Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
včera jsem nahmatala malé (16 měsíců) tvrdou bouli za uchem. Myslela jsem si, že to má bouli po pádu - spadla z křesla, ale dneska jsem ji našla druhou za dalším uchem. Není to úplně za ouškem, ale trošku dál. Teď spinká, ale hned po obědě zajdem k doktorce. Nevíte co by to mohlo být? Napadlo mě, že by to mohla být reakce na očkování proti spalničkám a zarděnkám, na kterém byla před 13 dny, ale nic jsem o tom nenašla tak nevím. Jsem z toho na prášky
. Vím, že mi dr poradí, ale nevíte co by to mohlo být? Máte s tím zkušenosti? Moc děkuji za rady
Uzlinky. Můj starší jich má několik. Zvětšuje se to při nemoci. Takže klidně po tom očkování to může být. Tohle má opožděnou reakci, takže i ten 13 den by to sedělo.
Možná příušnice, je to ta třetí složka MMR vakcíny. Možná jen zduřené uzliny. K lékaři bych zašla.
Holky moc díky
. Hned jak se vzbudí, dám ji oběd a fičíme. Jistota je jistota…ale jsem z toho vynervovaná
. Doufám, že to bude v pohodě
@Kačka1212 Jelikož spalničky a zarděnky se očkují s příušnicema, tak to bude asi reakce na to očkování. Brácha po očkování příušnic otekl jako sysel.
Možná to fakt bude ono. Pamatuji si, že jak jsem byla malá tak jsem měla taky uzliny, ale na krku, ale nebyly tak tvrdé. Asi taky záleží kde to je. Malá to má na té hlavičce fakt tvrdé a jak ji na to šáhnu tak ji to vadí a asi i trochu bolí. Dám pak vědět jak jsme dopadly, držte palce
Ahoj, my řešili před 14ti dny to stejné, na krku vzadu na každé straně hrču, tak jsem šla k doktorce a jsou to naštěstí jen zvětšené uzliny a bývají většinou větší po očkování a nemocech. Neboj, to bude ok ![]()
Já dneska našla klukovi taky bouli za uchem, je červená, nebolí, neví o ní. Na Priorixu ale byl na začátku září, to je fakt už celkem doba, reakci měl devátý den - horečka. Jinak nic. Objevila se mu ta boule zničehonic, zatím s ním nikam nepůjdu, jen to budu sledovat, ale na to očkování je to už fakt doba, ne? Aby se případně projevila na příušnice… ![]()
U nás to byly uzliny při neštovicích. Při jiných nemocech to nemívá..
@erenza Ahoj, dcera 8 let měla o prázdninách taky bouličku… Jakoby jí pod kůží jezdila. Z ničeho nic se tam udělal, šli jsme k dr., nabrala krev a měla v ní zánět, brala ATB a pak byl kontrolní odběr. Taky dr. říkala, že je možná nějaká infekce od psa, kočky…
Tohle je ale větší boule, jezdit s ní nejde. Spíš je jako podlouhlá a tvrdá - na lebce, ale jakoby za uchem. Včera to neměl. Ještě si říkám, že ho mohlo něco ďobnout, dala sem mu na to třezalku, pokud je to bodanec, tak to do zítra splaskne, pokud ne, tak budu pátrat dál. ![]()
Tak jestli ho něco píchlo, mělo by to jít vidět, ne? Mladé se to taky udělalo ze dne na den… Jinak to taky bylo tvrdý, cca cm velká „kulička“, ani ne moc vystouplá.
Vpich vidět není, ale ono se to někdy nalije tak, že není vidět - zkušenosti z léta.
Jinak boule je velká a červená. Na omak teplá. A tvrdá, protože je na lebce. Tak nevím.
Podařilo se mi to trochu vyfotit, je to teda červenější než na tý fotce a ze předu je vidět, jak je vystouplá.