Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, nevěděla jsem do jaé rubriky onen dotaz vložit, tak jsem to vložila sem.
Chtěla jsem se zeptat.
Kamarádka řeší situaci, kdy - v nájemní smlouvě má uvedeno, že pokud nezaplatí nájem do posledního dne v měsíci, běží jí bezúročná lhůta 5 dní na zaplacení a pokud ani do 5ti dnů nájem nezaplatí, běží jí lhůta 10 dní na zaplacení s úrokem za každý den určité %. Tudíž má ještě celkově lhůtu na zaplacení nájmu 15 dní s tím, že pak bude na její náklady majitelem bytu vystěhována. Avšak - dne je to 5tý den kdy mohla bezúročně zaplatit a přišel k ní domů majitel s tím, že do pondělka se má vystěhovat a nájemní smlouvu jí roztrhal.
Tak se chci zeptat, jestli na to má nárok a jak se proti tomuto jednání lze bránit. Kamrádka je těhotná - měsíc před termínem a ještě má 2,5 letou holčičku. Nájem chtěla uhradit v pondělí, ale dneska jí tam stropil scénu majitel a rozhtrhal jí smlouvu. Holky poraďte pokud s tím nějaká máte zkušenost. Děkuji ![]()
Já bych řekla, že i ta smlouva je napsaná špatně a že by ji nemohl vyhodit ani po těch 15 dnech. Mrkni sem http://www.pravnik.cz/…alizace.html.
Ale nejsem právní, jen se mi nezdá, že by kvůli jednomu nezaplacenému nájmu člověk hned přišel o střechu nad hlavou, když se věčně mluví o tom, jak je těžké dostat nájemníka z bytu, přestože neplatí několik měsíců.. ![]()
Pokud je to tak jak pises, tak ji prece nemuze jen tak vyhodit..az snad po tech 15 dnech.. Pokud tam potrebuje zustat, asi bude muset zabojovat
![]()
Raduš.ka44 píše:
Já bych řekla, že i ta smlouva je napsaná špatně a že by ji nemohl vyhodit ani po těch 15 dnech. Mrkni sem http://www.pravnik.cz/…alizace.html.Ale nejsem právní, jen se mi nezdá, že by kvůli jednomu nezaplacenému nájmu člověk hned přišel o střechu nad hlavou, když se věčně mluví o tom, jak je těžké dostat nájemníka z bytu, přestože neplatí několik měsíců..
Co by nemohla volat Policii? Ty jsi svědkem, minimálně pár dalších lidí určitě potvrdí, že tam bydlela - sousedi, známí, chodí ji tam třeba pošta,… Vystěhovat ji nemůže takovýmto způsobem i pokud se zpozdila na nájemném, v tomto bodě byla ta smlouva neplatná. To ji radím co nejdřív zaplatit, jinak musí platit poplatek z prodlení - ne žádné jím určené úroky, toto se musí řídit přesně podle zákonné výše.
Já bydlím v tom samém baráku taky a taky jsem jednou - nebo teda přítel zadal pozdě příkaz a nájem mu byl přičten na účet asi 10tého dne po splatnosti. Sice remcal, ale pak v pohodě, ale jako toto se mi prostě nezdá, že jí jen tak do dvou dnů vyhodí, kór, když má malé dítě a druhé na cestě.
A na smlouvě je uvedeno:
,,Nájemné a zálohy za služby uvedené v předchozím odstavci jsou splatné měsíčně dopředu a to nejpozději posledního dne předchozího kalendářního měsíce na účet pronajímatele ******* ( č.ú. ).
Nájemce se zavazuje platit pronajímateli nájemné a zálohy na úhradu za služby do 30 dne každého měsíce, na měsíc následující. Nezaplatí-li nájemce nájemné a zálohy na úhradu za služby do pěti dnů po tomto termínu, je povinen zplatit pronajímateli poplatek z prodlení ve výši 2,5 promile dlužné částky za každý den prodlení, nejméně však 215,–Kč za každý i započatý den prodlení. Jestliže nájemce neuhradí nájemné a zálohy za služby do 15 dne po dni splatnosti, nájemní smlouva se s okamžitou platností ruší a nájemce se okamžitě vystěhuje, jinak tento akt provede pronajímatel na náklady nájemce. Dlužná částka tímto aktem není dotčena."
