Borelióza - Testy - Severní Morava?

21
16.3.25 21:43

Borelióza - Testy - Severní Morava?

Zdravím vás a omlouvám se za slohovku,
cca v listopadu loňského roku jsem začal řešit bolesti zad (hrudní a bederní části), jemné mravenčení po celém těle a dušnost, která se objevovala náhodně a to hlavně v klidovém stavu, v noci mě přepadávaly záchvaty suchého kašle. Byl jsem u plicního a krčního, kde je vše v pořádku. Byl jsem poslán na MR bederní a hrudní páteře, kde se našel jen hemangiom na obratli L1, který se má sledovat, ale dle lékaře je jinak vše v pořádku. Byl jsem poslán na neurologii, kde mi bylo provedeno EEG, CT mozku (jelikož jsem před třemi lety prodělal klíšťovou encefalitidu) a rentgen krční páteře. Vše v pořádku.

Paní doktorka (neurologie) doporučila terapii trazodonem, jelikož jsem se zmínil, že poslední dobou hůř spím.

Nyní (po 4 měsících) jsem ve stavu, kdy mi trne levá tvář, brní mi levé chodidlo, trnou mi ruce, bolí mě klouby (zatím hlavně na rukou), zaléhá mi v uších, cítím tlak a lupání v čelistním kloubů.
Abnormálně mi lupe v hrudní části, mezi lopatkami a v ramenních kloubech. To samé za krkem. Někdy mám pocit, že se brzy rozpadnu.
V noci se budím s odkrvenýma rukama, berou mě křeče do chodidel.
Pokud sedím delší dobu opřený zády o opěrku, tak mám pocit, jakoby mi stoupal tlak v hlavě a mám pocit celkové slabosti.

Práci mám sedavou, kde každý den sedím nad stolem v předklonu, tak jsem si původně myslel, že je to od krční páteře.

Zároveň je mi ze všech stran napovídáno, že to může mít souvislost s prodělanou encefalitidou nebo jinou infekcí nervového aparátu.
Lékař, který mě posílal na neurologii, říkal, že by to mohla být třeba tetanie.

Jediný krevní test mi byl dělán v lednu obvodní lékařkou na boreliózu (Elisa), ale ten vyšel negativně.

Do loňského roku jsem nikdy neměl žádné zdravotní problémy a cítil jsem se fit. Je mi 40let.

Nyní chodím k fyzioterapeutovi, piju magnosolv, beru b-komplex, ale nemám pocit, že by to k něčemu bylo.

Nechci kecat doktorům do své práce, protože vím, jak jsou na to alergičtí, zvláště když se řekne, že jsem se na internetu dočetl, že… ale přijde mi, že se to nikam nehýbe a nechci dojít do fáze, že mi řeknou, že kdybych přišel dříve, tak by to nemuselo tak dopadnout,

Nevíte náhodou, kde by mi udělali někde okolo Ostravy nebo někde blíže než v Praze nějaké přesnější testy jako je Western Boltt pro samoplátce?
Případně nějaké rady, ke komu zajít, co vyzkoušet,…

Máte někdo zkušenosti s tím trazodonem? Ten jsem odmítl, ale poslední dny jsem už svolný ke všemu.

Děkuji vám za každou radu. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
136
16.3.25 21:54

Podivat na synlab a nebo EUC lékárny dělají odběry pro samoplátce. To je mi lito, že máte takove problemy, tak zkuste a držím palce :kytka:
Ta tetanie by to mohla byt taky, ale musel byste na EMG :think:. Kdyby dal žádanku obvodak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
16.3.25 21:57

P. S. koukala jsem na EUC laboratoře a jsou tam asi tři odběrová místa, tak mrkněte. V Ostravě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
16.3.25 22:06

Nabízela by se i lumbální punkce. K vyloučení neuroborreliózy, demyelinizací, dysmyelinizací atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
16.3.25 22:07

Díky moc, mrknu na to.
Zatím se to dá, ale nejhorší je, že člověk pořád jen čeká. Čeká na vyšetření, pak s výsledky na lékaře, který to zhodnotí, pak vás zase někde pošle a vy zase čekáte a vlastně se to vůbec neposouvá. První, co dostanete od lékařky, jsou prášky na nervy. Které jsem tenkrát neměl pocit, že bych je potřeboval, ale tím, že se vše tak protahuje a vlastně se nic nevyřešilo, potíže se prohlubují a nervy už začínají pracovat, tak teď bych si snad i něco zobnul. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
16.3.25 22:09
@Doctus píše: Více

Přiznám se, že z tohoto vyšetření mám trochu strach. Navíc toto by asi musel navrhnout lékař. Můj neurolog mi zřejmě napíše při příští návštěvě závěrečnou zprávu a půjdu zpět za obvoďačkou. Vychází z toho, že krevní testy byly negativní, takže borelka to nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
16.3.25 23:33

@nounejm
ELISA není přesná. WesternBlot nebyl proveden. Navíc jedinou spolehlivou metodou, jak vyloučit neuroborreliózu, je jedině lumbální puknce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
17.3.25 19:19

Ozvali se mi ze synlabu v Ostravě, kde western blot provádí za 5800,–, což je rozdíl oproti státnímu zdravotnímu ústavu v Praze, kde za něj chtějí jen 3000,–.
Na tu lumbální punkci by mě musel poslat lékař. K neuroložce jdu za 2 týdny, tak to zkusím nadhodit.
Ale mám čím dál větší pocit, že čím více budu čekat, než se někam dostanu, tak následná léčba bude o to složitější.
Poslední dobou jsem celkem často viděl ministra Válka, jak mele do médií, že důležitá je prevence a včasná diagnóza a po čtyřech měsících, co se to snažím nějak řešit, tak jen čekám, až mě přijme nějaký lékař, který napíše do počítače to, co mu nadiktuju a pak zase týdny čekám. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí