Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, chtěla bych se poptat na možné příčiny bolestivé menstruace. Většinou je mi 4-5 dni po sobě hrozně zle. Bývají takové jakoby epizody na cca 2h, kdy je nástup bolesti a pokud si vcas nevezmu analgetika, rozjede se to do hroznych stavů, kdy nevím zda se pozvracet, pos**, porodit vajecnik nebo radši umřít. Nejde stát, sedět, ležet. Kdyz to po těch 2h odezní, necitim pak žádnou bolest. Toto se zpravidla opakuje 1× dopoledne, 1× odpoledne. Přijde mi, ze při tom „záchvatu“ více teču, používám kalíšek a když to přejde, vylévám skoro plný.
Od 15let chodim na kontroly, mam zajištěnou cystu na vaječník 21-29mm, v čase se mírně zvětšuje a zmenšuje v rámci milimetrů. Doktorka říka, že je na operaci malá, že by problémy neměla dělat a že je operace riziko a nemusí to být ta příčina bolestí. A že je to asi typ, co sám nezmizí. (Je tam už 8 let)
Menstruaci mám nepravidelnou, spíše opožděnou, většinou po 30-50 dnech.
Co si o tom myslíte? Může být malá cysta příčinou takových bolestí? Šly byste do laparoskopie? Jsou i jiné možnosti léčby? Antikoncepci nechci ![]()
Předem moc děkuji za všechny odpovědi
Já myslím, že takhle malou cystu snad ani neoperují. Já mám cystu 9cm, takže mě čeká v létě operace. Do 5 cm se prý nechává pokud je jen hormonální a čistá. Jinak bolesti nemám žádný, ale dlouhodobě užívám pupalku a piju ženské čaje.