Antibiotika zbytečně? Déle trvající rýma, doktorka neudělala test

Napsat příspěvek
Velikost písma:
42166
7.10.25 20:11
@Eva2610 píše: Více

Tak držím palce. Letos to bude také divné, už se začíná, sice ojediněle, objevovat chřipka. Takhle brzo to ještě nepamatuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
7.10.25 20:15
@Havlova píše: Více

Dekuji! My máme jedno dítě, které není nemocné skoro nikdy, a pak máme kluka, který vypadá jako reklama na zdraví, a ten má pořád něco - rýma, kašel, rýma, rýma kašel, ještě větší kašel. Teplota nikdy, CRP nikdy. Vyšetřeno kde co, na imuno mi řekli, že by to ještě nemělo význam, že po třetím roce, pokud by se to nezlepšilo. Zkoušela se i léčba na astma, bez úspěchu, takže to teda astma asi nebylo.

• Citovat
  • Upravit
42166
7.10.25 20:21

Tak snad se věkem zlepší. Třeba to chytá od sourozence, který si jednou kýchne a nic mu není. Dcera na jaře dotáhla cosi, ona za tři dny zdravá. Já měsíc doma se zápalem plic a pak ještě dobu nic moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
7.10.25 20:23

To je možný. Byl nemocný už jako mimino. Vyčítám si, že jsem tehdy nestáhla dceru úplně ze školky, kdo ví, jestli se mu tím ta imunita nějak nepochroumala. Tak už s tím nic nenadělám, no…

Já chytám od děti málokdy, ale letos v lednu jsem od nich chytla něco a měla jsem pí třiceti letech atb a neschopenku a myslela jsem, že zahynu.

• Citovat
  • Upravit
9742
7.10.25 20:28

@hospodki
U těžkého průběhu je pacient takřkajíc hodně špatný, vyskytuje se alterace celkového cestu, dušnost, tachykardie, zmatenost, vysoké horečky nereagující na antipyretika, CRP klidně 250 mg/l, saturace letí dolů, nutnost oxygenoterapie (neinvazivní, následně invazivní).

Jinak mykoplasmové infekty už zase řádí včetně pneumonií.

Příspěvek upraven 07.10.25 v 20:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42166
7.10.25 20:28

Ne, to jsi mu určitě nepochroumala. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
7.10.25 20:43

Díky!

• Citovat
  • Upravit
24280
7.10.25 20:47

Nevyčítej si to. Třetí mi marodil od mimina pořád. Opakované záněty středního ucha, šílené rýmy. Pak už nevycházel z nemoci. Vše na imunologii v pořádku. Zachránilo ho odebrání nosní mandle a seříznutí krčních mandlí před druhým rokem. Teď je od toho března víceméně zdravý. Jen občas rýma z které se dostane a jednou zánět zvukovodu. Takže konečně se nejspíš našla příčina. Má podle ORL vyšetření reflux. Jako na jeho potíže od narození to sedí dokonale. Škoda, že jsme na to prostě nepřišli hned. Ušetřili by jsme si hodně starostí. Sice měl léčbu refluxu už po tom prvním roce, ale byl v tak hrozném stavu, že to nešlo poznat. Já teď už taky vím, že jsme udělali hromadu chyb v léčbě. Ale nemá smysl si to vyčítat. Zpět to stejně vzít nejde. Jsem vlastně ráda, že jsme starší děti z té školky nestáhla. Potřebovali žít normálně. Nešlo jim vše vzít. Stejně i když byli doma tak ten nejmladší onemocněl. Bylo to úplně jedno. V té školce měli zážitky, zábavu. Doma jen uřvané mimino a matku, která se jim stejně nemohla věnovat, protože všechnu pozornost měl nejmladší. Doma by prostě trpěli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18659
7.10.25 21:35
@Doctus píše: Více

Dík, to byla spíš ironie. Aby dítě nezačala léčit rhino konvičkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9742
7.10.25 21:59

@hospodki
Už jsem zažil i případ, kdy dítě odmítali podat ATB novorozenci s časnou novorozeneckou sepsí. Musela přijet až policie, protože rodiče byli výrazně agresivní. Lidé jsou různí. Někdo přiběhne v 7:00 s horečkou trvající od 5:30 téhož dne, druhý se „stydí“ zavolat záchranku pro náhle vzniklé tlakové bolesti na hrudi, aby zbytečně neobtěžoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18659
8.10.25 07:55

@Doctus ze já radši nemlčím :zed: dotaz k tématu. Malá mela atb na bronchitidu 8 dni (augmentin 4ml). Ve středu min týden dobrala a byla v pohodě. V sobotu zas začala pokašlávat v noci a zvýšená 37, vcera už to vypadalo lépe (smrkala, lehké odkašláni, 37..) a v noci jsem čekala ze vykašle plíce. Viditelná únava, zvýšená teplota…doktorovi zavolám, ale jedine co mě napadá, že léčba atb byla krátká a došlo k reinfekci (?). Byla jsem s ni 2× na krátké procházce a jinak klid doma po dobrání atb. Léčba byla nasazena dobre, protože zabrala krásně, ale u délku má většinou 11-12 dnu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9742
8.10.25 14:21

@hospodki
Byly před tím horečky? Bylo vysoké CRP? Poslechový nález lékař prozradil? Většina bronchitid u dětí je virových a jsou vhodné perorální kortikoidy (ev. inhalační při recidivujících bronchitidách) a Ventolin.

8denní léčba Augmentinem by měla být dostatečná. Kolik dcerka váží? 4 ml by se hodily tak pro 15kg dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18659
8.10.25 14:55
@Doctus píše: Více

Mezitím už jsme byly na kontrole. Horečky byly před atb, pak uz ne. Crp pred atb neměřil, dneska mela 0. Pred atb slyšel trochu na průduškách a byla jsem na rentgenu, kde byly myslím rozostřené hily (2 týdny zpět tak uz si přesně nepamatuju). Poslech dneska jen na rýmu. Výsledek, ze ji asi nasedla nějaká viróza a mame dávat bronchipret, klid, inhalace vincentky atp. Jj, ma 14 kg a je prcek. Ja z toho byla ráno dost vyplašená, protože ta noc byla fakt peklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9742
8.10.25 15:13

@hospodki
Rozostřené hily jsou (pro mě) trošku nestandardní pojem. Klíčové je, zda byly popsány infiltrativní změny (odpovídající zápalu plic). U zánětu průdušek bývá zmnožená bronchovaskulární kresba perihilózně.

Zkoušely se někdy inhalační léky?

Za zhoršenou imunitou může stát i celiakie, pokud nebyla v posledním roce vyšetřována hladina protilátek proti tkáňové transglutamináze a endomysiu, nechal bych to vyšetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18659
8.10.25 16:19

@Doctus zápal určitě ne, zprávu už nemám, doktor z toho určil tu bronchitidu. Inhalátory nikdy neměla tím, že to má jen jednou za rok. Ani imunitu nemá špatnou až nabití jednu nemoc rocne. Dekuju, uložím si a kdyby se to nejak nedařilo vyléčit/ vracelo tak se o tom pobavím s našim doktorem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí