ten šum uklidnuje. je to podle karpovy metody tady
Ahoj,
tak my s bříškem zápasíme ještě teď (a to má víc než rok), začalo to přibližně od 4 týdnů… Vyzkoušeli jsme kde co, vždycky se pár dnů trošku zlepšilo, ale pak to zase nepomáhalo. Jako nejúčinnější je masírovat (kreslí se písmenka I, L, U (I love you) - kopírují dráhy střeva, nebo procházka prstíkama, to jde občas ty bubliny úplně cítit), cvičit s nožkami, přitláčet k bříšku, jezdit na kole, a nahřívat bříško (polštářek se třešňovými peckami mají v drogerii dm za něco okolo stovky), a ležet bříškem na bříšku - to je vlastně taky zahřívání a naíc to uklidňuje. Většinu těch věcí praktikujeme doteď, když ho v noci bolí bříško.
Naše dr říkala, vyzkoušejte, co vám bude zabírat
, je to hrozně individuální - a musím jí dát za pravdu.
Třeba Sab simplex nezabíral v 6 týdnech, ale zabral ve 3 měsících, ono asi jak se jim ta trávicí soustava mění, tak se mění i medikace. Měli jsme i probiotické kapky BIO Gaia (to jsou ty drahé), pak přírodní kapky Baby Calm - ty taky chvíli zabraly, určitě neuškodíš nějakýma probiotikama - prodávají se např. Laktobacílky Baby - ve vysypávacích kapslích - myslím, že jsou od 1 měsíce. Měli jsme i nějaké homeo, ale ty neměly žádný účinek. Speciální masírovací větrové oleje podle mě nemají smysl, někdy miminka až pálí - důležité je nemasírovat nasucho.
Stolice co píšeš je úplně normální, náš svišť to měl stejně, a vydrželo mu to až do příkrmů
. Rektální rourka nám osobně nepomáhala, strká se vpohodě 2 cm, a kroužíš s ní a různě hýbeš - je ohebná - pokud nebudeš používat několikrát denně, nemusíš se bát nějakého narušení vyprazdňovacího reflexu. Ale myslím si, že je spíš použitelná, když se dítě nemůže vykakat, s čím asi nemáte problém
. Nebo ty bublinky potlačit masáží a pak použít rourku.
Ještě možná zkus na pár dní vysadit ty kojo čaje, někdy jim nedělá dobře ani přemíra fenyklu.
Jo a používáte dudlík? Při sání (čehokoliv) se miminkům líp prdíkuje.
Přeju, ať brzy přijdete na to, co mu zabere
.
![]()
Žiža1 píše:
Ahoj,
tak my s bříškem zápasíme ještě teď (a to má víc než rok), začalo to přibližně od 4 týdnů… Vyzkoušeli jsme kde co, vždycky se pár dnů trošku zlepšilo, ale pak to zase nepomáhalo. Jako nejúčinnější je masírovat (kreslí se písmenka I, L, U (I love you) - kopírují dráhy střeva, nebo procházka prstíkama, to jde občas ty bubliny úplně cítit), cvičit s nožkami, přitláčet k bříšku, jezdit na kole, a nahřívat bříško (polštářek se třešňovými peckami mají v drogerii dm za něco okolo stovky), a ležet bříškem na bříšku - to je vlastně taky zahřívání a naíc to uklidňuje. Většinu těch věcí praktikujeme doteď, když ho v noci bolí bříško.
Naše dr říkala, vyzkoušejte, co vám bude zabírat, je to hrozně individuální - a musím jí dát za pravdu.
Třeba Sab simplex nezabíral v 6 týdnech, ale zabral ve 3 měsících, ono asi jak se jim ta trávicí soustava mění, tak se mění i medikace. Měli jsme i probiotické kapky BIO Gaia (to jsou ty drahé), pak přírodní kapky Baby Calm - ty taky chvíli zabraly, určitě neuškodíš nějakýma probiotikama - prodávají se např. Laktobacílky Baby - ve vysypávacích kapslích - myslím, že jsou od 1 měsíce. Měli jsme i nějaké homeo, ale ty neměly žádný účinek. Speciální masírovací větrové oleje podle mě nemají smysl, někdy miminka až pálí - důležité je nemasírovat nasucho.Stolice co píšeš je úplně normální, náš svišť to měl stejně, a vydrželo mu to až do příkrmů
. Rektální rourka nám osobně nepomáhala, strká se vpohodě 2 cm, a kroužíš s ní a různě hýbeš - je ohebná - pokud nebudeš používat několikrát denně, nemusíš se bát nějakého narušení vyprazdňovacího reflexu. Ale myslím si, že je spíš použitelná, když se dítě nemůže vykakat, s čím asi nemáte problém
. Nebo ty bublinky potlačit masáží a pak použít rourku.
