Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Lékař ti napíše nejspíš rehabilitaci, aby ses naučila správným cvičením dlouhé sezení kompenzovat. Pokud nemáš prudké náhlé bolesti, tak to není na neschopenku.
Chce to celkovou změnu životního stylu. Více a zdravěji se hýbat, držet si ideální hmotnost, správně sedět i chodit.
Rehabilitace, obecně pohyb. Neuroložka mi napsala léky na uvolnění spasmu a na zánět. Já už poznám, když to na mě „jde“, takže si to vezmu zavčas, aby se mi to nerozjelo. Ale mám to jen párkrát do roka. V akutních případech jsem chodila na obstřik, ale díky výše popsanému jsem se do takové fáze nedostala už roky. A také se vyhýbám průvanu a klimatizaci, hlavně v kanclu a mhd.
Kolegyně chodila na rehabilitace, dostala i nějaké rady jak správně u PC sedět plus cvičení. Taky si měla dávat pozor na klimatizaci nebo průvanu - dává si přes ramena svetr.
Každopádně na neschopence kvůli tomu nebyla.
@izabe dekuji, no klimatizace nám ted na záda frčí o 106. To taky muže byt ten problem.
@Anonymní píše: Více
Tak si přes sebe něco dej a ideálně neseď přímo pod ní ať to na tebe tolik nefouká.
Kolegyně byla s bederní páteři 2 měsíce na neschopence…asi jak kdo, zkusit to můžeš…
cvicit a posilovat spodni zada. Taky jsem mivala jeste pred rokem problem, ale diky zvedani vah jsem spodni zada (a nejen ty) hodne osvalila a ted uz me boli jen svaly od cviceni - permanentne furt neco
ale lepsi nez zablokovana zada
Doktor té pošle asi na ortopedii, rentgen a ten ti napíše rehabilitace. Byla jsem x krát, pomůže na chvilku, chce to cvičit doma sám, správně sedět u PC, dobrá židle atd..je to běh na dlouhou trať. Neschopenku jsem nikdy neměla, když je velká blokace, možná i neurologie a opichy..
Myslim, ze bederní páteř bolí každého kdo má sedavou praci. Cvičím jógu pravidelně, v práci se snažím co nejčastěji zvednout, projít se, nebo chvilku něco dělat ve stoje. Neschopenka by mě nenapadla.
Hodně bude záležet z čeho tě ty bedra bolí, jestli je to jen nějaká svalová únava, prochlazení, zablokování, nebo vyhřezlá ploténka. Dojdi si k doktorovi, sežeň si ortopeda, ať ti pošle na rentgen a napíše ti fyzio a rehabilitace, aby ti to uvolnili a poradili jak máš upravit režim, poradili správné cviky na uvolnění a zároveň i na posílení svalu. Obecně pomáhá suché teplo, žádný průvan, doktor ti předepíše léky od bolesti a na uvolnění svalů.
Já sice nemám bederní páteř, ale krční, a dohromady jsem se dala asi po čtyřech měsících, ale ani po půl roce to ještě není ono. Hodně záleží co ti tu bolest způsobuje. Já byla na PN tři měsíce. Kdybych pracovala fyzicky tak do práce nejdu ještě dneska.
Na bolesti zad pomáhá pouze a jenom kvalitní masáže, cvičení a pohyb. Kdybys měla fyzicky náročnou práci, tak tu neschopenku chápu. Ale u sezení u PC? To bych toho do práce moc nenachodila.
Neschopenka = práce neschopná osoba. Takže se přihlíží k náplni práce. Kdo dělá rotační pohyby někde u pásu, není toho schopen, dostane neschopenku.
U kancelářské práce podle mě ne, tam se dají dělat přestávky, upravit ergonomie… Mě když bolí záda, vyjedu si stůl vysoko a u práce stojím.
Plus kompenzace vhodným pohybem, pochopitelně.
Takže zakladatelku bych neschopenkou hned nestrašila.
@mag píše: Více
Vidíš, mě chytly záda, nikdy bych nevěřila, ale já se nedokázala ani najíst…
Během týdne to mělo neuvěřitelný zhoršující se progres…
Nevíš, jak na tom zakladatelka je.
S vyjádřenim, zda je PN vhodná co ne, bych tu soudy dle diskuze nedělala…
Zdravím, měl někdo z vás neschopenku k vůli bolavým bedrům?? Pobolívala mě v nich uz déle, tento týden zhoršení.. mam sedavou práci u pc..
přemýšlím, ze s tim už zajdu k lékaři.. jak probíhá léčení? A jak dlouho jste s tim marodili??