Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den. Za nedlouho mi bude 38 let. Prozatím bezdětná i díky práci se mi nedaří seznámit.
Dělám už 6 rok 13h směny dlouhý/krátký Při nástupu do součastné práce jsem měla ještě hromadu přesčasů skrze chybějící koleni, která byla co chvíli doma s dětmi. Byla jsem schopná být v práci pomalu i 300h. Před toutou prací jsem měla 3 pracovní smlouvy a též i 300h měsíčně.
Před dvouma rokama jsem přestala brát směny navíc po tom co jsem ze stresu a nevyspání přibrala 20 kg za 2-3 měsíce a dalších 10 než se to stabilizovalo.
Ale i tak po dalších 2 letech jsem pořád unavená. Letos jsem měla do x letech dovolenou že nebyla kompenzovaná směnami na víc a stejně se po dovolení cítím jak praštěná. Je mě po ránu na zvracení. Někdy i zvracím nejsem schopná jíst apod. Možná je to i tím že jsem sama a vždy jsem chtěla rodinu.
Výpověď dát nemůžu protože si nemůžu dovolit zůstat bez příjmu. Jako vyučená bez cizýho jazyku se jinde moc nechytám a jít dělat do supermarketu bych si úplně nepomohla.
Napadlo mě zkusit se v práci domluvit na zkrácením úvázku třeba o 3-4 dny v měsíci méně. Sice to bude finačně tak tak, ale nyní jsem vzačarovaném kruhu. Práce, únava, není kloudně čas chodit ven a seznamovat se apod.
Práce mě jinak baví a naplňuje, ale když o tom přemýšlím tak 13h je dost. JInde se dělají 12h a tím pádem já za rok dělám o 180h více než je běžné. Což je asi i důvod proč jsem unavená i když si odpracuji své. Mězi směnami spím 5-6 h což je málo a tělo to nedává.
Řešil jste někdo něco podobnýho a jak se k tomu u vás ve firmě postavili?
Unavená jsi z té nadváhy, špatného stravování plus teď horké počasí, ale to slyšet nechceš.
To jak to měl někdo jiný v praci neni směrodatné, záleží na tvým zaměstnavateli jestli ti vyhoví nebo ne.
Tak pokud pracuješ krátký / dlouhý týden ve 12 směnách, tak se seznamuj v tu dobu kdy máš volno. Pokud tedy neděláš už směny navíc, tak toho volna máš relativně hodně.
Problém bude zřejmě nadváha, kterou bych řešila s lékařem (zda není zdravotní problém) a pak tedy se snažila zhubnout, stáhni si kalorické tabulky, přidej se do skupiny… Podívej se na skladbu jídla, kdy a jak a co jíš. Hubnutí je hodně o hlavě. Pokud psychicky nejsi v pohodě, těžko Tě hlava pustí hubnout. ![]()
Příspěvek upraven 31.07.26 v 07:46
@JancaS84 píše: Více
opravdu mě bavíš soudíš mě dle jedné předchozí diskuze neznáš mě ale víš? co se třeba držet toho na co se člověk ptá? A to zda někdo přecházel z hpp na zkrácený úvázek?
Tahle doba je vážně k zblití. Lidi místo podpory a pomoci si honí vlastní ego tím že člověka v nouzi jen uráží kopou si do něho..
To jsi fakt tak hloupá že ti nedochází že má nadváha pramení hlavně ze stresu z práce? A to se snažím právě řešit? Poku nneviřeším práci nevyřeším ani zbytek. Ale hlavně že víš že za vše může nadváha. Je mi tě vážně líto
@Snopy123 píše: Více
kde si příšel na 12 směn? kolikrát je to i 17 směn navíc muj dotaz nezněl kdy se mám seznamovat ale chci znát zkušenosti někoho kdo přecházel z hpp na zkrácený úvezek.
Navíc ta nadváha vznikla skrze práci.. proč máte potřebu řešit něčí kg navíc místo řešení tématu? Jako je stres, uzkost z práce za jejíž následek je práce nadváha.. a ano moje problémy jsem řešila z lékařem už před 2 roky kdy jsem nebrala po zdravotní stránce vše v pořádku
Zakladatelko, jsi zbytečně vznětlivá a vztahovačná. Tohle není placená poradna, ale veřejná diskuze, do které může každý napsat svůj názor, i když se ti třeba nelíbí. Smiř se s tím.
Na zkrácení úvazku se ptej ve své firmě, nijak ti nepomůže, že někdo jiný ho jinde dostal. Každý zaměstnavatel si to řeší po svém. Já, být tebou, hledala bych úplně jinou práci, z téhle jsi evidentně úplně vyhořelá.
Příspěvek upraven 31.07.26 v 07:57
Už jsem ti tu pár dní zpátky psala, ať se vrátíš do Pardubic a změníš práci, že zůstávat v Praze ve špatné práci kde si nevyděláš ani na bydlení a musíš to řešit dávkami je nesmysl.
@Aleachim88 Tak stres z práce nezmírníš tím že budeš dělat o 3-4 směny měsíčně méně ne? Pokud Tě zaměstnání stresuje tak ho změň.
Jinak o zkrácení úvazku požádej svého zaměstnavatele. Normálně se to dělá. Jestli Ti vyhoví my tady těžko můžeme vědět.
@Serpentini píše: Více
a kde jsem prosím psala něco o dávkách? přesně jsem čekala že se zase ozvete vy co jste ani nepochopili pointu prvního mého dotazu. A vrátit se do pardubic na to peníze potřeba nejsou kaukce na byt apod? hlavně že vy víte vše nejlíp
@Snopy123 píše: Více
no stres s práce pramení hlavně s toho nevyspání.. jinak mě práce baví a naplňuje ale nedávám ty dlouhé směny kdy spím 5-6 h tím že bych si zkrátilan úvazek vznikl by čas na odpočinek i čas na osobní život Takto v dlouhém týdnu jsem ráda když se o volnu pořádně vyspím
@Aleachim88 Proč hned tak útočně? Promiň, ale příspěvek taky mohl být kratší bez té omáčky okolo. Fakt není na první dobrou poznat na co se vlastně ptáš…
Já po RD budu nastupovat na zkrácený úvazek a spousta mamin u nás v práci si zkusila plný úvazek a pak přecházela na zkrácený. U nás je to na domluvě.
Abych odpověděla. Ano řešili, to že lidi chtějí změnit se děje. Jestli Ti zaměstnavatel vyhoví si musíš komunikovat s ním. To tady nikdo nevyřeší.
Ale na to stačil dotaz na 2 věty. Ta omáčka, na kterou se nemá reagovat, je tam proč?
Jinak pokud jsi z práce ve stresu a tloustneš z toho, tak 4 směny nic nevyřeší. Budeš ve stresu neustále a i ta únava tam bude… Potřebuješ vyřešit ten stres jako celek. ![]()
@Aleachim88 píše: Více
Hloupá opravdu nejsem. Ono je těžký si přiznat, že je chyba v tobě takže je lepší to házet na práci a vše ostatní kolem.
A na otázku jsem ti odpověděla. Požadej si o zkrácený úvazek a uvidíš. Ale jelikož nemáš ve své situaci žádnou oporu v zákoně např. péče o osobu blízkou atd tak ti zaměstnavatel vyhovět nemusí. Záleží na provozních důvodech.