Border kolie nebo bígl?

148
7.6.17 14:12

Border kolie nebo bígl?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda má někdo zkušenosti s border kolií a nebo s bíglem.. S přítelem se rozhodujeme mezi těmito dvěma plemeny, a jsme dost na vážkách. Dříve jsme měli jack russel teriéra. Žijeme v domě na vesnici s velkou zahradou ( bohužel neoplocenou, ale chystáme plot v budoucnu postavit), takže by pejsek žil s námi doma.. Já jsem na mateřské dovolené s 18ti měsíční dcerou, máme doma ještě perskou kočičku. Border kolie se nám moc líbí, ale když čtu některé příspěvky o ní, jak je to hyperaktivní prdlej pes, tak mě to docela odrazuje, chci se zeptat, jestli by ji stačila dopolední dvouhodinová procházka s házením aportu, klacku, fresbee, potom odpoledne běh s přítelem cca 1 hod. a pak ještě nějaké to blbnutí na zahradě večer, o víkendu výlety apod…Co se týče bígla, je to taky krásné plemeno, ale odrazuje mě, že má velké sklony k tloustnutí a taky, že utíká.. dá se nějak ten lovecký pud potlačit?..Samozřejmě s nima plánujeme od začátku chození na cvičák a popřípadě s borderkou agillity..Díky za názory :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
87
7.6.17 14:20

Dobrý den, myslím že nejlepší pro vás by bylo domluvit se přímo s chovatelskýma stanicema obou plemen, že se o ně zajímáte, chcete vědět víc o potřebách psů a dojet na návštěvu - uvidíte jak to doopravdy chodí na vlastní oči, a navíc budou mít zkušenosti s více psy než jen jedním dvěma :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
7.6.17 14:24

@Džajna
Borderce by ten pohyb určitě stačil, je to pes podobného ražení jako JRT. Takže by vám mohl vyhovovat.

Beagle za mě ne, připadá mi celkem tvrdohlavě hloupý, ale možná je to jen moje zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
7.6.17 14:25

Lovecký pud je vrozený, utíkat bude, když nemáte plot, tak to bude peklo. Navíc ze zkušeností z okolí jsou beaglové velmi tvrdohlaví, těžce vychovatelní.
U borderky jí musíš dost zaměstnat a naučit odpočívat. A dobře vybírat CHS, jsou často nervově dost labilní a je to modní plemeno, což je vždy problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3327

Pro Borderku jsou vyjmenované denní aktivity dostačující, není to takový pako jak bývají Russlové. S Bíglem mám zkušenost pouze přes rodinu a to byl notorickej útěkář, když se nepodhrabal, tak plod normálně přelezl jak myš, no nevidět to natočený na kameře, kterou nainstalovali, aby věděli, kudma se ta ludra dostává, tak neuvěřím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59394

@Džajna a co psovi nabízíte vy? obě plemena potřebují hodně pohybu ale ne na zahradě ;) Tohle nejsou psi že se s nimi projdu na vodítku :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
7.6.17 14:30

Mám borderku a je senzační :) Já si ji vybrala, protože je nekonfliktní k lidem, beru ji skoro všude, nemám obavu, že by byla nepřátelská vůči budoucím dětem a taky, protože je akční a učenlivá a já se s ní chci věnovat agility, výstavám atd. Jen tak na zahradu bych si ji já asi nepořizovala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
419
7.6.17 14:30

Borderku ve Vašem případě určitě ne. Je to celkem náročný pes a ten výčet aktivit co jsi napsala mu stačit nebude. Bígl je celkem rodinný typ. Má ho ségra, je dokonce naučený chodit na volno, ale chce to opravdu pevnou ruku již od malička, chození na cvičák a vycházky. Miluje vodu, aporty. Nemá problémy s jinými psy a děti miluje. Co se tloustnutí týče, tak vše záleží na majiteli, zda ho krmí kvalitní stravou a necpe mu plotoviny. Musí mít vyvážený poměr strava x pohyb. Ale určitě stojí za to se poohlídnout po chovatelských stanicích a tam se zajet podívat a pozjišťovat informace přímo od chovatelů. Přeji šťastnou ruku při výběru. Přece jenom je to parťák do rodiny a ne hračka :* :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5894
7.6.17 14:47

Ani jedno plemeno, obe potrebuji mraky času. Borderka potebuje kontakt, člověk je pro ni vším. Bigl je palicak, vychovat se da, chce to ale stale opakovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
7.6.17 14:57

Borderka i bigl by kontakt s námi měli.. jak říkám na zahradě by nebyli, žili by s náma v bytě, brali bychom ho jako milujícího člena rodiny.. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
7.6.17 15:22

Bígl je tvrdohlavec, neposlusnej a hrozně rád bere dráhu. Musí se fakt cepovat a hlavně mu všechno dlouho trvá. Borderka za mě lepší. Jsou to chytří psi a baví je se učit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
7.6.17 15:30

My máme beagla a fakt ne. Jako po pár letech zdrhat přestal, tlustý není (to je jen o majiteli), ale žádný ucenlive plemeno to není. Možná dva, ale jednoho fakt ne. Zas miluje děti a mouse by neublížil.

• Citovat
  • Upravit
5894
7.6.17 15:37

@Džajna proc se ptas, kdyz neposlouchas odpovědi? Neni to jen o kontaktu, borderka je pracovni pes, co vydrzi aportovat do zástavy srdce, jen proto, ze si mysli, ze to páníčkovi udela radost. Bigl je kapitola sama pro sebe je to jeden z nejhloupějších psu, vsechno se dlouho uci a velmi rychle zapomina. Teda to tudle psali ve vyzkumu. Ja si myslim, ze jsou vycurany. A sklony k tloustnuti ma, ale jsou i vychovani jedinci co se nepreziraji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
7.6.17 15:37

@Džajna border kolie je úžasná ale musíte dodržet co jste tu psali. Prochazky venku..Ne po zahradě. Je to velmi akční pes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
7.6.17 15:39

Bígla nebrat, to je fakt za trest. Na jednu stranu je zlatej, miluje děti, neštěká, neublíží ale na druhou stranu je to paličatej magor, jak není zavřený tak okamžitě zdrhne a opravdu je schopný se už nevrátit. Brala bych borderku, to je lepší parťák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný