Border kolie do bytu?

55
19.7.16 18:05

Border kolie do bytu?

Ahojki, chtěla jsem se zeptat, zda by bylo vhodné mít borderku v bytě. Bude to můj první pejsek. Už dlouho uvažuji o pejskovi, vždycky se mi líbila border kolie. :srdce: Všichni o téhle rase píšou hezky, že není agresivní, je hravá, potřebuje hodně pohybu, je přátelská…atd. Poradíte mi jestli je vhodné mít ji v bytě? :nevim: Už mám britského kocoura (5 let) ten by pejska snesl a vyhledala jsem si že i tihle psi snesou dobře jiná zvířata. Jenomže mám práci od 8 ráno a vracím se až ve dvě odpoledne. Právě tou prací si nejsem moc jistá, bude 6 hodin sama doma. :nevim: :( Vydrží to? Kolie totiž potřebuje hodně pohybu tak jsem si řekla že každé ráno s ní půjdu minimálně na půl hodinky ven, pak musím do práce a jak se vrátím půjdeme na dlouhou procházku venku. Tak co myslíte, bylo by to vhodné?
Předem děkuji za informace :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
59516
19.7.16 18:15

@elizor načetla sis o borderkách dost? chce to fakt hodně pohybu, zaměstnat i hlavu ne jen procházky :lol: Jinak budete neštastné obě dvě. Je to sice velice oblíbené plemeno ale ne pro každého ideální. Klasické procházky prostě nestačí. Byt nevadí ale co s ní budete dělat??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
19.7.16 18:22

Ano, načetla jsem si toho hodně. A tou procházkou jsem nemyslela jen procházky, myslela jsem tím jako procházku, hraní, cvičení, povely, přemýšlím i nad nějakým sportem jako třeba dogdancing, dogfrisbee nebo možná i agility(ale to spíš jen jako zábavu na žádné soutěže nechci).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
240
19.7.16 18:33

Borderka trpí na to, že je populární a módní plemeno. Není horšího psa, když se nudí, než je borderka, umí vymyslet strašlivé věci. Je to podle měřených IQ nejchytřejší pes a to zaměstnání bytostně potřebuje. :mrgreen: Pokud někdo nedělá běh se psem, pasení, agility nebo jiný psí sport, tak borderku raději ne a už vůbec ne do bytu. Jsou velice chytré a hodně aktivní a běžný majitel s nějakými 10 min. procházkami denně nebo zahradní nudou je uspokojit moc nemůže. Hodně lidí slibuje, jak se psu bude věnovat a za pár měsíců nebo let je to přestane bavit. A dávat psa pryč je strašně smutné a když tlačí sousedi, že pes štěká a vyje, tak je to problém.
Tak to dobře zvaž, co jí můžeš nabídnout a jaké máš podmínky, aby usnula v době, kdy v bytě nebudeš řádně utahaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sunshinegirl
19.7.16 18:40

Naprostá hloupost: První pes a hned náročné plemeno. Půl hodiny před prací procházka? To je velmi velmi velmi málo. U borderky, kdybyste tak řekla dvouhodinový pořádný zápřah, pak do práce a po práci ihned nějaký sport, např. pasení, nebo agility, běh u kola či koloběžky ideálně a opět na dost dlouho, aby se bordera unavila fyzicky, pak přijít domů a hrát s ní nějaké interaktivní hry, potřebuje unavit i mozek. Do bytu bych si takového psa nevzala a už vůbec bych si ho nevzala bez zkušeností.

