Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Doctus píše: Více
Trpí znamená, že si to hodí každý podzim. Jak začne sezona, tak si dá v říjnu zápal plic nebo bronchitidu. Je to jednou za rok, ale už to na ni poznám. Určitě ne co dva měsíce. Minulou zimu si dala zapal a pak mela 2× obyčejnou rýmu, takže ani nemocná nebývá. Doktora běžně vidíme jednou na podzim a pak preventivky a očkování.
Jen pro info: antibiotika jsme nakonec včera nenasadili. Od večera obrat, v noci už mi nezakašlala ani jednou a už jen čirá rýma, přes den smrkla jenom párkrát trošku a to venku na procházce na čerstvém vzduchu. Odkašlala si během dne 2× a už bez toho aniž bych slyšela jak to v ní chraptí. Vysadila jsem od včerejška vše a dala jsem jenom jitrocelový sirup a prostříkla párkrát mořskou vodou. Asi moc péče někdy škodí.
Vypadá to dobré cestě, takže jsem ráda, že jsem si stála za svým a zbytečně jsem to do dcery nenacpala. Snad se nám to zdraví bude držet i nadále ![]()
@Anonymní píše: Více
Tak si příště stuj za svým i u lékařky a narovinu jí řekni, že nějakou léčbu odmítáš. Ted má dcera v kartě, že měla antibiotika, což nebyla pravda. tady o nic až tak nejde, ale pak se tm ne/zapíše něco podstatného bude problém. Ale hlavně že si stojíš za svým, teda tajně, aby to ostatní nevěděli, ale co už…
tak aspon že tak, pokud se nehraje narovinu, není tam důvěra, je to o ničem. Příště ji své pochyby sděl hned a uvidíš, jak zareaguje…
To je fajn. Ale příště nechoď k doktorce. Já vlastně nechápu, co jsi očekávala od té první návštěvy. A ta druhá už je naprosto mimo moje chápání.
Poprvé jsi čekala, že udělá CRP? Pokud ano, tak teď snad už víš, že ho můžeš udělat sama. A že to není ukazatel, který jednoznačně rozhodne o nasazení ATB.
@hospodki
Tak to ještě „jde“. Já jsem myslel, že má za zimu třeba 4 bronchitidy / zápaly plic.
Z toho vyplývá jedna zásada - s rýmou a kašlem bez horeček k lékaři vůbec nechoďte, je to jen plýtvání jeho časem. Záněty průdušek a atypické zápaly plic (walking-pneumonias) odezní prakticky bez následků vždy. Trošku větší divočina to může být u těkých pneumokokových pneumonií. U klebsielových pneumonií jsou lékaři většinou rádi, že pacient vůbec přežil.
No, můj syn měl loni dvakrát mykoplazmata - rýma a kašel bez horeček, CRP k nule. Takže já po svou týdnech bez zlepšení chodím…
Me by jen zajímalo jak paní pozná těžký průběh. Ja jsem tohle nikdy moc nechápala. Mam možnost dítěti ulevit, existuje léčba aby mu bylo dřív lépe, nezvracel hleny, prospalo se, byla rychlejší regenerace (průběh nemoci na par dni vs samoléčba na par týdnu a rychle vrznuti do školky bez rekonvalescence)… a ja ho nechám koupat v horečkách a prokázala noci, riskovat těžký průběh nemoci, protože to mu prece buduju imunitní sytém a atb jsou zlo ![]()
@Eva2610 píše: Více
2× za rok? To je dost neobvyklé. Imunitu má OK? Jak to diagnostikovali?
@Eva2610 píše: Více
Ja tak po týdnu. Doktor je ze mě na prášky. Posledně mi říkal, ze moje nervy by chtěl mít - 2 dny horecek, 2 dny únava a pak jedna noc kašel a 37, druhá noc zhoršený kašel.. me to přišlo přijít akorát. Kvůli krátké horečce nechodím a když se přidaly klasické příznaky, tak byl čas ![]()
@Havlova píše: Více
Tak imunitu asi úplně silnou nemel, bylo to mezi jeho prvním a druhým rokem. Dělala mu doktorka vyter a posílala do laboratoře. Říkala, že pokud jde o mykoplazmata, je to nejhorší sezóna za její praxi (je jí přes padesát), tak to možná nějak víc radilo. Teď je mu dva a půl a od dubna nebyl nemocný, což je úplný zázrak, tak snad to bude lepší.
Osobně za nejhorší považuji stafylokokovou pneumonii. Naštěstí je, stejně jako klebsiellová, vzácná.