Borelióza u dcery určená bez krevního testu?

7
24.7.23 21:16

Borelioza u dcery určená bez krevního testu?

Dobrý den, mám dotaz. Měsíc zpět měla malá klíště.
Par dni zpět jsme zjistili, že má fleky po těle.
Doktorka hned řekla, že to je borelioza a nasadila antibiotika. To je v pořádku, ale stejně nám přijde divné, že diagnostikovala bez odběru krve. Máme trvat na tom, že chceme provést odběry?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1255
24.7.23 21:21

Moje dr mi kdysi nasadila atb hned, jak viděla flek, ale na odběr mě poslala stejně. a byla tam! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
24.7.23 21:28

@navy blue Tak myslíte, že odběr stejně radši?
Přeci jen nechci nic podcenit a malá mi ještě neřekne, jestli jí něco bolí nebo jak se cítí 😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76306
24.7.23 21:34
@Barak582 píše:
@navy blue Tak myslíte, že odběr stejně radši?
Přeci jen nechci nic podcenit a malá mi ještě neřekne, jestli jí něco bolí nebo jak se cítí 😅

no to je jedno, jak se cítí, při výskytu boreliového fleku se přece vždycky nasazují ATB jako profylaxe, to jako chceš čekat, až jí třeba ochrne noha?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
24.7.23 21:46
@Barak582 píše:
Dobrý den, mám dotaz. Měsíc zpět měla malá klíště.
Par dni zpět jsme zjistili, že má fleky po těle.
Doktorka hned řekla, že to je borelioza a nasadila antibiotika. To je v pořádku, ale stejně nám přijde divné, že diagnostikovala bez odběru krve. Máme trvat na tom, že chceme provést odběry?

část lidí časné protilátky vůbec netvoří

takže na žádném testu netrvejte, nemá totiž žádný velký smysl v této situaci

naopak, podezeřelý flek se má přeléčit i bez výsledku krve, právě proto že část lidí časné protilátky netvoří a tak se z krve nic nedozvíme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22412
24.7.23 21:48
@Borrealis píše: část lidí časné protilátky vůbec netvoří

takže na žádném testu netrvejte, nemá totiž žádný velký smysl v této situaci

naopak, podezeřelý flek se má přeléčit i bez výsledku krve, právě proto že část lidí časné protilátky netvoří a tak se z krve nic nedozvíme

A co naopak. V krvi to je a flek zadny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
24.7.23 21:50
@navy blue píše:
Moje dr mi kdysi nasadila atb hned, jak viděla flek, ale na odběr mě poslala stejně. a byla tam! :-)

to dělá naše kožní

ona je bohužel poněkud méně vzdělaná

a tak ECM léčí ATB, pak je pošle na testy a pak s s těmi výsledky neví rady

:nevim:

například když vyjdou negativní, což je normální, i jasný ECM může mít negativní protilátky
nebo když vyjdou pozitivní a pak neklesají, což je taky normální a oscilací protilátek se nemá a nejde nijak řídit léčba

/ úplně stejně, jako kdybychom podle oscilací protilátek na covida považovali dotyčného za " aktuálně nemocného" více nebo méně – nejde to, takto to nefunguje, ani u covida a ani u boreliosy /

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76306
24.7.23 21:51
@Oriseka píše:

tak to je průser, přítel mé kolegyně měl boreliózu bez fleku a zjistil to, až mu ochrnula noha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
24.7.23 21:52
@Oriseka píše:

podstatné je CO těm lidem je

v krvi má protilátky i hromada zdravých lidí, kteří žádnou boreliosu neměli a nemají

úplně stejně jako se protilátky na covida našly u lidí, co o žádném covidu ani netušili a nebyli nemocní

takže řešit kliniku
u neurologických obtíží pak LP…a. t. d… to by bylo na dlouho, nemám mentální kapacitu to vypisovat
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22412
24.7.23 22:02
@stinga píše:
tak to je průser, přítel mé kolegyně měl boreliózu bez fleku a zjistil to, až mu ochrnula noha

Me to zjistili nahodou z rozboru krve. Pry to mam aktivni a radsi to prelecine :nevim:. Kliste jsem mela, ale o fleku nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
24.7.23 22:03

@stinga takhle jsem to rozhodne nemyslela 🤦🏼‍♀️ 🙄
Antibiotika samozřejmě dávám..
jen mě zajímá, jestli test nutností nebo ne
Od toho snad tyto diskuse jsou, aby jsem se zeptala ne? A ne hned takto reagovat.. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35645
24.7.23 22:03
@stinga píše:
tak to je průser, přítel mé kolegyně měl boreliózu bez fleku a zjistil to, až mu ochrnula noha

Podobně jak u mě. Žádný flek, žádné klíště. Zjistili mě to asi po půl roce, díky tomu že mi oteklo koleno co jsem měla jako dítě operované. Kdyby nebylo toho, tak těžko říct jak jsem mohla skončit. V nemocnici semnou byla holčička co měla ochrnutou půlku obličeje, kluk co to měl taky v koleni ten tam musel mít i hadičky na proplachování.
Všichni jsme byli několik týdnů na kapačkách. Rekonvalescence několik měsíců.
Kéž bych dostala na začátku antibiotika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22412
24.7.23 22:04
@Borrealis píše:
podstatné je CO těm lidem je

v krvi má protilátky i hromada zdravých lidí, kteří žádnou boreliosu neměli a nemají

úplně stejně jako se protilátky na covida našly u lidí, co o žádném covidu ani netušili a nebyli nemocní

takže řešit kliniku
u neurologických obtíží pak LP…a. t. d… to by bylo na dlouho, nemám mentální kapacitu to vypisovat :mavam:

Jasne. Co mi to zjistili, tak me ruzne neco boli. At zije psychika :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
24.7.23 22:07
@Oriseka píše:
Jasne. Co mi to zjistili, tak me ruzne neco boli. At zije psychika :lol:.

protilátky má hodně lidí, tvoří se po kontaktu se spirochetami, a neznamenají nutn ě nemoc

naopak, nemocní neurologicky, nebo s monoartritidou často v krvi nemají nic

a často to je jen falešná diagnosa, kdy se přeléčují nesmyslně protilátky, a přitom dotyčnému nic není…to dělá i ta naše slavná kožní a je schopna léčit ty lidi rok, a diví se že protilátky neklesnou…jaj

více už přesahuje možnosti diskuse, bez vyšetření totiž k tomu nic dále nejde 8)

Boreliózu nemám rád, často jde o falešnou diagnózu, říká lékař.
Klíšťová encefalitida bývá až devastující

/ primář infekčního /

https://denikn.cz/…devastujici/

Příspěvek upraven 24.07.23 v 22:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76306
24.7.23 22:08
@Barak582 píše:
@stinga takhle jsem to rozhodne nemyslela 🤦🏼‍♀️ 🙄
Antibiotika samozřejmě dávám..
jen mě zajímá, jestli test nutností nebo ne
Od toho snad tyto diskuse jsou, aby jsem se zeptala ne? A ne hned takto reagovat.. :wink:

a co jsem napsala špatného? tvá dcera má boreliózové fleky, tak je dobře, že dostává ATB, i když se cítí dobře,
až by se cítila špatně, bylo by už pozdě - je to tak lepší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí