Brigáda a kapesné.
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@nozu už bohužel do druhaku na té škole jit nechce. Tak se asi nehecne. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Promluvila bych se synem, jak si to představuje. Reálně se tedy teď snaží něco dělat nebo už je ve stavu, že do školy nechodí vůbec nebo si to jen odsedí? Asi nemá moc motivaci se snažit plnit úkoly a učit na zkoušky nebo?
V tom případě bych mu řekla, že financuji řádné studium, jinak že bydlet a stravovat se může u nás doma s příspěvkem takovým za měsíc (dle vašich finančních možností, ale alespoň pár tisíc určitě). Samozřejmě v případě, že nehraje roli nemoc nebo nějaká jiná vážná situace.
Za mě buď se studuje a v takovém případě se snažíme děti podpořit nebo se nestuduje a v tom případě se děti zapojují do běžného pracovního života.
Případně se ještě můžete pobavit (je-li to ve vašich finančních možnostech) o intenzivním studiu jazyka/výjezdu do zahraničí nebo něčem podobném, kde může dávat smysl dítě opět dotovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jak to dával, když bydlel v Plzni? To je celkem nářez, dojíždět do Prahy, to se ani nedivím, že to nedal… Jestli ví, co chce studovat, tak si může nějaké předměty nechat uznat, tím pádem to nebude úplně vyhozené studium. Jestli už reálně nestuduje, tak podle mě klidně může jít do normál zaměstnání, třeba na snížený úvazek, jestli potřebuje víc volba na přijímačky nebo ty své aktivity, ale v zásadě nevidím důvod, aby nepracoval nebo aspoň nestážoval. Kapesné bych nerušila, dokud by fakt neměl tu práci, 4000 pro VŠ mi přijde spíš symbolické.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bloklimiucet Dekuji za názor. Myslíte ze 4000,– je málo? Stravuje se doma. Bydlí doma. Do školy dojížděl. Bral si sebou většinou i svačiny. Telefon mu platím. Občas dostal kapesné od babicky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Magdani píše: Více
Mě to málo nepřijde, ale to je na finančních možnostech každé rodiny a rozcapenosti každého dítěte. Znám dost vysokoškoláků, které nástupem na vysokou přestali rodiče dotovat s tím, že jsou dospělí, studium mají zadarmo, tak ať si na své životní náklady vydělají (s tím, že bydlí a stravuji se především doma). Nás vysokoškolák dostává 6500,– z toho 4000 ho stojí kolej. Měsíčně si vydělá cca deset tisíc čistého z brigád.
Anonym ohledně financí
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Tak to je dost smutny přístup některých rodičů, že dítěti spíš hází klacky pod nohy, přitom VŠ průkazně v průměru zvyšuje šance na budoucí pracovní uplatnění a vyšší budoucí příjem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Magdani píše: Více
Osobně bych necerpala zbytečně dny ze studia, pak už nebude moct bezplatné prodloužit na druhé škole, když to bude třeba potřebovat. A dneska jsou ty poplatky za překročení dost vysoké (běžně kolem 20 tisíc za semestr).
Já bych spíš doporučila, ať ukončí studium a najde jsi k jedné brigádě jesre další.
Aby seděl půl roku doma, občas si zahrál s dětma fotbal v rámci brigády a občas zajel za slečnou, tak na to si může vydělávat taky sám, když mu odpadne škola.
Kapesné snížit nebo úplně zrušit, než zas začne studovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit