Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já jsem ji brala 15 let. Měla jsem celkem tři. První už si nevzpomenu na název, ale ta mi neseděla. Zvracela jsem po ní. Jako druhou jsem měla Minisiston. Ten jsem brala hrozně dlouho. Pak asi před pěti lety byla změna na Jeanine. Byla podstatně dražší, ale dle tvrzení lékaře i magistry v lékárně rozhodně lepší co se týče množství hormonů. Byla jsem maximálně spokojena, ale vracet už se k nim po těhotenství nechci. Zvažuji jiné možnosti nehormonální antikoncepce. Nicméně ta moznost regulovat si menstruaci mi bude neskutečně chybět. Sama ještě nejsem rozhodnutá, a to především proto, že mi HA neskutečně vyhovovala.
Poprvé jsme se začali snažit na začátku března a malej byl počat v polovině dubna toho roku. Podruhé to bylo hned u první ovulace.
Tak já 6 let HA, pak dvě děti, 5 let bez HA a teď zas 2 roky beru. Zatím jsem spokojená. Před lety jsem s HA skončila proto, že i když jsem změnila značku, tak jsem vždy po pár letech začala ke konci plata špinit. Vždycky cca po 2 letech se to začalo dít. A teď mám dojem že taky. Tak uvidím po novém roce, jestli změním nebo vysadím. Taky jsem 2,5 roku měřila BT jako antikoncepci, fungovalo to, ale teď už si netroufám, ačkoli to umím dobře, prostě třetí teď fakt ne. Tak zbudou asi kondomy.
@Anonymní píše:
@Ijaa no tedaaa, dobrý
Viď. Taky si říkám, že to je skoro zázrak, když kolem sebe vidím tolik i mnohem mladších holek, kterým se to nedaří.
@andelka83 právě, tady těmto „antikoncepcím“ jako počítáním plodních dnů nebo bazální teplotě ani za mák nevěřím. Radši se budu chránit, když dítě nechci než to pak řešit potratem… koneckonců je mi jen o něco málo víc než dvacet
.
Takhle. Brát nebo nebrat, to je těžká otázka. Každý si sám musí zvážit rizika a klady.
Já proti hormonální antikoncepci zaujatá nejsem, jsou ale věci, které mi vadí. To, když to holky a ženy berou jako lentilky, neberou jí pravidelně, zapomínají, nečtou příbalový leták (následně nevědí co mají dělat, když…) apod. Taky mi vadí, když se bere zbytečně. Nikdy bych třeba svojí dceři (kterou zatím nemám
) nedovolila brát hormonální antikoncepci jen kvůli pleti, nebo kvůli bolestivější menstruaci. Samozřejmě jsou zdravotní důvody, které předčí rizika braní, ale pro mladé holky bez důvodu - nikdy. Pokud vím (a teď mě opravte, jistá si nejsem, nezjišťovala jsem to v poslední době), nikdy nebylo studií prokázáno, že HA v! běžném, klasickém braní! ovlivňuje/snižuje plodnost. Je jasné, že čím dřív ji žena začne brát, tím hůř otěhotnění půjde, protože třeba čtrnáctiletá slečna ještě ani nemá pořádně vyzrálé vaječníky a vše kolem toho, najednou dostane do sebe uměle hormony a pak je jasné, že když bude brát roky HA, že z toho mohou být problémy. A jako poslední bod - nikdy bych hormony nebrala desetiletí. Znám ženy, které hormonální antikoncepci braly V KUSE patnáct let a pak se divily, že ze dne na den nemohou otěhotnět. Čím delší dobu totiž HA žena bere, je jasné, že tím déle se tělo vrací do normálního stavu. Ale není to pravidlem, samozřejmě.
Já sama brala prášky asi tři roky, ale vždy s pauzou po roce. Musela jsem vystřídat asi tři značky. Myslím, že není nenormální, když nesedne první značka, kterou ti gynekolog předepíše, protože často střílí naslepo a každé z nás vyhovuje jiné množství hormonů. Jsou antikoncepce, kde je vyšší množství hormonů, jsou i nízkohormonální. Bohužel to nefunguje tak, že by si žena řekla: Chci tu nízkohormonální, nechci těch hormonů moc. Bohužel. Někomu dělá problém malé množství hormonů a třeba krvácí mimo cyklus apod. Takže je určitě na místě vyzkoušet více značek, než člověk narazí na tu pravou.
