Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj děvčata,
Jsem ve třetím měsíci, cca 11.týden jedná se o první těhotenství a tak mám někdy (i zbytečně) strach… nicméně mě asi tak necelý týden bolí záda a kostrč.. nejvíce třeba při činnostti jako je věšení prádla..četla jsem, že to je tím, jak se tělo uzoůsobuje miminku, jak se všechno rozšiřuje a taky je prý důvodem námaha… je to pravda? Měly jste taky tyto potíže?
Ano, bývá to časté. Od 4. měsíce je dobré chodit na cvičení pro těhotné - pilates nebo joga, kde se uvolňují i posilují ty správné partie. ![]()
Ja sem na rizikovym takze sem moc pohybu nemela dovoleno ale hodne mi pomahalo si zada prohravat.. bud horka vana nebo takovy ty zahrivaci polstarky.. tim teplem, se svaly uvolnily a aspon na chvili jsem mela pokoj ![]()
@Monyszek píše:
Ahoj děvčata,
Jsem ve třetím měsíci, cca 11.týden jedná se o první těhotenství a tak mám někdy (i zbytečně) strach… nicméně mě asi tak necelý týden bolí záda a kostrč.. nejvíce třeba při činnostti jako je věšení prádla..četla jsem, že to je tím, jak se tělo uzoůsobuje miminku, jak se všechno rozšiřuje a taky je prý důvodem námaha… je to pravda? Měly jste taky tyto potíže?
Ahojky, mě na tohle připravovala švagrová, prý ji to chytlo ve 4. měsíci, já teda bolesti kostrče pociťuju nejvíc až teď, v sedmém měsíci. Prý se posouvá o několik centimetrů, kolem se upínají nervy a proto to bolí. Někdy prý může bolest vystřelovat do kyčlí nebo dál do stehen, prý je to normální ![]()
@Monyszek Jo, první půlku těhotenství mě periodicky berou kyčle. V druhé půlce těhotenství mě bolí záda ze změny těžiště, tahání batohu na břiše a když je špatný den, tak mi mimino tlačí hlavou do kostrče.
Je to normální, jeste si rada vzpomenes, jak tě bolely „jen“ záda ![]()
Jj, kříže mě taky bolí, ale zatím se to dá zvládnout. Cvičit začnu až ve 4 měsíci, zatím chci dát tělu klid, zatím jedu v práci dvanáctky, ikdyž mám sedavé zaměstnání a docela nudné, tak i tak je to únavné
Tak a jsme doma sedavým zaměstnáním tomu nepomůžeš, já seděla sice mín hodin ale záda bolely jako čert
@Andy27 no, zaměstnání teď měnit nemůžu
vždycky jsem cvičila 6 dní v týdnu, takže bolesti zad jsou pro mě novinka. Takže v práci se snažím co nejvíce chodit. Ale bolí mě ikdyž třeba ležím na posteli.
@blecha72 myslíš, že můžu jít na vysokohorskou turistiku? Každé léto jsem lozili po skalách, teď po skalách lozit asi už nemůžu, ale aspoň pořádnej výšlap?
@Lothorien Vzhledem k tomu, že Ti bude spíš čím dál tím hůř, tak bych zas neměla velké oči.
Procházky (délka a zátěž podle toho, na co se budeš aktuálně cítit), nějaké protahování/těhotenské cvičení, plavání jsou ideální.
@Lothorien píše:
@blecha72 myslíš, že můžu jít na vysokohorskou turistiku? Každé léto jsem lozili po skalách, teď po skalách lozit asi už nemůžu, ale aspoň pořádnej výšlap?
Já jsem v 7. měsíci chodila po Tatrách, teda nešla jsem dál než po pás končící vegetace. Pokud jsi zvyklá na pohyb, tělo reaguje na jeho nedostatek. Takže určitě alespoň dlouhé vycházky, lehčí túry. Samozřejmě pokud jsi jinak bez potíží.
No, já právě pocituju strašný nedostatek, ale v práci jsem teď 12 hodin denně a na pohyb nemám sil, protože jsem ve třetím měsíci a ta unava je příšerná…čekám jen co přejde a šef mi sníži hodiny a hurá na pohyb..