Proto mě docela zarazilo, že jí vyhrožoval, že jí nechá exekučně vystěhovat ( což taky nejde jenom tak ) a tu smlouvu jí roztrhal. Jak teda v tomhle postupovat. Já jsem jí řekla, aby mu nájem uhradila na celý měsíc s tím, že jí nemůže nic udělat, pokud mu nájem bude uhrazen a min. do konce měsíce je musí v bytě nechat i přestože smlouvu roztrhal a nedá jí novou. ![]()
mám jedinou radu. nebrečet, nesedět a nečekat na zázrak, ale okamžitě jít k právníkovi na radu
Ještě mě zaráží, proč mu vůbec dávala do ruky svoji smlouvu… Každopádně si myslím, že pronajímatel nemá právo ji vystěhovat ze dne na den, jak už tu padlo, zašla bych si pro radu přímo k právníkovi.
Pozor ná záměnu smluv.....
je rozdíl ve smlouvě o nájmu a podnájmu (pronájmu).....
pokud máš smlouvu o nájmu ( většiniu se používá u obecních bytů nebo těch, které byly vráceny majitelům), ta se řídí tuším občanským zákoníkem a tam jsou dané jasné podmínky zákonem.
Pokud měla smlouvu o podnájmu nebo pronájmu, tak si tam mohla dát s panem majitelem co chce a tudíž to pak musí obě strany dodržet.
Lenka512 píše:
je rozdíl ve smlouvě o nájmu a podnájmu (pronájmu).....pokud máš smlouvu o nájmu ( většiniu se používá u obecních bytů nebo těch, které byly vráceny majitelům), ta se řídí tuším občanským zákoníkem a tam jsou dané jasné podmínky zákonem.
Pokud měla smlouvu o podnájmu nebo pronájmu, tak si tam mohla dát s panem majitelem co chce a tudíž to pak musí obě strany dodržet.
Lusiellla píše:..jo, to by určitě měl dodržovat i on…
Je to smlouva o pronájmu bytu. A když jde o dodržení smlouvy oběma stranami, tak by on měl dodržet tu 15ti denní lhůtu o zaplacení ne ??? Dnes jí vypršela lhůta zaplatit nájem bez úroků a začala jí běžet lhůta na zaplacení s úrokem. Ale on tam vlítnul s tím, že do pondělka má vypadnout a že se tam bude stěhovat někdo novej.
Lenka512 píše:
je rozdíl ve smlouvě o nájmu a podnájmu (pronájmu).....pokud máš smlouvu o nájmu ( většiniu se používá u obecních bytů nebo těch, které byly vráceny majitelům), ta se řídí tuším občanským zákoníkem a tam jsou dané jasné podmínky zákonem.
Pana majitele bych pověsila za koule do průvahu.Evidentně to bude pěkné hovado!!!Nejspíš má nějakého známého co tam chce dát a hodí se mu,že nezaplatila!fuj hajzl jeden hnusnej
helenkanai píše:
Pana majitele bych pověsila za koule do průvahu.Evidentně to bude pěkné hovado!!!Nejspíš má nějakého známého co tam chce dát a hodí se mu,že nezaplatila!fuj hajzl jeden hnusnej
…taky si myslím, že se mu to hodí… ![]()
Dovolte mi uvést pojmy na správné míře:
Existuje nájemní smlouva - z té lze podat výpověď pouze ze zákona (Občanského) stanovených důvodů. Min. výpovědní lhůta je 3 měsíce a přes to nejede vlak. Leda, že obě strany se vzájemně domluví o ukončení dříve, avšak kratší dobu NELZE zakomponovat do samotné nájemní smlouvě - jedná se o neplatně ustanovení.
Poté existuje podnájemní smlouva. Ta končí automaticky když končí nájemní smlouva anebo nájemce může dát 3 měsíční výpověď podnájemci bez udání důvodu anebo lze stanovit libovolnou výpovědní lhůtu v podnájemní smlouvě.
Jak to má s kaucí? Získala to kauci zpět?