Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer maminky,
budu ráda jestli se podělíte o vaše zkušenosti, když Vaše dětičky bolelo bříško. Vše začalo včera ráno nechtěla vstávat, že je unavená, přesto vstala a po hodině již měla 39 a usnula. Celý den mi pospávala a budila se mi, že jí bolí hlavička a nožičky a večer se k tomu přidalo bříško vpravo jakoby pod žebry. Včera skoro celý den nic nejedla měla 4 jahody a kus řízku (do té doby si na bříško nestěžovala). Celou noc také teploty nejvíc 39 ráno jsme vyrazili k paní doktorce crp měla 13 krk čistý, poslech taky v pořádku, rýmu nemá. Ted se vzbudila, že jí zase bolí bříško kolem pupíku směrem doprava a dolů do bodbříšku, ale bolest zhruba po 15 minutách odezní, ale nevím jestli to není tím že dostane nurofen nebo panodol sirup.
Mám strach aby to nebyl slepák. Ještě mě napadá kýla má 16 měsíční sestřičku, kterou i když by neměla, tak jí zvedá.
No webová diagnostika má dosti mezery. To břicho jí prohmatala?
Jj prohmatala ji ho i jí ukazala kde jí to bříško bolelo, ale nejraději bych mudr vyměnila, ale tady není za koho
řekla mi že kdyby jí to zase bolelo, tak at se příjdeme ukázat a nebo rovnou nemocnice, prý kdyby začala zvracet tak hned do nemocnice. Jsem z toho už zmatená mě když třeba chytil slepák, tak jsem vůbec nezvracela.
Mojí dceři takto přesně začínal slepák, navečer se mi svíjela bolestí. Takto asi dva dny, pak jsme jeli do nemocnice a v noci ji operovali. Měla tehdy 4,5 roku.
A měla teploty? ona má právě skoro pořád 39 nejvíce se nám to podaří snížit na 38, ale bříško jí i včera začalo bolet až večer. A tvojí holčičku to bříško bolelo večer pořád nebo jen chvilku? Strašně děkuji za odpovědi
@beruskafido píše:
A měla teploty? ona má právě skoro pořád 39 nejvíce se nám to podaří snížit na 38, ale bříško jí ivčera začalo bolet až večer. A tvojí holčičku to bříško bolelo večer pořád nebo jen chvilku? Strašně děkuji za odpovědi
A průjem nemá nebo tak? Ke slepáku má dle mě moc vysoké teploty
Já bych prvně chtěla říct, že se slepák vyvíjí několik hodin až dní. CRP 13 je zvýšená hodnota ale ne nijak tragická…někdy se jedná o slepák, ale někdy tím začíná angína. Zduří se uzliny nejen na krku ale i v břiše a děti si stěžují na bolesti bříška. S tím by mohly souviset i horečky a i to, že nejdou tolik srazit. Nevím jakou doktorku máte, ale to, že dneska na holčině nic neviděla neznamená, že se to zítra neukáže…pokud se vám to nezdá tak zajeďte do nemocnice, měli by udělat ultrazvuk možná i odběr krve, chirurg prohmátnout břicho… Slepák může mít ale i nemusí…jak jsem psala, pokud se vám to břicho nezdá tak radši zajeďte do nem, ať máte klid..a nebo ráno na kontrolu k doktorce ať se na malou koukne znova
naprosto souhlasím
@Poho87 píše:
Já bych prvně chtěla říct, že se slepák vyvíjí několik hodin až dní. CRP 13 je zvýšená hodnota ale ne nijak tragická…někdy se jedná o slepák, ale někdy tím začíná angína. Zduří se uzliny nejen na krku ale i v břiše a děti si stěžují na bolesti bříška. S tím by mohly souviset i horečky a i to, že nejdou tolik srazit. Nevím jakou doktorku máte, ale to, že dneska na holčině nic neviděla neznamená, že se to zítra neukáže…pokud se vám to nezdá tak zajeďte do nemocnice, měli by udělat ultrazvuk možná i odběr krve, chirurg prohmátnout břicho… Slepák může mít ale i nemusí…jak jsem psala, pokud se vám to břicho nezdá tak radši zajeďte do nem, ať máte klid..a nebo ráno na kontrolu k doktorce ať se na malou koukne znova
Na velký byla včera i dneska jen jednou a měla řídkou stolici. Tak počkáme co v noci a kdyžtak zajedeme, ale zítra jí vezmu na kontrolu určitě. K paní doktorce moc důvěru nemám 3 týdny jsem k ní chodila s tou mladší že se mi nezdál její kašel a sýpala a pořád měla střídavě teploty a brala antibiotika a vůbec se nelepšila, když jsem jí řekla, že už se bez žádanky na rtg neodejdu tak mi ji s nechutí napsala a byl z toho oboustraný zápal plic a ještě jí k tomu i píchali ucho. ![]()
Tak pokud nemáte důvěru k doktorce tak jděte ´jinam, vždycky je možnost jít jinam i kdyby s dojížděním… a jestli chcete mít klid tak bych šla do tý nemocnice, jiný doktor jiný názor jiné zkušenosti…
Dcera má při většině začínajících nemocí velké bolesti břicha. A vždycky jsem měla strach právě ze slepáku, takže jsme pokaždé jeli do nemocnice, kde udělali ultrazvuk a měla „jen“ zvětšené lymfatické uzliny kolem pupíku. A potom se z toho vyvinula angína, viróza apod. Zrovna tak CRP není úplně směrodatné-respektive je v tu chvíli, ale za pár hodin může mít jinou hodnotu.
Osobně jsem plašan a jela bych ji nechat vyšetřit na dětskou chirurgii-pokud máte v nemocnici, jinak normální. Když byla dcera v prosinci v nemocnici, tak tam dovezli holčičku-asi 7 let a šla na sál na slepák a nakonec jí museli vzít i kus střeva, protože to měla nějak hodně zanícené. Ale samozřejmě nechci strašit a vyvolávat paniku. Jen jsem za to jet raději zbytečně než pozdě.
Držím palečky, ať jsou to jen ty uzlinky ![]()
@beruskafido píše:
A měla teploty? ona má právě skoro pořád 39 nejvíce se nám to podaří snížit na 38, ale bříško jí i včera začalo bolet až večer. A tvojí holčičku to bříško bolelo večer pořád nebo jen chvilku? Strašně děkuji za odpovědi
Teploty si už nepamatuju, ale asi tak vysoké ne. Jak jste na tom dnes,??
Strašně moc děkuji za odpovědi. Nakonec se nam z toho vyklubala spálová angína. Tak máme antibiotika na 10 dnů. Ptala jsem se ještě jiného doktora a ten říkal, že u dětí s slepák pozná doma těžko.
@beruskafido tak ať je brzo fit. Malá má od neděle čtyřicítky a podle doktorky jí nic není. Tedy prostě hnusná viroza. A ona mi tu blouzní v horečce. Takže srážím a modlím se aby už to skončilo. A to jsem jinak klidná matka co nechává horečku pracovat, ale tohle je moc i na mě. Únor je na ty nemoci fakt nejhorší, už aby bylo pořádný jaro.
Úplně tě chápu, já jsem teď měla s tím břichem taky strach, a co zabali? Dneska i ta mladší má teploty 39,5 tak jsem dělala zabal a pohlo nám to trochu snížit
ale zitra musíme opět k Mudr a budu tam muset s oběma tak to bude neco ![]()