Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Krásný den milé maminky, ráda bych vás poprosila o zhodnocení OSOBNÍCH zkušeností (né jedna paní povídala, četla jsem, slyšela jsem atd) s antikoncepcí. Projela jsem spousty diskuzí ta toto téma a nemohu se za boha dobrat výsledku či nějakého rozumného rozhodnutí. Nepište mi tuhle ne a tuhle ne atd.. Byla bych ráda kdyby jste se se mnou a zajisté nejen se mnou podělili o svou zkušenost formou : Název antikoncepce/délka užívání/ + proč ano/- proč ne.JE jedno zda se jedná o prášky, kroužky, tělíska, injekce atd.. Ráda bych objektivní hodnocení po osobních zkušenostech. Myslím že takovéto téme a informace pomohou spoustě ženám v rozhodování a ušetří spoustu času ostatním se zakládáním dalších témat ve stylu: nejlepší antikoncepce - jak funguje tahle a tamta atd..Moc děkuji všem co přispějí svým názorem a zkušeností a pomůže tak i mne se rozhodnout která by byla nejvhodnější ![]()
Diskuze je více méně k ničemu, protože pro každého je vhodnější jiná atk. - takže raději konzultovat s lékařem
za mě: prášky - hnus, oteklé nohy, blbě od žaludku
tělísko - jeden zánět, jinak v pohodě
dávat si pozor - ok, ale jen s partnerem, který si pozor opravdu dával ![]()
Takhle - co se týče klasické hormonální antikoncepce - tablety, tak tam je to složité, protože každé tělo reaguje jinak. Já před těhotenstvím vystřídala asi čtyři značky, nakonec jsem zůstala u Yaz, která je sice poměrně drahá (1000 Kč/3 měsíce), ale množstvím hormonů mi vyhovovala, brala jsem jí dva roky. Ale každému sedne něco jiného a tak je to u čehokoliv.
Nakonec mi při těhotenství zjistili leydenskou mutaci, takže práškům byl konec a stejně bych do nich asi zpět nešla, protože na dlouhodobé užívání to podle mě prostě není. Hlavně před tím, než má žena děti. Jako několik let - ok, ale nikdy bych ji třeba patnáct let v kuse nebrala. To mi přijde jako blbost. Když už, tak alespoń nějaké pauzy apod.
Teď mám zavedené tělísko Mirenu, dala jsem za ni 5.000 kč, je na 5 let a jsem zatím moc spokojená. Zavedení bylo v pohodě, chvíli jsem špinila, ale teď už pohoda ![]()
@Tiger-lily Dávat si pozor není spolehlivá antikoncepce. Sperma je i v tzv. kapičkách lásky, které chlap neovlivní a neví často ani o tom, že vůbec něco takového je a je to před samotnou ejakulací. Tudíž to prostě není nijak extra antikoncepce ![]()
Cilest - brala jsem ho před asi sedmnácti lety cca půl roku, silnější dávky hormonů, bylo mi po nich blbě, nedoporučuju.
Mercilon - brala jsem ho cca od 2000-2009, dlouho velká spokojenost, MS slabá, pravidelná. Postupem času jsem si začala uvědomovat, že mi snižuje libido, a začala jsem si uvědomovat, že jsem žena a že nechci své tělo dlouhodobě ovlivňovat umělými hormony, proto HA vysazena.
Kondomy - cca rok 2010. Po všech stránkách naprd, ale nechtěla jsem otěhotnět, ani brát HA, tak se nedalo nic dělat. Ale tělesně jsem se cítila super bez hormonální antikoncepce ![]()
Tělísko Silverlily - od r.2011 doteď. Maximální spokojenost. Nulové dávky hormonů, maximální ochrana proti početí, levná, pohodlná záležitost. Menstruace jako v době před otěhotněním.
