Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No ve skolce pry breci jen u jidla. Ja s ní ve skolce byt nemuzu to tato skolka neumoznuje ![]()
Mám syna skoro čtyřletého, celý minulý rok se do školky těšil, když jsme spolu chodili vyzvedávat staršího bráchu, tak jsem ho ze školky nemohla dostat. Letos začal chodit do školky a obrat o 180%. První týden tam spával a každé ráno hysterický řev, že tam nechce, že ho tam nemám nechávat. Odpoledne jsem ho vyzvedávala a bylo vidět, jak má uplakané oči. Tak jsme se domluvili, že tam nebude do Vánoc spávat a budu pro něho chodit po obědě. Je to lepší, už tak hystericky nebrečí, ale ráno při příchodu do třídy začne natahovat a já ho musím rychle předat učitelce a utíkat pryč. Prej je potom chvilku smutný, ale potom je v pohodě. Ale do školky nechce, pořád mi říká, že to tam nemá rád. Teď onemocněl, tak se děsím, jak to bude probíhat za týden. Já jsem zatím doma, takže tam nemusí chodit, ale přijde mi to pro něho lepší, když tam bude alespoň dopoledne, mezi dětmi, s paní učitelkou, která vymýšlí různé činnosti a zábavu. Ty 4 hodiny bez mámy by už mohl vydržet.
Jestli jsou jí 3 tak bych jí tam dávala. Školka je důležitá - dítě se tam naučí navazovat vztahy s vrstevníky - později už to nelze dohnat. Takže pokud chceš riskovat že bude ve škole jak asociál, bude mít málo přátel a nebude schopná zvládat konflikty s lidmi, tak si jí nech doma.
@kudrnka89
Když jsi doma, tak nechápu kde je problém. Nechala bych jí ještě rok doma. Kdy máš termín porodu??
3-leté a 4-leté dítě je docela veliký rozdíl.
@Tasta píše:
Mám syna skoro čtyřletého, celý minulý rok se do školky těšil, když jsme spolu chodili vyzvedávat staršího bráchu, tak jsem ho ze školky nemohla dostat. Letos začal chodit do školky a obrat o 180%. První týden tam spával a každé ráno hysterický řev, že tam nechce, že ho tam nemám nechávat. Odpoledne jsem ho vyzvedávala a bylo vidět, jak má uplakané oči. Tak jsme se domluvili, že tam nebude do Vánoc spávat a budu pro něho chodit po obědě. Je to lepší, už tak hystericky nebrečí, ale ráno při příchodu do třídy začne natahovat a já ho musím rychle předat učitelce a utíkat pryč. Prej je potom chvilku smutný, ale potom je v pohodě. Ale do školky nechce, pořád mi říká, že to tam nemá rád. Teď onemocněl, tak se děsím, jak to bude probíhat za týden. Já jsem zatím doma, takže tam nemusí chodit, ale přijde mi to pro něho lepší, když tam bude alespoň dopoledne, mezi dětmi, s paní učitelkou, která vymýšlí různé činnosti a zábavu. Ty 4 hodiny bez mámy by už mohl vydržet.
přesně u nás to samý..Syn tam teda začal chodit ted v září a jen do oběda, ale každý ráno je furt dokola, že tam nechce, že se tam netěší, v šatně rteda už nebrečí, ale je vidět, že je smutnej
odpoledne zase v pohodě, že se mu tam líbilo, že si tam hráli, ale i tak se mu tam druhý den nechce. Já sem doma s mladším, ale taky si myslim, že mu to tam mezi dětma prospěje. Přece nebude ve skoro 4 letech jen s mámou ![]()
@Lynette píše:
Jestli jsou jí 3 tak bych jí tam dávala. Školka je důležitá - dítě se tam naučí navazovat vztahy s vrstevníky - později už to nelze dohnat. Takže pokud chceš riskovat že bude ve škole jak asociál, bude mít málo přátel a nebude schopná zvládat konflikty s lidmi, tak si jí nech doma.
To je ale nesmysl… ![]()
@Lynette píše:
ja chodila do jesli, pak 3 roky do skolky a nenavidela jsem to celou dobu a je ze me asocial. nesnasim kolektivy doted.
za to mam par kamaradek, ktere jsou odchovane doma skoro az do skoly nebo rovnou az do skoly a jsou to proti me kralovny spolecnosti. tohle je hlavne o povaze a vrozenych dispozicich, kterym muzes nejak pomoc nebo je zhorsit, ale rozhodne je nezmenis od zakladu.
@anairda píše:
To je ale nesmysl…
Toto je názor psychologů. Ty jsi psycholožka?
@Lynette píše:
Toto je názor psychologů. Ty jsi psycholožka?
Ne, ale mám zdravý rozum. Nevidím jediný důvod, proč by dítě, které nejde ve 3 letech do školky mělo být asociál. Můžeš mi dát odkaz na článek/knihu kde to nějaký psycholog tvrdí? To bych si ráda přečetla…
@Ali-Ali Promň ale to co tady prezentuješ je tolik osob které spočítám na prstech jedné ruky - to je příliš malý vzorek na to, aby to vyvrátilo to, co jsem napsala. V podstatě to lze brát jako výjimku potvrzující pravidlo. Já znám taky lidi co kouří jak fabriky a nemají rakovinu plic. Znaená to, že kouření nezpůsobuje rakoviu plic?? ![]()
Já zase četla názory, že ve třech letech je malokteré dítě zralé na školku.:) Stačí si přečíst i názory pana psychologa Mertina z poradny na e-miminu. Zvláště pokud se jedná o ty státní školky cca 25 dětí na 1-2 učitelky. Teď nemluvím o soukromých, kde je pár dětí. Ono hodně dětí nedává ani ten hluk tolika dětí. Na to nás upozorňovala učitelka, že to vadí dětem, které přecházejí ze soukromých školek. Dcera také chodila od čtyřech let, synovec též a ušetřili jsme si plno starostí. Ve třech letech by zralá nebyla, navíc se jí zrovna narodil sourozenec a brala by to jako odložení.
U nás ve školce takhle jedna holčička brečela celý školní rok. Matka doma těhotná, pak s miminkem. Já bych ji tam nedávala. Za rok to zvládne líp.
@kudrnka89 píše:
No ve skolce pry breci jen u jidla. Ja s ní ve skolce byt nemuzu to tato skolka neumoznuje
Proto jsem to psala. Tušila jsem to. V tom případě nechat doma. Nevěřila bych takové školce (taková byla i synova druhá školka). Lituju, že jsem ho z ní nestáhla.
@Lynette no tak za mě teda taky blbost. Do školky jsem nechtěla, řvala den co den. Tak jsem byla u babičky a dneska jsem normální společenská, nemám problém.
Na mě tedy tabulka psychologů taky nespadá ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.