Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Všechny zdravím!
15mesicni dcera ma od vcerejsiho rana u ucha vetsi zarudly flek. O vikendu jsme byli na farme, kde hoodne stipali ovadi. Za uchem ma cosi rozskrabaneho-neni jasne, zda stipanec nebo tam bylo kliste.
Dnes dr ze mame do ctvrtka mazat Fenistil a dle stavu se uvidi, zda slo o reakci na stipanec nebo pujde o boreliozu. Chci se poradit-pokud by byl flek nemizejici a objevilby se belavy stred, pry nasadime lecbu a nebudeme cekat 6tydnu, az by se borelioza projevila v testech.. Poprosim o info na co dat pozor, jakou lecbu/delku si nechat nasadit, v jakych intervalech delat kontrolni odbery atd.. Snad predbiham ale… Diky!!!
jinak mě samozřejmě i zajímá, zda by to mohlo být i něco jiného… Má to zarudlé kolem ucha vepředu asi 3cm na výšku jak výška ucha, za uchem až k vlasové linii a i uvnitř část ucha.. dala bych foto ale není z toho moc poznat.. ![]()
Ahoj na boreliozu by bylo ještě brzo.Flek se objevuje až za několik týdnů, a léčba opravdu začíná před prokázáním boreliozy v krvi. Spíš je to reakce na štípanec.
Léčba atb. Nasadí hned, nečeká se na výsledek. Potom vás asi předají na infekční, tam podle výsledků budete, chodit na odběry, asi jednou za půl roku po dobu několika dalších let.
No ono taky jsme byli v druhe pulce cervna na dovolene v Turecku, kde byla dost postipana ale teda na rucce takze to muze byt i z toho.. Cili tezko rict kdy kde to mohla chytit, pokud by ji mela…
@Moni25 a co zlusit dat Fenistil kapky, kdyby to byl štípanec? to by zabralo asil éps než jen krém, si myslím ![]()
Borelióza to vůbec být nemusí a myslím, že ani nebude. Spíš to bude vyloženě jen od štípance. Nějaká reakce. Na borelku je to hodně brzy, většinou se první příznaky objevují za 14 dní, dřív to bývá málokdy. Jinak na krevní výsledky se nečeká, většinou se ani nedělají. Pokud je přítomný erythema migrans, bere se jako pozitivní a nasazují se ATB. Mladší syn borelku letos prodělal v 9 měsících, udělal se mu přesně po 14 dnech od vytáhnutí klíštěte červený flek, který postupně od středu světlal.
@andysssek me dr rikala mast a chladit no ![]()
Kapky ma starsi syn zabalene u babicky uz takhle jsem kupovala druhou mast zbytecne-syn se vraci v patek… Dr tvrdila ze na reakci na stipanec by ten fenistil do 2dnu zabral no.. ![]()
@Fima diky ![]()
Problem je ze to mohla chytit i v tom Turecku pred 3tydny ![]()
Jaka u vas byla lecba jestli se mohu zeptat?
@mamina44 píše:
Ahoj na boreliozu by bylo ještě brzo.Flek se objevuje až za několik týdnů, a léčba opravdu začíná před prokázáním boreliozy v krvi. Spíš je to reakce na štípanec.
To není pravda, synovi se objevil za dva dny…
A ATB dostal hned, na 3 týdny. Po 6 týdnech byly testy na boreliozu negativní ![]()
@mamina44 píše:
není pravda, já jsem měla klíště loni. Přisálo se v sobotu, všimla jsme si ho v úterý ráno a fleku jsem si všimla následující víkend tzn. týden od přisátí. V pondělí jsem šla k doktorce, v úterý mi brali krev a ve čtvrtek jsem měla výsledky. Tudíž nějakých 12 dní od přisátí.
@lleennttiillkkaa Tak koukám, že ty postupy jsou u různých doktorů úplně jiné… Moje mi řekla, že protilátky se v krvi objeví nejdřív za 3 týdny. Měla jsem je pozitivní, dostala jsem atb na 3 týdny a pak už to nikdo nekontroloval, i když jsem se na to ptala
Je to už 8 let, tak předpokládám (doufám) že by se to snad projevilo, kdybych ji pořád měla…
@AliTad no já jsem tam přišla s tím, že ten flek nebyl typický s bílým prostředkem a během dvou dnů se rapidně zvětšil. Měla jsem klíště přisátý 3 dny. Bylo na tak šikovným místě, kam si běžně nevidím, respektive se tam běžně nekoukám. Asi to byl nějaký silný jedinec, když v podkolenní jamce vydržel tak dlouho a ještě se ta borélie prokázala takhle brzo. Sama doktorka na to koukala.
Dle infa zde http://www.borelioza.cz/download/?…
Muze byt flek uz za 4dny! A mely by se delat kontrolni odbery..
no je to veda.
Male evidentne neco je, prijde mi, ze ztezka dycha a budi se a pobrekava.. Tak uvidime, co bude ![]()
K těm odběrům… prý bývají nepřesné, proto se často ani nedělají. Ony totiž prokazují jen odezvu imunitního systému, né přímo přítomnost borelií. Na přítomnost borelií jsou až další rozsáhlejší testy, třeba 57. Spolehlivějším a jediným prokazatelným úkonem, je prý biopsie. Odběry by se neměly dělat dřív než po 6 týdnech od klíštěte (nebo další havěti, borelie nepřenáší jen klíště), protože dřív mohou být (v případě nakažení) negativní.