Ještě možná zkus na pár dní vysadit ty kojo čaje, někdy jim nedělá dobře ani přemíra fenyklu.
Jo a používáte dudlík? Při sání (čehokoliv) se miminkům líp prdíkuje.
Přeju, ať brzy přijdete na to, co mu zabere.
díky moc za radu, ten třešňový pytlík určitě vyzkoušíme
. Jinak dudlík nepoužíváme, protože malý mi ho vždycky vyplivne. Jedině, když ho pokapu troškou Sab simplexu, tak chvilku dumlá. Nejradši by ale pořád cucal prso ![]()
Ahoj maminky,
Mám doma 16dnů starého syna a máme problém se vykakat. Prdíky máme dost na rozdávání, ale nekakáme:o(. Dneska jsem byla v lékarně a tam mi dali espumisan. Myslíte že to může doma jsem si přečetla bříbaloví leták ale nevím kolik kapiček mu můžu dát. Už je to 4dny a nelepší se to. pomáhala jsem mu trubičkou, a to se vykadí ale dá to šílenou práci a bobek u toho strašně pláče. Bohužel nekojím nemám mlíčko, tak to máme s příkrmu. používáme BEBU. Děkuji za rady
))
Ahoj maminky,
mám první miminko, je mu 7 týdnů a přesně jako vy bojujeme s bolavým bříškem. Již 3 dny má hrozné křeče, moc pláče a mě to trhá srdce, když vidím, jak moc se svíjí. Protože jsme nejdříve měli průjem a bolesti bříška, dala nám dr baby rice kaši bez laktózy od ukončeného 4.,měsíce, ale měli jsme dávat jen 1-2 lžičky před kojením, dokud bude průjem. Dále jsem koupila baby calm, fenyklové přírodní kapky, dávají se také před kojením, ale lze je dát i mezi jídly, což jsem aplikovala právě když jsme měli to bolení a pozorovala jsem, že se to trošku zmírnilo. Taky dávám bifiform na přirozenou mikroflóru ve střevech a podávám fenyklový čaj granulovaný od sunárku. Myslím si, že tato opatření dost pomohla a již jsme na tom o něco lépe. Co je důležité pokud se malej svíjí a má řidčí stolici je odstříkat první mlíčko cca 20ml, protože je sladké, obsahuje laktózu a ta prohání (také čaje s laktózou heřmánkový, na bolení bříška od Humany apod., je nutné koupit takový, který laktózu neobsahuje) Pokud je zácpa tak naopak využít právě produktů s laktózou. Jinak také používám rourku a opravdu to pomáhá, pěkně se vyprdí a pokaká, ale ne vždy, navíc jsem si všimla, že jak se po,,, udělá se mu lépe, ale brečí dál a žádná změna nenastává, pak mu dám prso a je spokojený, nebo ho pochovám a uložím a spinká, protože je z toho unavený, takže zkoušet, je možné, že důvody pláče se po chvíli změní. Sice nepoužívám dokrmování, plně kojím, ale malej toho spořádá strašně moc a tak bych si typla, že může stejně jako tomu našemu nestačit pracovat střeva, to bych probrala s dr. dle přírustku, my jsme měli ve čtvrtek 5030g a teď ve středu 5260g, 2× tolik než by měl mít a to také napomáhá právě těm bolestem, takže nyní musíme trošku méně papat a nedávat přední mlíčko a místo toho čajík, tak snad už to bude lepší. Tak se držme maminky, jistě to zvládneme ![]()
Ahoj, já mám stejný problém, taky nám jsou 3 týdny, jinak jsi to popsala naprosto stejně…navíc máme občas zelenou stoličku, u doktorky jsme byli a rourku co doporučila taky nechci moc používat, ale dost mu pomáhá cvičení s nožkama-dávám mu je kolínkama skoro k hlavě a pak z něj jde doslova pěna…chudáček, nechápu kde se to v něm pořád bere, taky už pomalu nic nejím, ale aby se nám zas za chvilku neztratilo mlíčko…
Jelikož prý pěkně přibýváme nemám se znepokojovat a zkusit ještě kapky, tak jsme koupili espumisan a uvidíme…jinak piju denně fenykl..Holt si to prý zvlášť chlapečkové zkrátka musí odtrpět… ![]()
Ahoj, já mám stejný problém, taky nám jsou 3 týdny, jinak jsi to popsala naprosto stejně…navíc máme občas zelenou stoličku, u doktorky jsme byli a rourku co doporučila taky nechci moc používat, ale dost mu pomáhá cvičení s nožkama-dávám mu je kolínkama skoro k hlavě a pak z něj jde doslova pěna…chudáček, nechápu kde se to v něm pořád bere, taky už pomalu nic nejím, ale aby se nám zas za chvilku neztratilo mlíčko…
Jelikož prý pěkně přibýváme nemám se znepokojovat a zkusit ještě kapky, tak jsme koupili espumisan a uvidíme…jinak piju denně fenykl..Holt si to prý zvlášť chlapečkové zkrátka musí odtrpět… ![]()
Ahoj. Já mám 4 měsíční holčičku a na prdíky trpíme stále. Taky nekakáme a když, tak jedině s použitím rourky. Po příjezdu z porodnice Barunka stále tlačila. Celé noci tlačila, pak vyšel prdík, no prdík-prd, jak když si prdne chlap-chuďatko. Bylo to otřesný-chtělo se mě z toho brečet..Problémem bude asi i to, ze jsem se nikdy nerozkojila. Narodila se me o měsíc dříve a dostala ihned příkrm. Papáme nutrilon-Anticolics a ja vehementně odsávám, ale na jednu dávku dám z obou prsou jen 40-60ml, takže odsát předni mlíčko by znamenalo nemět nic
Za den dostane okolo 560 - 700ml z toho mého mlíčka pouze 250 - 300ml. Myslíte, že toho mám raději nechat? Dneska se po dlouhém pláči vykakala a to za použití rourky, jinak nekaká klidně 12 dni. Hovinka ma zelený, tahavý a navic dnes úplnou pěnu. Dr se k tomu staví tak, že když má přírůstky, že by o alergii nemělo jit.(narozená 2430, dnes 5330) Máte s tím někdo jiné zkušenosti? mléko nepiju, kefíry taky už ne, jogurt si dám tak 2 za týden, ovoce nejim a pečivo už také ne. Zeleninu jen vařenou. Jsem už úplně vyšťavená, ale pořad si řikam, že mlíčko od maminky je mlíčko od maminky. Už jen kvůli těm protilátkám. Cítím se v začarovaném kole a nevím jak dál. Mohl by jste me někdo říci, co by jste udělali? Moc vám děkuju a přeju ať jste na tom lépe jak my s Barunkou..
Ještě dodatek. Lefax, Espumisan nezabírá, Babycalm také ne a probiotika - Biopron junior též ne..pořád prdí a prdí a prdí ![]()
Ahoj. Nám na zácpu pomohly probiotické kapky biogaia. Zabraly po 14 dnech. Užíváme je už delší dobu, protože na zácpu nám pomáhají bez nich se malá nevykadí. To bříško může tvoji holčičku bolet třeba jen kvůli té zácpě. Tělíčko se to snaží vyloučit, tak to mělní, aby to dostalo ven. Takže bych doporučila nejdřív zkusit tyto probiotika.
První dítě holčička měla taky problémy, tehdy jsem o těchto kapkách nevěděla, možná se ani nevyráběly, takže u nás zlepšení až po přechodu z MM na UM. A druhé dítě chlapeček pohodář, mohla jsem sníst opravdu cokoliv a žádný problém neměl.
Toho MM máš celkem dost, takže škoda nedávat, to chápu. Ale když odsáváš, tak nebude problém to vyzkoušet. Tak dva dny jí MM nedávej, odsaj a dej do mrazáku, využiješ pozděj. No a pak poznáš, když budeš dávat jen UM, jak to bude s bříškem. Ale určitě to vyzkoušej až bude vykakaná.
Tak určitě brzy začnete dávat příkrmy, tak tam taky bude možná zlepšení i na tu zácpu pak může dávat švestkové, hruškové pyre apod.
Ahoj.No taky jsme si teď s manželem řikali, že zkusíme jiné probiotika, tak bychom mohli vyzkoušet tyto.(už jsme nad nimi přemýšleli..) Já teda i kojim, ale já to dělám dost složitě. Poté, co nahromadim 90ml ji dávam pit z prsa, takže bohužel jen 3krát denně. Nic moc-vim, ale dr mě doporučila nemíchat UMaMM tak to dělám takhle.MM jsem už jednou vyloučila a žádná změna se nedostavila, ale!.. Nebyla po vykakni-důležité info.Tak to zkusime takhle..Ja Ti moc děkuju za rady a přeju, ať se těm tvým dítkům daří moc dobře.
Ahoj, malá mi brečela každý den asi 2 týdny někdy i 3 hodiny a nebyla k utišení… v domnění že jí bolí bříško jsem skoro nic už nejedla a vyzkoušeli jsme všechny kapky - bez výsledku… pomohlo až utišení podle videa a to funguje stále:-)
http://www.youtube.com/watch?…
v kombinaci s bílým šumem
http://www.youtube.com/watch?…
teď i krásně sama usíná… ![]()