Bourání nosné zdi

10
5.8.11 12:48

Bourání nosné zdi

Dobrý den, máme v plánu bourat část nosné zdi v panelovém 7 patrovém domě, bydlíme v tom posledním patře. Bude asi potřeba opatřit si různá povolení a statika. Nevíte nakolik vyjde statik a kolik by mohlo stát samotné bourání asi 2 m zdi? Děkuji za odpovědi!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68943
5.8.11 12:53

Bude stát dost, protože u toho panelu je pak kromě řezání potřeba ještě provařit výztuže. Co já si pamatuju, tak cca před sedmi rokama, když jsme lidem navrhovali řezání nosného panelu, tak ten otvor vyšel asi na 40 000. U statika záleží, jestli už to někdy počítal ve stejném typu domu a jen opráší výpočet a prdne tam razítko nebo jestli to celé bude posuzovat komplet nově, ale oproti ceně toho otvoru by to měl být pakatel, maximálně v řádu tisíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
5.8.11 12:54
nosinka píše:
Dobrý den, máme v plánu bourat část nosné zdi v panelovém 7 patrovém domě, bydlíme v tom posledním patře. Bude asi potřeba opatřit si různá povolení a statika. Nevíte nakolik vyjde statik a kolik by mohlo stát samotné bourání asi 2 m zdi? Děkuji za odpovědi!

na bourání nosné zdi potřebujete stavební povolení, a byt máte v OV nebo družstevní? Pokud družstevní tak určitě ještě souhlas družstva.
Jinak ke stav.povolení se dává projektová dokumentace, ta taky není levná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
5.8.11 13:24
ugluk píše:
Bude stát dost, protože u toho panelu je pak kromě řezání potřeba ještě provařit výztuže. Co já si pamatuju, tak cca před sedmi rokama, když jsme lidem navrhovali řezání nosného panelu, tak ten otvor vyšel asi na 40 000. U statika záleží, jestli už to někdy počítal ve stejném typu domu a jen opráší výpočet a prdne tam razítko nebo jestli to celé bude posuzovat komplet nově, ale oproti ceně toho otvoru by to měl být pakatel, maximálně v řádu tisíců.

Děkuji za vaší odpověď, snad to vše zvládneme, jen ta představa mě už děsí… :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
5.8.11 13:25
Neoenc píše:
nosinka píše:
na bourání nosné zdi potřebujete stavební povolení, a byt máte v OV nebo družstevní? Pokud družstevní tak určitě ještě souhlas družstva.
Jinak ke stav.povolení se dává projektová dokumentace, ta taky není levná.

zatím je to družstevní byt, ale budeme ho asi začátkem příštího roku převádět do osobního… jinak děkuji za reakci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.8.11 14:05

My taky rekonstruovali byt v družstevním vlastnictví. Je nutné mít souhlas družstva a posudek od statika, předseda družstva mi nabídl statika „družstevního“, který ty byty znal. Vzal si za to jen 500,–. Bourání nosné zdi nedoporučil, resp. šlo by to, ale musel by být přítomný statik přímo u akce, aby přesně určil, kde se má co podepřít, a jaké parametry mají mít nové překlady, cenu netuším.
Problém byl taky v projektové dokumentaci, předseda družstva měl v dokumentech bordel, byla dlouho nedohledatelná a až se dohledala, tak stála za hovno. Barák stavěný v 70.letech stylem „kdo umí, ať přiloží ruku k dílu, materiál - co kde kdo ukradne“.
To jen tak pro ilustraci, na jaké úskalí můžete narazit. Já z toho získala dojem, že by nám taky mohl barák spadnout na hlavu a upustila jsem od toho, přestavěli jsme jen příčky, které nebyly nosné.

Jana

• Citovat
  • Upravit
10
6.8.11 17:16
nosinka píše:
ugluk píše:
Děkuji za vaší odpověď, snad to vše zvládneme, jen ta představa mě už děsí… :-?

Obávám se, že od toho budeme muset také opustit ač nerada. Ještě se zkusíme zeptat na družstvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
6.8.11 17:21
Neoenc píše:
nosinka píše:
Jinak ke stav.povolení se dává projektová dokumentace, ta taky není levná.

Pokud maj byt v OV, je třeba též souhlas alespoň předsednictva SVJ, dle toho, co maj ve stanovách. Bez těchto souhlasů bych nic nepodnikala, můžeš za to dostat tučnou pokutu, kdyby na to někdo přišel. U nás k tomu právě musíš doložit vyjádření statika. No těžko říct, kolik si řekne, počítala bych tak max 5 tis :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
15.8.11 17:10

Vypadá to že budme dělat otvor do nosné zdi pouze o rozměrech 2 metry na 130 cm. Doufám, že to nebude takový problém, než kdyby jsme bourali otvor až ke stropu… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
15.8.11 17:10

Vypadá to že budme dělat otvor do nosné zdi pouze o rozměrech 2 metry na 130 cm. Doufám, že to nebude takový problém, než kdyby jsme bourali otvor až ke stropu… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
28.8.11 16:44

Už máme veškeré papíry, které jsou potřeba pro vyřízení stavebního povolení…i papíry z družstva máme. Ten jen čekáme na statika a až bude projekt hotový, tak vyplníme všechny papíry a odneseme na úřad. Vyřízení trvá teda až měsíc, jen doufám že to schválí. Když už jsme to lítání začali, tak snad to klapne… :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pepa23
2.1.13 15:58

Tak jak jste dopadli s bouráním nebo řezáním nosné zdi?? Chtěl bych se také do toho pustit a udělat si z bytu 2+1 (55m) přeci jen trochu prostornější obývací pokoj spojený s kuchyní. Buďto částečným vyříznutím nosné zdi nebo pokud by to „nějak“ šlo tak co největší její části. Prosím o info jak se Vám to povedlo zařídit a kolik vás ta sranda stála. D9ky

• Citovat
  • Upravit
1
16.1.15 11:32

Dobrý den, právě řešíme stejný problém, chceme zvětšit otvor v nosném panelu který je mezi kuchyní a obyvákem. Chci Vás poprosit, pokud jste si touto úpravou již prošli zda mi poradíte co je k tomu vše potřeba. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
16.1.15 13:14

Ahoj, my jsme nechávali vyříznout nový otvor, ale postup bude asi stejný, snad. potřebovali jsme stavební povolení - statický posudek, projektovou dokumentaci, souhlas všech vlastníků bytů v našem vchodě. potom naši žádost dali na úřední desku stavebního úřadu, aby se mohli lidi vyjádřit kdyby s tím nesouhlasili. pak jsme dostali stavební povolení. řezali nám to diamantovým kotoučem a doporučili nám, (aby se předešlo vytopení sousedů, protože ta pila se chladí vodou)vyhloubit kolem zdi korýtko a to asi zasilikonovat?? nevím přesně, dělal to manžel. no, dohromady nás otvor 90cm vyšel asi na 35 000kč. jo a otvor máme bez výztuže, protože bydlíme v předposledním patře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
22.2.16 13:07

Dobrý den,

nemáte někdo kontakt na levného statika v Ostravě? Potřebuji vyzdít koupelnu Ytongem a chtějí po mě posudek.

Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1