Závěrem: Patří k nejspolehlivější ochraně, nebránila bych se jí, ale má to svoje rizika, která je třeba zvážit a hledat informace. (viz první odstavec) ![]()
@Anonymní píše:
@andelka83 právě, tady těmto „antikoncepcím“ jako počítáním plodních dnů nebo bazální teplotě ani za mák nevěřím. Radši se budu chránit, když dítě nechci než to pak řešit potratem… koneckonců je mi jen o něco málo víc než dvacet.
rozumím. Já jsem HA brala do svatby (ve 24), pak měření BT (zjednodušeně řečeno, není to jen o tom), fungovalo rok a půl, pak se napoprvé zadařilo (to už jsme mimčo chtěli), pak těhu, kojení, pak půl roku měření, napoprvé druhé dítě, zas těhu, kojení, a třičtvrtě roku měření a pak už jsem zas šla do HA.
Jenže nechci brát HA až do přechodu (což bude tak za 15 let cca), tak budu muset časem něco vymyslet jiného.
Já osobně bych do toho už nešla. Jsou i jiné možnosti ochrany, jen má veřejnost v podvědomí jen HA a kondom. Ale jsou i jiné, třeba Nuvaring, Pharmatex, pesary,…
@Mersmerize1 souhlasím s tebou. Já jsem teda mezi HA a početím měla 1,5 roku pauzu. V té době mi MS dost haprovala, měla jsem nepravidelné cykly, dva anovulační, tak jsem zkusila bylinky a fungovalo to, srovnalo se a za půl roku jsem směle těhoteněla. Asi by to šlo i hned po vysazení HA, ale prostě je vidět, že ne vždy se hned a nastálo tělo vrátí k normálu.
Během kojení a potom jsem HA nechtěla, druhé mimčo bylo v plánu. Ale potom už byla jiná situace, a i když znám negativa, říkala jsem si, že děti už mám, že jsem zdravá vím (během let těhu a po porodu mě doktoři proklepli ze všech stran), tak prostě jsem to vyhodnotila jako současnou dobrou možnost.
@Mersmerize1 Též nevím o žádné studii, která by tvrdila, že antikoncepce snižuje plodnost. Jsem zářným příkladem toho, že i při dlouhodobém braní nemusí být problémy s otěhotněním, nicméně každá jsme jiná a každá budeme reagovat na stejnou věc jinak. Doktor mi říkal, že může trvat dlouho, než se tělo vyčistí, takže jsem spíš počítala s tím, že to nebude hned. Když ale kolem sebe vidím holky, které braly HA krátce a nebo vůbec a děti se jim nedaří počít, tak si říkám, jestli s tim ta HA vůbec souvisí ![]()
@Ijaa Já často slýchám takové: „Začala jsem brát HA a teď nemůžu mít děti“. Touhle větou je podle mě hrozně masírována dnešní společnost a hormonální antikoncepce je právě kvůli tomuhle „nutné zlo“. Na druhou stranu ale: Jak si dotyčná může být jistá, že by mohla otěhotnět, kdyby HA nebrala? Třeba to vůbec v tom není a problém je jinde.
Ale tím samozřejmě se nechci hormonů zastávat, není to nic zdravého, má to svoje rizika a jak už jsem psala, je to na každém a na hodně velkém zvážení jestli ano nebo ne. V dnešní době, kdy je všude hrozně moc chemie navíc kdy se první těhotenství odkládá a často se čeká až na čtyřicítku, mi to nepřijde zas tak divné.
@Mersmerize1 moc děkuji za dlouhou odpověd ![]()
@Petule030 o Nuvaringu zatím přemýšlím, vypadá to jako solidní anikoncepce, která hodně ženám vyhovuje (se kterými jsem mluvila, není to samozřejmě myšleno globálně). Pharmatex ani za nic, gynekoložka mi říkala, že spolehlivost je cca jen kolem 70% a no já fakt v žádné případě riskovat nebudu
.
Dobrý den,
mám špatné zkušenosti s HA, s přítelem už několik let používáme kondom. Ovšem ani ten není stoprocentní a já se jako čert kříže bojím nechtěného otěhotnění. HA je přece jen spolehlivější než prezervativ, ale zase má dopad na lidské zdraví. Tělísko mi gynekoložka nedoporučuje. Je tady někdo, komu HA nedělá problémy, kdo je spokojený? Dítě teď v žádném případě mít nemůžu a ani nechci. Moc vám děkuju za odpovědi.
Anonymka A