Příspěvek upraven 30.11.15 v 11:59
Ahoj, kazda jsme jina a co funguje dobře u me, nemusí stejné fungovat u me kamarádky, raději bych se poradila s gynekologem
ale pro zajimavost - kdysi jsem používala Diane, asi 5 let, zadne problémy jsem s ni neměla, ale nijak zazracne mi pleť ne zlepšila
@Mersmerize1 píše:
@Tiger-lily Dávat si pozor není spolehlivá antikoncepce. Sperma je i v tzv. kapičkách lásky, které chlap neovlivní a neví často ani o tom, že vůbec něco takového je a je to před samotnou ejakulací. Tudíž to prostě není nijak extra antikoncepce
@Tiger-lily Jasný, tak ono se toho tvrdí hodně
Hlavně když už to tvrdí „rodiče“ a „babičky“, tak bych tomu už vůbec nevěřila ![]()
@Mersmerize1 píše:
@Tiger-lily Jasný, tak ono se toho tvrdí hodněHlavně když už to tvrdí „rodiče“ a „babičky“, tak bych tomu už vůbec nevěřila
Taky záleží na tom, jak moc si přeješ být chráněná před otěhotněním. Protože každá atk má zase svoje negativa. Tohle je zdraví neškodné, takže když ti nevadí, že bys mohla mít další dítě, jen se vyloženě nesnažíte, tak proč to tak nedělat?
@Michaela99 Sledovani cyklů, v inkriminovanych dnech KONDOM, vse funguje 25 let. Antiko bych nedala do ust, neb narusuje cele telo. A dalsi veci jako cizoroda teliska apd, take nikdy.
@Mar__tanka1983 Mohu se Vás zeptat, zda je zavádění bolestivé? Asi hloupý dotaz ale já musela ![]()
Jinak všem ostatním velice děkuji za příspěvky ale zatím to vypadá že prášky asi nebudou to nejlepší alespoň pro mne. ![]()
@KackaDoup Teda to mi přijde taky jako celkem velký risk.Asi bych byla celý cyklus jak na trní zda náááhodou příteli neutekla nějaká ta kapka nebo nám to někde neujelo jelikož se to na 100% uhlídat nedá a řekla bych že ani na 90% ![]()
@Michaela99 kazdemu vyhovuje neco jineho.. treba ja brala nekolik let Trilegol a nemela jsem s nim zadne potize, takze bych ho klidne doporucila. Ted od porodu (pres dva roky) beru Lindinette a taky mi ve vsem vyhovuje. Zadne proti nemam. Takze bych klidne doporucila i tu.
zadnou jinou antikonceoci vyzkousenou nemam, ale i kdybych mela, jsem asi typ cloveka, co snese vsechno bez problemu, takze si nemyslim, ze by mi nejaka nevyhovovala ![]()
@Michaela99 píše:
@KackaDoup Teda to mi přijde taky jako celkem velký risk.Asi bych byla celý cyklus jak na trní zda náááhodou příteli neutekla nějaká ta kapka nebo nám to někde neujelo jelikož se to na 100% uhlídat nedá a řekla bych že ani na 90%
jaky risk? telo nejak funguje a je to jeho zakonitost???jak sjem asi riskovala kdyz ma jen tolik deti koli jsem chtela? Telo je dokonale, davam nam dost signalu.jaka Kapka ja na ostro s nikym nespi, ja tady neco psala o prerusovane soulozi? Asi jsi me ani nahodou nepochopila.,
@veronika6913 píše:
@Michaela99 kazdemu vyhovuje neco jineho.. treba ja brala nekolik let Trilegol a nemela jsem s nim zadne potize, takze bych ho klidne doporucila. Ted od porodu (pres dva roky) beru Lindinette a taky mi ve vsem vyhovuje. Zadne proti nemam. Takze bych klidne doporucila i tu.zadnou jinou antikonceoci vyzkousenou nemam, ale i kdybych mela, jsem asi typ cloveka, co snese vsechno bez problemu, takze si nemyslim, ze by mi nejaka nevyhovovala
a ty do sebe vidis? Ze vis ze to NIC nedela?