Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Edit. Raději nebudu radit když tomu zas až tak nerozumím.
Příspěvek upraven 03.10.22 v 00:26
Případně zavolej na toxikologickou linku do Motola, tam Ti pořadí, tady asi málokoho bude odborník.
@Anonymní píše:
Mám dvouměsíční holčičku kterou trápí prdy. Když ji to chytne tak od pěti cca do půlnoci střídavě deset minut z vyčerpání prospí a mezi tím pláče. Kapky jsme vyzkoušeli všechny i probiotika a bez výsledku ale o to nejde.
Teta mi řekla že pomáhá dát na špičku dudlíku med a že se miminka uklidní a usnou tak jsem to blbec zkusila a malá spokojene usnula a spí už dvě hodiny. Jenže jsem pak na googlila jestli to nemůže ovlivnit nevyvinuté zoubky a našla jsem že je to alergen a taky že způsobuje botulismus. Mám teď strašné výčitky a hrozně se bojím aby se jí něco nestalo.
Myslela jsem si že med je zdravý ale píše se o něm že je to skoro jed.
Jak je to s tím botulinem? Obsahuje ho každý med? Já jsem uplně na nervy ani nebudu spát a budu ji sledovat.
Botulotoxin urcite neobsahuje kazdy med, je to vzacna nahoda.
Pripad onemocneni u kojence nebyl u nas hlasen snad 40 let.
Priznaky botulismu jsou casto dost mirne.
Nedavej takto malemu diteti zadne tepelne neupravene jidlo…
Je to mytus.
Nikdy nebyla prokazana souvislost.
Tohle info mam osobne od kapacity v oboru. Vznesl osobni domnenku, ze mohlo dojit ke kontaminaci ze spatne umytych sklenic napr. od masa, do kterych se pak dal med.
(Vetsina dnesnich vcelaru dava med do novych sklenic. Navic existuji mycky.)
Jinak obsah botulinu je v medu podobny jako treba v mrkvi ze zahonu.
Příspěvek upraven 03.10.22 v 01:06
Jinak ty toxicke spory muzou v travicim traktu klicit klidne mesic az pak se objevi priznaky. Jestli te to nenecha v klidu, tak si nech nekde vzorky toho medu otestovat, jestli tam ta bakterie neni. Ale podle me by to byla opravdu nahoda, chapu ale tve obavy.
@Lucie_Sx píše:
Je to mytus.
Nikdy nebyla prokazana souvislost.
Tohle info mam osobne od kapacity v oboru. Vznesl osobni domnenku, ze mohlo dojit ke kontaminaci ze spatne umytych sklenic napr. od masa, do kterych se pak dal med.
(Vetsina dnesnich vcelaru dava med do novych sklenic. Navic existuji mycky.)Jinak obsah botulinu je v medu podobny jako treba v mrkvi ze zahonu.
Dala bys dvoumesicnimu do pusy tepelne neupravenou nemytou mrkev ze zahonu?
Posli kapacite v oboru napr. tuhle konkretni kazuistiku, at se dovzdela:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC3448763/
@Aneta.Berg píše:
Posli kapacite v oboru napr. tuhle konkretni kazuistiku, at se dovzdela:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC3448763/
Jako pripad jednoho mimina z 2012, kde vzorek medu obsahoval spory, aniz by kdokoliv specifikoval ten vzorek (odkud byl? V jake sklenici? Mohl byt nejak kontaminovany?) a aniz by spory byly potvrzeny v cele sarzi? Presne takhle to vznika.
Kolegyně mi vyprávěla, že jí mamka pravidelně namáčela dudlík do medu, aby se mohla učit na státnice. Žádné následky nemá. Z jednoho namočení se snad nic nestalo, ale za ty nervy to asi nestojí. Tak bych úplně nevyšilovala, ale už bych to nedělala ![]()
Buď úplně v klidu. Jak píšou výše, botulotoxin v medu je velmi vzácný a vzniká z těch sklenic.
Tvé Dítě asi netrápí prdy, když po namočení dudliku do medu tak zázračné usnulo. Spíš potřebuje něco na uklidnění s med to vyřešil. Hodně tedy dítko nos a mazlí!
Med Jako alergenu se neboj. Matky dnes decku med nedají kdoví jak dlouho, protože alergen, ale je to naopak. Alergii dostávají, protože nejsou ty děcka zvyklé. Takže sem tam, v největší krizi ten med na dudel dej. Pokud to nebude často, ani ty zuby to neovlivní!
Med dávat dětem je super, protože se tím děti imunizuji. Podáváním medu zamezis i vzniku alergiím - na včelí bodnutí i proti pylum. Med pyly totiž obsahuje
Pocházím ze včelařské rodiny, takže buď v klidu!!!
V naprosté většině případů tam žádný botulotoxin není. Spíš se to velmi nedoporučuje proto, že jednak zcela zbytečně naučíš dítě na sladkou chuť, no a taky kvůli zoubkům, i když ještě nejsou prořezané.
Jinak obecné doporučení na med je od jednoho roka (taky je to alergen) a rozhodně ne na noc.
Med bych určitě nedávala. Měla jsem ale podobnou fintu na dceru. Kapala jsem jí kapičky Espumizanu na dudlík. Stejně by ho dostala na nadjímání. Zadudala se a usnula…
Mám dvouměsíční holčičku kterou trápí prdy. Když ji to chytne tak od pěti cca do půlnoci střídavě deset minut z vyčerpání prospí a mezi tím pláče. Kapky jsme vyzkoušeli všechny i probiotika a bez výsledku ale o to nejde.
.
Teta mi řekla že pomáhá dát na špičku dudlíku med a že se miminka uklidní a usnou tak jsem to blbec zkusila a malá spokojene usnula a spí už dvě hodiny. Jenže jsem pak na googlila jestli to nemůže ovlivnit nevyvinuté zoubky a našla jsem že je to alergen a taky že způsobuje botulismus. Mám teď strašné výčitky a hrozně se bojím aby se jí něco nestalo.
Myslela jsem si že med je zdravý ale píše se o něm že je to skoro jed
Jak je to s tím botulinem? Obsahuje ho každý med? Já jsem uplně na nervy ani nebudu spát a budu ji sledovat.