Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chtěl bych se zeptat protože kamarádce je 18 a má praktického lékaře pro děti a dorost. Ona je po vyučení a má práci. Byla u doktorky a ta jí řekla že má buď zápal plic nebo zánět průdušek ale nechce jí napsat neschopenku. Může si tohle dovolit? Má povinnost jí vystavit nebo naopak nesmí? Děkuju za odpovědi.
A co jí řekla za důvod, že ji neschopenku nevystavi? Neschopenku vystavuje praktik, ale nevím jak je to u pediatrů.
Příspěvek upraven 22.10.24 v 09:43
Tam je spíš problém v tom, že kamarádka nepřešla po ukončení studia k praktickému lékaři pro dospělé a dětská jí neschopenku nechce napsat.
I dětská může napsat neschopenku, teoreticky by někdo mohl pracovat už od 15 let. Neschopenku píše ošetřující lékař, v tomto případě tedy dětský lékař. Ale zřejmě na to nejsou na dětském zvyklí, tak to psát nechtějí. Může si najít dospělého praktika, ale jestli se jí to povede takhle rychle to nevím. Neschopenka lze vystavit i 3 dny zpětně.
@Me Mimmix píše: Více
no jenže u dětského může být do 19 let, takže by to napsat měla.
@Josef999 ještě mě napadá, když je kamarádka někde zaměstnaná, tak zaměstnavatel bude mít nejspíš nějakého závodního lékaře. Tak ještě lze zkusit jestli by to nenapsali tam. A určitě již shánět praktika pro dospělé.
@Lucka1111 píše: Více
Mně moje dětská řekla, že je to omezené studiem. Že u ní můžu být i jako vysokoškolačka, ale pokud mi bude třeba 18 a budu mít po vyučení a nastoupím do zaměstnání, hned se od ní musím přeregistrovat. Já u ní byla po celou dobu studií.
Fakt si neumím představit, že by nějaký doktor nechtěl vypsat neschopenku. To jako proč?
to není pravda. Stejně tak tam nemůžeš být i jako vysokoškolačka. PLDD registrují děti do 19 let, dále ne. Lékař pro dospělé může registrovat od 14 let.
@Lucka1111 píše: Více
Tak to jsem vyjimka. Ja tam byla do 24 let, pak po ukonceni studia jsem prechazela k praktikovi pro dospele.
což je divné, naše dětská doktorka říkala, že jí to po 19. narozeninách už pojištovna neproplatí.
@faubi píše: Více
Protože třeba pro ni není důvod? Myslíš, že doktoři vystavují neschopenky na požádání?
@vokishka píše: Více
Už před pomalu třiceti lety jsem musela v 19 přejít od dětské k dospělé lékařce.