Antibiotika zbytečně? Déle trvající rýma, doktorka neudělala test

Napsat příspěvek
Velikost písma:
76542
6.10.25 20:54
@Janča6 píše: Více

já jako dítě jsem zase měla bakteriální zápal plic bez teploty, CRP netuším, jaké jsem měla, ale vím, že se všichni divili, že na rentgenu nález a já bez teplot, ale kašel a schvácená jsem byla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
6.10.25 21:24

Jo, to je tak, když internet je chytřejší než lékař… Žlutý až zelený hlen svědčí o bakteriální infekci, u virové se hlen nemusí zbarvit vůbec. Ta doktorka má těch zkušeností mnohem více, než celý internet. Můžete si myslet, co chcete, sousedky můžou říkat taky co chtějí, ale pokud mi lékař řekne: ATB, tak ATB. CRP s tím nemá co dělat, to je jen doplňkové (ne rozhodující) vyšetření a jako laik nemůžu vědět všechny souvislosti. Pokud by mi pacienti přicházeli s takovými požadavky, tak bych je vyškrtl z kartotéky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
6.10.25 21:24
@stinga píše: Více

Mucosolvan je ale na vykašlávání, ne proti kašli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
6.10.25 21:27
@stinga píše: Více

Problém je, že velká spousta lidí neumí léky “na kašel” správně používat resp. neví, že existují dvě skupiny léčiv, mezi kterými je zásadní rozdíl.

Mucosolvan, ACC, Ambrobene a podobné jsou mukolytika - tj. léky, které ředí hleny. Jejich účelem není zabránit kašli, ale přesně naopak – zředit příliš husté hleny natolik, aby se daly snadno vykašlat a odstranit z dýchacích cest, tedy aby se kašel stal efektivnějším a “produktivním”. V podstatě se nasazují proto, aby se dýchací cesty vyčistily – a pak je samozřejmě potřeba je včas vysadit… což holt mnoho lidí nedělá, protože od nich má nesprávná očekávání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
6.10.25 21:27

Při škaredé hlenohnisavé rýmě s masivním nálezem pneumokoka, hemofila nebo moraxelly nebývá CRP zvýšené, je to vcelku lokalizovaný zánět. CRP je pouze pomocný parametr, není to křišťálová koule.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
6.10.25 21:29
@Andul.weber píše: Více

Probůh, neraďte jak babka kořenářka. CRP není dostatečný test, jen pomocný. Žádný doktor nebude stavět diagnózu na CRP. Rady typu „moje dítě to má úplně stejně“ je fakt mimo mísu. Zabarvený hlen je nejčastěji bakteriální infekcí, u virových se hlen většinou nebarví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5012
6.10.25 21:38
@misabalu píše: Více

To je zvláštní. Moje děti snad ani jinou než,,barevnou" rýmu nikdy nemívají a vždy postačí léčba mořskou vodou, případně párkrát Nasivinem a do 14 dnů je po rýmě i bez antibiotik. :nevim: Pokud se k tomu nepřidá kašel (hleny také barevné). Ten pak léčíme tak měsíc než jsou úplně v pohodě. Ale bez antibiotik (pokud není nález a teploty). :think:

Příspěvek upraven 06.10.25 v 21:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
6.10.25 21:38

V takovém případě by například moje děcko mělo několikráte antibiotika naprosto zbytečně.

• Citovat
  • Upravit
76542
6.10.25 21:44
@BohunkaP píše: Více

já to mám nastudované, vím, které jsou mukolytika, ovšem když ti doktorka doporučí koupit láhev sirupu pro dítě a užívat, tak jelikož dítě má pořád hlen a pořád vykašlává, tak vlastně nevíš, kdy máš vysadit a používáš stále, protože dítě stále vykašlává,
mně to trvalo roky, než jsem přišla na to, že když je nepoužiju nikdy nebo třeba jen jednou, dvakrát - že kašel odejde daleko dřív

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
7.10.25 08:47

Lékař x internet

Je málo pediatrů, ale jak to tak vypadá, není na co si stěžovat a důvod ke zvyšování jejich počtu. Internet vydá za deset pediatrů, takže všecko v klídku. Všichni jsou perfektně v obraze, kdy a jaké ATB, co je potřeba a co naopak není… Pediatry bych nechal dosloužit a zbytek „přeškolil“ na chirurgy… ATB se nasazují na příčinu teploty a ne na její redukci. Zbarvený hlen je důsledek nejačastěji bakteriální infekce, u virové nemusí hlen mít zabarvení. Infekt může klidně začít virovou nákazou, dojde k narušení sliznic a na tyto se pak velmi snadno chytne infekce bakretiální (třeba z nosu). Ale nemá cenu to tu rozebírat, 100 matek, 200 názorů… Pediatři tedy „nebudou mít co žrát“, konečně každá nemoc jednou skončí sama od sebe :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
7.10.25 08:48

@misabalu máme skvělého pediatra, nedělá mu žádný problém přiznat, že se mýlil.

• Citovat
  • Upravit
9734
7.10.25 12:24

@misabalu
Máte pravdu, že naprosto drtivá většina nemocí je samolimitujících. To vždy říkám pacientům, když např. nechtějí na zápal plic s nízkým CRP ATB. Protože přece ATB jsou jen u vysokého CRP.

A stane se něco, když nebudu ta ATB užívat?
Nejspíše ne, ale kdo by chtěl mít zánětem zjizvenou plíci a následnou sekundární restrikční ventilační poruchu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
7.10.25 12:55

pokud ti ta diskuze nějak zvedá tlak, doporučuju nečíst :think: nebo sis potřebovala jen tak neadresně zanadávat? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18628
7.10.25 16:18
@Anonymní píše: Více

Holka mi trpí na atypické zápaly plic a bronchitidy. Crp 0, poslech čistý, ji, pije, hraje si, teploty 36,8-37 a teda noční kašel. Jinak bez rýmy ani zahlenění. Jakmile si večer lehne, už kašle hleny a jediné kde je to vidět je rentgen. Pokud rýma odeznívá a najednou se vrací a navíc žluto zelená, tak je to druhotná bakteriální infekce a dávají se na to antibiotika. Jako ja fakt nevim na co čekáš :zed: vždyť ted je toho sezona. Poslední atb dostala dva týdny zpět zas na bronchitidu. Na pohled bledší, unavena, noční kašel a zas jen průkaz na rentgenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
7.10.25 16:28

@hospodki
Možná už jsem se na to ptal v minulosti, ale zvažoval se možný reflux? Je sledována na alergologii? A má případně i pravidelnou inhalační léčbu? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí