Antibiotika zbytečně? Déle trvající rýma, doktorka neudělala test

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
6.10.25 11:39

Antibiotika zbytečně?

Ahoj holky,
dcera 3,5r je doma už 2 týdny, dneska začínáme 3.týden.
Týden měla čirou rýmu, od minulého úterý žlutou. Od minulého týdne se k tomu přidal kašel. Je zahleněná. To přetrvává pořád.
V pátek jsme byli u dr. a ta nám předepsala antibiotika amoksiklav, že prý to trvá déle a nelepší se to.
Sice jsem je vyzvedla, ale přes víkend jsem jí je nedala, nevidím v tom smysl, když je bez teplot.
Dnes jsme tam byli zase, že se dcera nelepší a řekla, že máme brát antibiotika.
Z poslechu, sem tam něco slyšela, ale na průduškách ani na plicích nic neslyšela.
Ptala jsem, jestli nám udělá RCP a ona, že ne, když nemá teploty, tak je dělat nebude.
Nevím jestli je normální předepisovat antibiotika, když nám nechce udělat RCP ani stěry. Prý to trvá moc dlouho, proto nám je dává.
Je to už 3. týden a já musím do práce. Dceru nám nemá teď kdo hlídat, musí se rychle uzdravit.
Už jsme zkoušeli snad všechno co se dá a nic nám moc nezabírá.
Dali byste ty antibiotika? Jak byste to řešili?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3563
6.10.25 11:49

Dítě se ti doma léčí už třetí týden. Jdeš v pátek k lékaři, ten nasadí léčbu a ty mu ji nedáš a následující pondělí tam jdeš znovu, že se dítě nelepší, ale léky mu odmítáš dát.

Co jako čekáš? Pokud jsi s léčbou antibiotiky nesouhlasila, měla jsi o tom informovat lékaře a léky si nenechat předepsat. Ale pak tam hned za dva dny neloz znovu, ze dítě se nelepši.

CRP test si můžeš koupit v lékárně, ale už dnes se nepoužívá crp jako hlavní ukazatel zda nasadit antibiotika nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21972
6.10.25 11:57

Jak bych to řešila? Jednoduše - řídila bych se doporučením lékaře a antibiotika samozřejmě od pátku nasadila.

Místo abych se chovala jako husa, nechala dítě třetí týden marodit a když mu lékařka předepíše léčbu, svévolně ji nedodržela (protože já jsem přece chytřejší než nějaká doktorka)… a následně lékařku o pár dní později znovu otravovala, že se to, kupodivu, nezlepšuje :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8303
6.10.25 12:04

Tak upřímně co jsi očekávala? V pátek dostanete antb, které dítěti nedáš a v pondělí je stav neměnný :nevim: asi se nedalo čekat zlepšení o 180 stupňů, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.10.25 12:06

Antibiotikům se nebráním, ale beru je prostě jako poslední možnost.
Vím, jakou paseku dokážou nadělat. Více škody než užitku. Jen se mi nelíbí, že o tom doktorka dokáže rozhodovat na základě toho, aniž by udělala nějaké testy. Prostě žádná snaha řešit to jinou cestou.
Nasadí hned antibiotika, když má dcera v podstatě, jen rýmu a kašel. Bez teplot, krk a poslech v pořádku. Když je to v největší pravděpodobnosti virového původu a na to antibiotika nezabírají.

• Citovat
  • Upravit
30901
6.10.25 12:09

No moc se netváříš jako někdo, kdo potřebuje rychle uzdravit dítě a mazat do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8303
6.10.25 12:14
@Anonymní píše: Více

A tak jsi teda MUDr řekla, že s antb nesouhlasíš a ona ti nenavrhla jiné možnosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14641
6.10.25 12:18

U mě virózy trvají klidně 5 týdnů, i když mi doktor tvrdil, že to není možné. Ale nechápu tedy, proč jsi vlastně v pátek byla u lékařky. A proč v pondělí znovu a s tím, že se stav nelepší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2188
6.10.25 12:33

Žlutá rýma už je bakteriální ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4052
6.10.25 12:38

Mas ve vsem pravdu. Ale co tedy od doktorky ocekavas? S virovou infekci se musi telo vyrovnat samo, ty to muzes maximalne podporit. Pokud k tomu chces i podporu doktorky, tak si asi budes muset najit nejakou pristupnou prirodnim postupum a babskym radam. Coz v zasade snadno vygooglis sama. Takze na odhleneni a kasel sirup z medu a cibule ci tymianu, ci sinupret, inhalovat slanou vodu, mazat chodidla tymianovou masti, nahrat lokty v horke vode, diteti uvarit poradne silny vyvar, na noc nakrajet k posteli syrovou cibuli. Na to proste neexistuje rychle reseni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
6.10.25 12:40
@Okta píše: Více

barva hlenu myslim neurčuje původce infekce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
6.10.25 12:41

Antibiotika bych dala výhradně na základě CRP…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.10.25 12:41

To, že nemá teploty přece neznamená, že ji nedáš předepsané antibiotika :roll: Já takhle mívávala často streptokoky - zahleněná, kašel, ale jinak nic, žádné teploty a normálně jsem mohla fungovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35455
6.10.25 12:48

Zvláštní jak to ti doktoři asi dělali když žádný crp za našich mladých let nebylo :think: Já se těm pediatrum fakt nedivím, že to nechce nikdo dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.10.25 12:50
@Janča6 píše: Více

Přesně tak. Já když začnu být nemocná, tak vždy vím, že budu minimálně další měsíc zahleněná, než to ze sebe vše dostanu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí