Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli měl někdo podobné potíže. Už jsem z toho psychicky vyčerpaná.
Je mi 32 let, nekouřím, nepiju alkohol. Mám v anamnéze antifosfolipidové protilátky a užívám léky na ředění krve. V minulosti bylo podezření na trombózu, ale nyní se žádná trombóza ani jiná cévní příčina nepotvrdila.
Od dětství nosím brýle kvůli šilhání, poslední korekci jsem měla asi před dvěma lety.
Minulý čtvrtek se mi úplně náhle objevilo dvojité vidění, hlavně do dálky. Na blízko většinou vidím normálně. Dvojité vidění od té doby trvá, jen během dne trochu kolísá.
Kromě toho mám pocit, že vidím celkově divně. Jako by oči nebo hlava nestíhaly zpracovávat obraz. Je to těžko popsatelné, ale všechno působí nepřirozeně, jako bych obraz nestíhala očima zachytit.
Od stejné doby mám také silné motání hlavy. Není to klasické točení místnosti, spíš pocit, jako bych byla na lodi nebo se se mnou všechno houpalo. Ten pocit mám ve stoje, vsedě i vleže a trvá prakticky celý den.
Přidaly se i bolesti hlavy. Nejvíc mě bolí vzadu na hlavě, bolest jde do oka a někdy až do čela. Jsem také citlivější na světlo.
Kvůli těmto potížím jsem byla hospitalizovaná na neurologii a ve středu mě propustili domů. Absolvovala jsem CT mozku, MRI mozku, lumbální punkci, neurologická vyšetření i oční vyšetření. Podle lékařů byla všechna vyšetření v pořádku a nenašlo se nic, co by vysvětlovalo závažné onemocnění. Neurolog si myslí, že by obtíže mohly souviset s migrénou a zhoršením šilhání, čeká mě ještě podrobné oční vyšetření.
Na migrénu jsem dostala amitriptylin, ale po první tabletě jsem měla alergickou reakci, takže jsem ho musela vysadit.
Chtěla bych se zeptat, jestli měl někdo podobné potíže:
Pokud jste něco podobného zažili, budu moc ráda za vaše zkušenosti – co bylo příčinou, jak dlouho obtíže trvaly a co vám pomohlo. Děkuji. ❤️
Měla jsem problemy se zrakem v době migrény, pak se ta doba prodlužovala.
Jednoho dne jsem dočetla knihu s problémy a druhý den jsem na další už nezaostřila. Písmena se mi rozjížděly, dvojité vidění.
Takové kolečko vyšetření jsem neměla, horko těžko chvíli trvalo než udělali aspoň základ. Na oct našli úbytek zrakového nervu. Vzhledem k prolukám a nespolupráci lékařů to skončilo bez závěru.
Knihy už nečtu skoro deset let.
Mám spousty jiných chorob, tak to už jen jeden z drobných problémů.