Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potřebuji poradit. Syn má 2,5 roku a poslední tři týdny mi asi 2× do týdne řekne, že ho bolí noha. Chodí normálně, nekulhá, běhá…Mám s ním jít pro jistotu k doktorovi?
A bolí ho v noci/večer nebo ve dne? V noci můžou být růstové bolesti.
@Judithkaj píše:
Ano. S tím není radno vyčkávat.
to jako proooč?
Protoze krome rustovych bolesti to muze byt hned nekolik velmi vaznych nemoci. Radeji moc negooglit a zajit k dobremu doktorovi, co to uplne hned nesmete ze stolu.
A ho bolí jenom jedna noha? Dceru taky bolely nohy, ale obě dvě a dr. zjistila, že má málo vitamínu D, tak nám nasadila Vigantol dvojnásobnou dávku a ještě jsme jí preventivně dávali hořčík. A od té doby je klid. Ale dcera u toho i brečela, tak je to asi jiné než u vás.
Dceru také bolela nožička, přesně takto, občas jen zahlásila, ale normálně chodila běhala… no nakonec to byla borelioza, naštěstí včas zaléčeno
@Lind002 a můžu se zeptat za jak dlouho po přisátí klíštěte jí ta noha začala bolet? A po ATB to přestalo za jak dlouho a jak dlouho brala ATB?
Děkuji za odpověď, teď řeším něco podobného u syna, Zinnat už bere skoro týden, ale na nožičku si ještě pořád občas stěžuje
@Judithkaj píše:
To jako proto, že Motol byla dlouho našim bydlištěm s nádorem stehenní kosti.
Přesně tak, i já mám známou jejíž syn si zhruba od tří let stěžoval na bolest nohy a po půl roce přeléčování atb přišli na to, že je to nádor stehenní kosti - naštěstí nezhoubný. Určitě není radno takovou bolest podceňovat.
@Bibi30 nepamatuji se přesně, myslím necelé dva měsíce… ona ale měla asi 4 dny po klíštěti najednou teploty, to trvalo tři dny, dr. vyloučila, že by to bylo od klíštěte, ale pravděpodobně to mělo souvislost a pak začala s tou nožičkou. Jo a žádný ten typický boleriozový flek neměla.
Noha jí přestala bolet snad ihned, ale ona si nestěžovala každý den, třeba tři dny, pak dva dny nic, takže těžko říct. Atb měla na 3 týdny.
A synovi dělali testy na borelii? Dcerka už to měla i v krvi…
@Lind002 moc děkuji, synovi testy dělali a jsou pozitivní, takže také má ATB na 3 týdny, bere je týden, ale na nožičku si stěžuje pořád, ale také to není každý den, včera třeba vůbec, dneska zatím také nic, ale 3 dny předtím to bylo každý večer. A bolí ho okolí kotníku. No snad to je k té borelioze a není to nic vážnějšího. Ty příspěvky @Aluree @Judithkaj mi na klidu moc nepřidávají. Jaké další příznaky měly vaše děti (a syn té známé), holky?
@Bibi30 no my jsme zároveň v té době byli i na ortopedii, měla ploché nohy, takže jí dávali zdravotní vložku, takže to mohlo být také tím, že ji noha přestala bolet dřív. A nebo ještě růstové bolesti, ale zase ty jsou spíš v noci…
Já to tipuji na borelku, neplaš s ničím jiným ![]()
Jak jste vlastně přišli na tu boreliozu?
@Lind002 díky moc, snad to opravdu bude ono, dneska zase o noze ani zmínka, tak snad to už vydrží. A na boreliozu jsme přišli po sérii vyšetření, byla jsem s ním kvůli té noze na ortopedii, tam udělali RTG kotníku (ale jen kotník, celé nohy ne), to bylo v pořádku a pak mu brali krev na všechno možné a doktorka se zeptala jestli náhodou neměl klíště a to měl, tak rovnou otestovali i boreliozu a ta vyšla pozitivní
@Bibi30 u nich to bylo opravdu jen bolest nohy, která se ani po přeléčení atb (několikrát během cca půl roku) nezmírnila. Nakonec jim v Motole vůbec nepomohli, tak přešli do jiné nemocnice a tam to bylo jasné do týdne. Pokud má boreliozu, tak to bude k tomu, u nich to bylo bez jakýchkoliv vedlejších okolností. Určitě jsem tě tím nechtěla nijak vyděsit ![]()