• Citovat
  • Upravit
6650
19.7.16 18:55

Border kolie jsou hodně aktivní, ráno půl hodiny stačí klidným psům, kamarádka má dvě bordery v bytě a každé ráno s nimi dá hodinu a půl u kola aby je fyzicky odrovnala a nedemolovaly byt, takže vstává ve 4 ráno a pracuje od 7 do 16, pak s nima tak 2-3 hodiny cvičí (frisbee, agility, obedience) a to má čuby už dospělé (4 a 3 roky) večer jim stačí pak hodinku se proběhnout. Tohle má každý den a o víkendu chodí na cvičák.
Jinak tu mladší si vzala od lidí, kteří si pořídili borderku, s tím, že 10 minut házet míček bude stačit. Doteď jí dává psychicky dokupy, ale asi nikdy už ta čuba nebude na 100% dobrá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
19.7.16 19:04

Máme dvě bordery v bytě a pohoda. Jsou zvyklé přes den spát, když jsme v práci, ale je potřeba je dostatečně vyběhat a zaměstnat venku.
Mladá borderka je o dost náročnější, ráno počítej spíš tak hodinu a půl aktivní činnosti fyzické i psychické, aby se pak přes den nenudila a nevymýšlela si vlastní zábavu. Odpoledne tak dvě hodiny a večer zase.
Jestli máš okolo sebe nějaké borderkáře, nebo už máš vybranou nějakou psí školku, agility klub apod, tak směle do toho :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
19.7.16 19:05

Já osobně moc zkušeností se psem nemám, ale má kamarádka už měla psa a teď má 2. Říkala, že by mi pomohla a poradila pár typů. Jsem si vědoma co obnáší a také že s ní budu muset po práci trávit hodně času až do večera. Určitě pokud si pořídím borderku, už ji nikomu nedám, do útulku ani nikam jinam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
19.7.16 19:11

No, bydlím v karviné a nedaleko (cca 15 minut cesty) máme cvičák, tak jsem myslela že bysme mohly chodit tam. :)
Ráno budu brzo vstávat abych ji ráno hoďku a půl vyčerpala, pak půjdu do práce a když se vrátím půjdem na dlouhou procházku a do parku. Pak domů a večer tak na dvě hodinky znovu. A mezitím ještě asi 2× týdně na cvičák. Šlo by to takhle? A ještě jsem se chtěla zeptat, myslíte že se na borderku hodí jméno Rose? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
240
19.7.16 19:16

@elizor Víš co? Zkus chodit každý den venčit do nejbližšího útulku. Jestli to vydržíš aspoň měsíc. Můžeš mít sebelepší úmysly, ale jak to zvládneš a jak tě to bude bavit, to nevíš, to musíš zkusit.

Taky se tam něco se psy naučíš, co se ti u vlastního později bude hodit. Kamarádka tě v tomhle nespasí. A taky přemýšlej, jestli se nechystáš odstěhovat, mít děti, jet do ciziny atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
19.7.16 19:22

Tak dobře, díky za radu, zkusím každý den chodit do útulku (ten nejbližší je od nás skoro hodinku) díky moc za radu, tohle mě nenapadlo. Ale mít děti ještě nehodlám, odstěhovat se vůbec ne a jet do ciziny taky ne. Jsem ráda tam kde jsem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3871
19.7.16 19:52

Ono ani tak nejde o to, kde ji budeš mít. Já mám borderku v bytě a můžu říct, že patří k těm klidnějším, i tak potřebuje zápřah…vidím teď u kamarádů dost smutný případ, kdy si pořídili borderku z farmy jako společníka do rodiny a je to neštěstí pro všechny. Mají velký pozemek. Fena se nudí a hledá si (většinou negativní) činnost sama. Hrabe díry, nutí všem aporty a když si ji nevšímáš, začne na tebe skákat. Prostě nešťastnej pes, kterej chce makat. Není to tedy o prostoru, ale o tom ji nabídnout činnost a zaměstnat, pak bude šťastná. Počítej, že může žít klidně 15 let. Já mám psa 9letého a pořád je plný energie.
Přesto pokud nemáš žádné zkušenosti se psy, vybrala jako prvního psa méně náročné plemeno. Hlavně si ujasnit, co od psa očekáváš, co s ním chceš dělat, a podle toho vybrat rasu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59516
19.7.16 20:13

@elizor fakt zvaž zrovna tohle plemeno. je hodně líbivá ale prostě náročná. Jen procházky jsou málo pak bude chudák pes a i ty :? Zkus se zeptat na ifauně jak moc je náročná ;) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
176
19.7.16 22:25

