Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, momentálně si procházím těžší formou ochrnutí lícního nervu. Chodím na rehabilitace a chci zkusit akupunkturu. Je tu někdo, kdo si tím také nyní prochází? Je to celkem náročné jak fyzicky, tak po psychické stránce a vzájemná podpora by nebyla na škodu ![]()
@Slunce1991 píše: Více
V rámci své onkologické léčby se bohužel potýkám s těžkou formou neuropatie, kvůli které velmi výrazně ztrácím schopnost jemné i hrubé motoriky. Moje osobní zkušenost ti ale vzhledem k tvé situaci nejspíš moc nepomůže.
@Slunce1991 mam to za sebou, ale už je to par let.
A taky to bylo v létě. Šílený to bylo, nemohla jsem zavřít oko, na noc jsem ho musela lepit.
Proste pul obličeje "mrtvá "
Rehabilitace fakt na dlouho. A jeste dnes ja cítím, ze to neni ok, i kdyz na pohled uz to poznat není.
Ahoj, i já před pár lety jsem si tím prošla a bylo to fakt náročný, pro mě spíše na psychiku..brala jsem kortikoidy a rehabilitace na delsi dobu a cvičení doma, ale opravdu to pomohlo. Oko jsem si taky lepila a jist jídlo nic moc, všechno mi padalo z pusy 🙈
Doufám, že se vylučovala neuroborrelióza. Každá periferní paréza lícního nervu si zasluhuje provedení lumbální punkce.
@Anonymní píše: Více
Jak zhruba dlouho jsi chodila na rehabilitace?
@ANYk9 píše: Více
Právě i jen jídlo a pití je problém
a jinak jsi po čase fungovala normálně? Já teď chodím jen po doktorech nebo ven na zahradu s dětma, tak vždy brýle a šátek mám ovázaný, ale jinam jsem si zatím netroufla
@Slunce1991 píše: VíceÚplně tě chápu..všechny normální věci jako je jidlo, pití, čištění zubu a jit spát najednou byl problem. A jo, po čase se to dalo dohromady a nikdo by neřekl, že jsem obrnu měla. Ale urcite na rehabilitace choď a doma jsem si trénovala pusou jen lehce a, e,i, o,u..prej stačí jen i průvan kdyz jedeš v autě s otevřeným okynkem nebo vítr, tak si od ty doby na to dávám majzla. Doufám, že budeš taky co nejdřív v pořádku
@Slunce1991
Určitě si vynuťte lumbální punkci, sérologicky může neuroborrellióza unikat a pak infekce stálé probíhá.
U klasické parézy z průvanu by mělo být zlepšení patrno během pár dnů, i tak infekcionisté říkají, že každá paréza lícního nervu vyžaduje vyloučit borreliovou etiologii.
Bylo přítomné i zhoršení chuti na polovině jazyka nebo zvýšené vnímání zvuků (hyperkuze)?
@ANYk9 píše: Více
Děkuju. A po jaké době jsi viděla zlepšení, pamatuješ si ještě?
@Doctus píše: Více
Děkuji, zkusím ještě zatlačit na Dr.
Jj bylo. Právě ta citlivost na zvuky začala první (to jsem ještě netušila, co se z toho rozjede) a chuť je trochu omezena.
Měla jsem, bohužel i přes veškeré úsilí se vše nevrátilo do původního stavu, ale nějak strašně to vidět není. Ta půlka obličeje je ale slabší. Drtivá většina případů ale dopadne tak, že následky nejsou.
Kristova noho! Hyperakuze a hypogeusie a on to někdo nechá bez lumbální punkce? To by z průvanu musela otéct skalní kost (což jaksi není možné). Pokud by byl jen motorický deficit, dalo by o průvanu uvažovat.
Hned zítra ráno k doktorovi a nechť dá žádanku k došetření za hospitalizace (lumbální punkce NUTNÁ!!!).
@Slunce1991 dlouho
Rehabilitační rikal, ze dokud nezapískám, nenechá mě být.
Celkem se to srovnali ale až tak po 5 měsících.
Ale doteď je ta půlka obličeje proste „unavená “