Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Asi bych HA nedávala, rozumný gynekolog by ti ji ani neměl dát, riziko je neúměrné.
V prvé řadě bych se podívala na všechny druhy. Já taky HA nikdy nechtěla. Brala jsem až prášky po porodu při kojení, poté jsem jako jedinou a pro mě praktickou variantu vzala Nuvaring - s tím jsem jinak byla spokojená, ale taky když nemusím, tak raději volím jinou variantu a že jich je v dnešní době plno ![]()
@Anonymní píše:
Vždy jsem tvrdila, že antikoncepci nikdy brát nebudu. Momentálně se to ale ve mně pere a začínám o ní uvažovat.Proč NE:
- babička měla trombozu a plicní embolii
- dříve jsem se léčila se štítnou žlázou - brala jsem prášky (asi od 14 do 17 let), teď už jsem v tomto v pořádku
- nechce se mi do sebe cpát chemii a hormony
- už 2 roky, co jsem s přítelem, to jde i bez ní (Pharmatex a kondomy)
- bojím se přibrání, už takhle mám až moc
Proč ANO:
- mívám hodně bolestivou menstruaci, někdy třeba den nejsem schopná nic dělat, jen ležím a cpu se ibalginy (to má zas ale druhou stránku, vím, že HA problém jen překryje, nevyléčí…)
- mám,,štěstí´´, že mi menstruace vychází na všechny důležité akce a dovolené, někdy by to s ní fakt nešlo kvůli bolestivosti (A tak jsem během posledních 2 let měla asi 2× nebo 3× Norethisteron..)
- pohodlnější sex - co si budeme povídat, s čípkem a kondomem to není úplně nejlepší
- za 2 roky, co beru Pharmatex, jsem měla asi 4× mykózu, je možná, že to s ním souvisí
- už od 13 let trpím na akné, nedaří se mi ho zbavit (na druhou stranu vím, že po vysazení HA by mohlo být ještě horší)
Přítel toto nechává na mě, samozřejmě by byl rád bez vnější ochrany (i já), ale nikdy by mě nenutil k práškům.
Je mi 23 let a pokud vše bude jako doteď, děti určitě nebudeme plánovat dřív, než za 4 roky.
Když to čtu, tak už i sama vidím, že negativa jsou závažnější. I tak bych si ale ráda poslechla vaše názory.
Anonym prosím zachovat, jsou to pro mně osobní informace.
Děkuju
ne! pohodlnejsi sex? mozna uz te sex ani nebude zajimat…
HA nikdy, v tvém případě už vůbec ne, řešit kvůli MS dovče s Norethisteronem je blbost, je to strašnej driják, nech si dát nehormonální nitroděložní tělísko.
To už je i pro zatím nerodivší ženy.
Ne, nebrala bych. Tvoje důvody proč brát nejsou (pro mě ) důvody ![]()
No, ja mela s HA mykozu kazdy mesic asi rok. Po vysazeni tak 2× do roka. A na akne take nepomohla.
Neber.byla by to skoda si to takhle nicit. A me teda na ms zabrala uplne opacne. Do ty doby nez jsem ji zacala brat, tak zadne bolesti. A pak jsem kolikrat nemohla ani dojit z nakupu a volala jsem pomoc. A pribrani? Myslim, ze 2 nebo tri kila neni az takovej skok, kterej nejde shodit. Ms se pokousej zmirnit citronovou vodou. A jak uz tu bylo zmineno, porad se s gyn. a urcite spolu najdete lepsi alternativu.
Nebrala bych. Já ji brala X let, po porodu už jsem nezačla a už ani nikdy nezačnu. Je to zbytečné. Menstruaci, pokud ti bude vycházet na blbý termín, není problém oddálit jednorázově jinými léky. Na bolesti při ní doporučuji kontryhelový čaj a na netu najdeš i spousty jiných alternativních rad.
Nebrala. Jsem zasadne proti hormonalni antikoncepci a svym dceram to tlucu do hlavy taky.
Neposoudim riziko, jenom k tomu leceni/neleceni bolestive ms hormonalni antikoncepci. Zalezi na tom, cim je bolest zpusobena, pokud endometriozou, tak HA se pouziva k jeji lecbe a pomaha ve zmirneni jejich nasledku. Na druhou stranu endometriza te nezabije a na ivf muzes skoncit tak jako tak.
Vždy jsem tvrdila, že antikoncepci nikdy brát nebudu. Momentálně se to ale ve mně pere a začínám o ní uvažovat.
Proč NE:
Proč ANO:
Přítel toto nechává na mě, samozřejmě by byl rád bez vnější ochrany (i já), ale nikdy by mě nenutil k práškům.
Je mi 23 let a pokud vše bude jako doteď, děti určitě nebudeme plánovat dřív, než za 4 roky.
Když to čtu, tak už i sama vidím, že negativa jsou závažnější. I tak bych si ale ráda poslechla vaše názory.
Děkuju
Anonym prosím zachovat, jsou to pro mně osobní informace.