Určitě ne, pokud je to tvůj první pes a nevíš, co obnáší tak aktivní plemeno. Plus jsem si jistá, že by tě tahle počateční euforie (věnovat se 3 a více hodin denně psovi) rychle přešla :-) Nemyslím to zle, jenom sama vím, jak náročné je mít aktivního psa. Moje kamarádka má 3 borderky a staforda, ale vede agility, má dům se zahradou a celý den na psy, dům a děcko. Nedokážu si představit, že by měla smečku v bytě a ještě chodila do práce. Je to velká zodpovědnost a když tohohle psa nebudeš rozvíjet fyzicky a hlavně psychicky, tak z něj může být dost nepříjemný jedinec - hrabe, rozkouše na co přijde (nábytek, boty, oblečení, papíry,…) a může mít různé komplexy (honit si ocas, kousat si srst, točit se dokola, neustále štěkat nebo být agresivní vůči okolí..). Jinak ta moje kamarádka by ti potvrdila - borderka neni mazel, ale dříč a zaměstnanec. Nezajímá jí skoro vůbec hlazení, ale výzvy, hry, rozvíjení, agility, pasení apod. Takže jestli chceš aby ti pes vyjadřoval bezmeznou lásku, borderka není to pravé ořechové. A abych jen nekecala do větru - mám kříženku staforda a kdybych se jí denně nevěnovala aspoň 2 hodiny, necvičila jí nebo nešla na agility apod, tak se z toho psa zblázním, protože otravuje, neposlouchá, je roztěkaná, ukňouraná (opravdu nelze vynechat jediný den). Jsem strašně šťastná, že mám zahradu a nemusím s ní každé tři hoďky venčit z bytu, protože věř mi, opravdu tě to časem omrzí a nebudeš mít chuť :-) Na druhou stranu pes je super parťák, který za to 100% stojí, poznáš spoustu lidí, donutí tě jít každej den ven a něco podnikat, jen bych opravdu volila méně náročné a méně aktivní plemeno, ne kvůli tomu, že bys na něj třeba neměla čas, ale kvůli tomu, že takový pes potřebuje zkušeného pána :-) Abys pak nebyla nešťastná, že to třeba nezvládáš :) Je to velký závazek :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
20.7.16 00:20
@elizor píše:
Ahojki, chtěla jsem se zeptat, zda by bylo vhodné mít borderku v bytě. Bude to můj první pejsek. Už dlouho uvažuji o pejskovi, vždycky se mi líbila border kolie. :srdce: Všichni o téhle rase píšou hezky, že není agresivní, je hravá, potřebuje hodně pohybu, je přátelská…atd. Poradíte mi jestli je vhodné mít ji v bytě? :nevim: Už mám britského kocoura (5 let) ten by pejska snesl a vyhledala jsem si že i tihle psi snesou dobře jiná zvířata. Jenomže mám práci od 8 ráno a vracím se až ve dvě odpoledne. Právě tou prací si nejsem moc jistá, bude 6 hodin sama doma. :nevim: :( Vydrží to? Kolie totiž potřebuje hodně pohybu tak jsem si řekla že každé ráno s ní půjdu minimálně na půl hodinky ven, pak musím do práce a jak se vrátím půjdeme na dlouhou procházku venku. Tak co myslíte, bylo by to vhodné?
Předem děkuji za informace :)

Borderku v bytě můžeš mít úplně v pohodě, možná skoro je to i lepší než jí zavřít na zahradě. Jediné co, tak tomu budeš muset přizpůsobit životní styl.

Ono hodně záleží na jedinci, kterého si vybereš, můžeš si vybrat šílence nebo naopak hodně klidnou osobnost, nicméně v průměru kolie nebude mít problém se s tebou válet na gauči, pokud jí další den vezmeš na výlet. A výletem nemyslím nutně chodit po horách, ale prostě tahat jí všude s sebou a zapojit jí do života s tím, že ideálně pár krát do týdně dělat nějaký sport podle možností pejska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný