Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nejde takhle odpovědět. Jakou máš diagnosu? Nejsi po operaci?? Dělohu ti nechali??? Po ukončení léčby lze hodnotit stav až s časovým odstupem a pri pravidelnem sledovani. Jestli vlasy po chemoterapii vypadají závisí od typu, znovu se odvíjí od diagnosy. Pokud chceš, můžu napsat SZ.
Anonym - nechci spojit nick s profesí.
Delohu ještě mám a metastaze na děložních vazech. Jenže jsem to psych nezvládla a nevnímala jsem detaily ohledně brachyterapie. Kdy mi řeknou že to nějak zabralo? A zda případná chemo úplně vždy způsobi ztrátu vlasů. Nechci aby okolí něco poznalo
Pro ujasnění - je to tedy karcinom děložního čípku s postižením děložních vazů a posílají tě k radikalni chemo- radioterapii plus brachyterapie? Nikde jinde to není než v těch deloznich vazech? Např v uzlinach? V tom případě bys dostavala chemču po týdnu a vlasy ti nevypadají. Po ozařování ti vlasy nevypadají. Jestli to není tajné, která nemocnice tě bude léčit?
Ještě pokud jsi dostala zprávu, kouknu na to a probereme to přes SZ. Zodpovim co potřebuješ, jsem radiační onkolog.
Tak nenapíšu sz, údajně neexistuješ.
Snad ti nebude vadit, že se rozepisu veřejně.
Ve zprávě jim vypadlo pismenko, má tam byt „konkomitantni radioterapie s brachyterapii“.
Používané režimy se můžou lehce lišit podle pracoviště. Běžný režim je radioterapie denně 25× po-pá, tj 5 týdnů a zároveň jednou týdně kapačka chemoterapie. Dává se cisplatina ambulantně na stacionáři, pokud jsou ledviny v pořádku. Samotná platina je krátká, ale před se dává ještě hydratace aby se chránili ledviny. Měla bys i hodně pít, lépe už den před a v den CHT. Vlasy po této cht nepadají. Kontroluje se krevni obraz kvuli krvinkám a biochemie kvůli ledvinám, vetsinou 1× týdně.
Po 5 týdnech Ch-RT se provadi brachyterapie (nekde ale začínají už 4. a 5. Týden RT) v celkové anestezii, 4× celkem (2× týdně), ale režimy se můžou lišit, doviš se na vstupní konzultaci.
Preji, ať léčbu dobře zvládneš s co nejlepším výsledkem. Kdybys měla dotaz, písni.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat když se nastolí pouze brachyterapie dělohy, tak kdy se zjistí, zda to pomohlo?? a když budu mít jen třeba 3-4 chemo budu bez vlasů??cekám na výsledky ale nevypadají ok a podezreni na metastaze je,… já teď jsem myšlenkama všude. dekuji moc