Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pokud tě bolí, řekni to sestře. Ne nám tady, my s tím nic neuděláme ![]()
Ahoj, určitě to nahlas. Většinu lidí to nebolí, tak je otázka, jestli je třeba průchodná ještě nebo už je potřeba vyndat a dát jinam. Mně ale třeba v těhotenství bolela a některé léky mi museli oproti zvyklostem dávat do kapačky a kapat fakt pomalu. Mimo těhotenství mi nevadí, to nejsem tak citlivá. Takže jako stát se to může, ale pravidlo to není a určitě je vždycky na místě zkontrolovat jí.
Bolet by neměla, ale každý má práh bolesti jinde. Mě nedávno v nemocnici nebolela kanyla jako taková, ale proplach - to bylo peklo. Sestra dost brutálně prudce stříkla fyz. roztok a to fakt bolelo.
Zavedena kanyla by bolet neměla..maximálně to může trochu píchnout pokud je v ohybu (třeba v loketní jamce ) a ty ohnes ruku…zvlášť pokud je to nějaká silnější, např růžová…
Nemělo by ani bolet když ti do ní něco dávají..opět to může na začátku štípnout…ale nemělo by to bolet ani pálit, může to studět…
Pokud tě místo kde máš kanylu bolí řekni sestře, je možné že je třeba jen blbě přilepená a tlačí moc do kůže ta vnější plastová část, ale taky se může rozvíjet zánět té žíly což není nic příjemného…
@Anonymní píše: Více
Neměla by bolet. Řekni sestře jestli tě bolí.
Neměla by, pokud bolí tak je pravděpodobně špatně zavedená. Jinak je to prostě velmi flexibilní plast. Jo a ještě když je v žíle zánět nebo jiná patologie. Ale běžná kanyla nebolí, ani při aplikaci léčiva.
Ale protivný jak sviňa to je a když mi něco kapalo rychle, mrzla mi celá ruka. Brr.. jsem s tou rukou raději moc nehýbala. Ten tlak je taková pseudobolest, ale vyloženě by bolet neměla.
Kanylu jsem mela hodnekrat. A bolela me jen jednou. Nerekla jsem to a za nejake 2 dny ta zila byla tvrda, natekla, hrozne bolestiva. Priste bych to rekla hned.
Me bolela při revizi. To jsem ji měla nějaký 4 hodiny a pak už jsem premlouvala sestru at to vynda. Fakt to začalo bolet. Krátkodobé nebolely nikdy. Při porodech jsem ji měla taky mnoho hodin a bez problému.
@hospodki píše: Vícečas by neměl hrát roli. Měla jsem vždy kanylu několik dní (tuším že 3 dny je tak nějak maximum kdy má být) a neboleli. Jako jasně, čím déle tím je větší šance komplikací ale pár hodin je pro kanylu nic.
Dobrý den bolí vás zavedená kanyla v žíle.