Bolest paty u dětí (9 let). Může to být z bot?

7294
7.10.25 19:42

Bolest paty u dětí

Dceru občas bolí pata. Zatím to vždy po nějaké době odeznělo. Teď bolí už přes týden. I kdysi to asi bývalo tak 1-2týdny že ji to potrápilo. Dělá gymnastiku (5hodin týdně+doma tak 2 hodiny za týden), Dneska mi to nedalo a byli jsme u dětské, dala žádanku na ortopedií. Ale že to může být i z barefoot obuvi…já teď fakt nevím. Nosí froddo, keen, ted má shapen, a na podzim koel. Může to být i z těch botů? Bolí ji to fakt občas, asi rok… a stane se to třeba 2× za rok… no celkově je to ted tak po třetí. Objednala jsem z ovečkárny nějaké barefoot vložky z paměťově pěny, že by ji to odlehčilo krok. Já to tedy spíše přisuzuji nějakému přetížení… a ne barefooot… snad.

Mátě někdo takové zkušenosti u dětí? Věk 9 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35706
7.10.25 19:44

To bude z přetížení. Já když jsme hodně sportovala i jako dospělá a měla jsme přetíženou patu tak to bolelo týdny i měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30308
7.10.25 20:00

Dcera s tím loni bojovala skoro půl roku. Bylo to z přetížení a pomohl až klid. Boty jsme taky pořizovali lepší, ale to pomohlo jen částečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5677
7.10.25 20:10

My s tím u syna bojujeme od května. Asi se mu to rozjelo z přetížení. Hraje hokej, má tréninky 5-6× týdně. Právě v tom květnu začal trénovat i fotbal - cca 3× v týdnu. I když měl o prázdninách klidový režim a teď od září má už „jen“ hokej, jedna pata ho bolí pořád…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7294
7.10.25 20:17
@Aspera píše: Více

po jaké době to přešlo? Dcera je nešťastná že nemůže na gymnastiku. Nebyla už minulý týden, ještě tento ji nechávám doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.10.25 20:18

Ja ted resila to same s dcerou v podobnem veku. Taky sport nekolikrat do tydne, navic chodi po patach. Deti maji v tomto veku citlivou kost prave v pate kvuli rustu, tak to boli. Koupila jsem do tenisek a sportovnich bot podpatenky a opravdu do par dni bylo po bolesti.

• Citovat
  • Upravit
30308
7.10.25 20:21
@KKK85 píše: Více
Řešili jsme to od února a během velkých prázdnin to přešlo. Ještě v dubnu jsme byly znova na ortopedii, dostala rehabilitaci - magnet, ale z důvodu nálezu na hypofýze jsme měly rehabilitaci přerušenou a než se vyřešila hypofýza, tak to přešlo samo.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25143
8.10.25 06:13

To je přetížení. Je potřeba masírovat, protahovat. Jsou na to masírováci míčky.
Souvisí to s schylovkou. Trénuju jeden sport, takto staré děti. My masírujeme i s nima v rámci tréninku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
8.10.25 06:49

Tak já tu půjdu se svou zkušenosti. Skoro přesto dvěma lety, zacala syna bolet pátá. Závodně plave, tak přetížení doslapem se mi nezdálo. Hraje Florball, tam by mohl být problém. Dětská nás poslala na ortopedii. Tam mu udělali RTG. Doktor mi vysvětlil, že dětská pátá vypadá jinak než dospělá. Je složena z víc kosti, které při ukončení růstu chodidla srostou. Noha a délka chodidla vlastně vyrůstá z těch kosti v patě. A že máme dávám klidový režim od sportu. Krom plavání, to že může, že jde o dopady. Pevnou botu s kvalitní odtlumenou podrážkou, protože došlapové nárazy bolí. Takže tvoje Barefoot boty nejsou vhodné. Noha bolela extrémně, i přes šetřící program. Dítě začalo chodit jako baletka po špičkách. Aby ulevil bolesti. Ortoped řekl, že je to typ růstových bolesti a že na snímku je vidět, že jsou tam v té patní kosti mikrofraktury, jak se ta kost drobí a formuje, ale že je to u tohoto problémů normální. Utekl rok, syn šel je sportovním doktorovi na pravidelnou kontrolu a ten mi řekl, že syn má příčné plochou nohu, to že je dědičné a jestli to ortoped řeší i s tou patou. Tak jsme šli opět na Ortopedii, opět rtg s odstupem 9 měsíců. Pátá plná drobných fraktur. Doporučení do Prahy k nějakýmu profesorovi k operaci. Aby mu vyklínovali patu kostmi z pánve. Respektive obě, aby tam byla souměrnost. Dělá se to mezi 13 a 14 rokem. Je na to okno, kdy se to dá udělat. Syn měl v této fázi 14 dnů berle a chodil bez došlapu. My samozřejmě v šoku. Okamžitě jsme hledali jiného ortopeda, aby udělal konzultaci. Ten nám řekl, že tam ta situace sice nastala, ale že k operaci se přistupuje až v krajnim případě, tedy u dětí tělesně nadaných. Na první dobrou operují jen děti z DMO. Řekl, že ta nová jak poroste, tak má šanci si s tím poradit bez následků. Vysvětlil, že když ne, přetrvávají bolesti už na vždy a to je u 50% pacientů, které měli tento problém. Většinou mají děti růstové bolesti na holenních kostech. Nařídil kotníkové boty, s tlumící podrážkou, do toho vložky, ty mu modelovali přímo na nohu. Přestal hrát Florball. Jen plave. Žádné doskoky a pod. Mám obrovské zlepšení. Na bolest si stěžuje tak jednou za měsíc a to většinou, když je nějak oslaben. V lednu jedeme na kontrolu do Klatov. Takže uvidíme. Doporučuju to nepodceňovat, u nás to byla nejdřív dle ortopeda banalita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7294
8.10.25 07:00

@alisekR to zní šíleně :(. Ona zase nenonosí barefoot uplně takové ty mm podrážky. Objednala jsem ještě vložky z paměťové pěny, mají 6mm takže bude mít pod nohou 1,5cm cca. Ona ji ta pata už bolela a přešlo to, dneska říkala ted ráno, že už je to lepší a nebolí moc… takže zlepšení je, když necvičí. Minulý týden chodila po špičcce, ted už našlapuje… takže i vidím že zlepšení tam je, takto vypadá že klenbu má pěknou, ale jasné nevidím co je opravdu. noo jdeme k ortopedovi příští týden, doufám že nechá i rentgen udělat, že se to pořeší. Já doufám že to nebude nic vážného, že to bude jen z přetížení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25143
8.10.25 07:14

kup míček, stačí tenisák a ať po něm šlape, jezdí nohou ze všech stran. Ty speciální masážní míčky jsou maličké a z něčeho podobného paměťové pěně. A protahovat achylovku.

Barefoot je jedna věc, ale několik hodin týdně na gymnastice v něčem, co je podobné spíš ponožkám, bude asi větší záhul pro tělo.

Jo a ještě mě napadlo. Ne vždy je problém tam, kde to bolí. Uvidíte, co doktor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937
8.10.25 07:26

@alisekR na to bych rekla jediné, že naopak, dětí, co jsou zvyklé nosit jen barefoot chodí jinak. Ne přes patu a šetří ji. Ale ty dopady v gymastice samozrejmě problém jsou. A vy tedy máte bohatou zkušenost, to člověk zírá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7294
8.10.25 08:29

@alisekR ještě se zeptam než se přesně zjistila příčina měl úlevu od bolesti při klidovém režimu? nebo pata bolela pořád. Já si dávám naději, že ji to bolí mín než minulý týden, kdy chodila po špičce a stěžovala si pořád. Tento týden je určitě zlepšení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
8.10.25 10:15

Ano, měl úlevu. Přicházelo to ve vlnách. A pak se to začalo stupňovat. Šlo to plíživě třeba tři měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
8.10.25 10:47

Mně se přesně v tomhle věku přihodil rozpad patní kosti právě v důsledku přetížení, klasický balet, klidně 5× týdně :nevim:
Určitě klid a na tu ortopedii zajděte.
Já byla půl roku na plném klidu, nosila jsem takové ty gelové podpatěnky do bot. Pak se to spravilo.
Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+