Brigáda a kapesné.
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Brigáda a kapesné.
Zdravím. Chtěla bych znát vás názor. Syn 20 let studuje první rok vysoké školy v Praze. Chce přestoupit k nám do Plzně na jinou vysokou. Tedy znova do praváku. Důvod říká, ze ho škola nebaví a asi nebude mít dostatek kreditů na postup do druhaku. Chce si zachovat status studenta, protože jezdí za holkou do Brna a trénuje děti ve fotbale v Praze. To je jeho brigáda, což tvrdí. Myslím, ze by si měl najít další nebo jinou brigádu. A chtela bych mu snížit kapesné. Když je teď druhé pololetí k ničemu. Bude se tedy ještě muset připravovat na přijímacky. Moje otázka je, nutit ho k další brigádě? Snížit nebo ponechat kapesné? Dekuji za cenné názory.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Magdani píše: Více
a kolik mu dáváš to kapesné? a hradíš mu ještě něco dalšího? a on si na té brigádě vydělá kolik a co si platí? když přestoupí k vám, neušetříte za bydlení?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, jsem ve stejny pozici, jako tvuj syn. Take studuji skolu, ktera me nebavi a budu jit menit. Take dost sportuji, ale k tomu vsemu zvladam dve brigady jiz od zacatku skolniho roku a i kdyz me skola bohuzel nebavi, tak prvni rocnik dokoncit musim, coz mi dali nasi jako podminku, pokud chci zmenit skolu a nikdo by me nenechal doma “jen tak.” Dostavam pouze vyzivne a na zbytek veci, ktere pro sebe chci si musim vydelat. Pokud tvuj syn bude ted pomalu tri čtvrtě roku doma, kdyz vysoka zacina pomalu v rijnu, tak si myslim, ze si muze najit klidne praci na hlavni uvazek a do toho stihat i jezdit za holkou do Brna. Mne by rodice penize nedavali, pokud bych nedokoncila ani prvni semestr a uz vubec by me nenechali jen tak doma, abych prezila tri ctvrte rok a jeste k tomu dostavala bonus kapesny, protoze se taky muze stat, ze se tvuj syn nemusi nikam dostat a to pak bude dost zapeklita situace, kdyz se vyflakal na jeho aktualni skolu a nema zadnou jistotu, ze se dostane na tu dalsi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Magdani píše: Více
kde bude bydlet, když se bude připravovat na přijímačky?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jak to má v plánu v jarním/letním semestru? Řádně studovat anebo se poflakovat s tím, že to stejně nemá cenu? Pokud to druhé, tak bych přívod peněz stopla nebo výrazně omezila, protože sponzorovat mladému, zdravému, dospělému člověku půlroční prázdniny by se mi nechtělo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Než začne nový ak. rok tak si může najít práci nebo další nebo lépe placenou brigádu - takže ať se chlapec snaží.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah dávám mu 4000. Plus když potřebuje na soustředění nebo učebnice. Bydlí u nás v Plzni. Tím trénováním si moc nevydělá. To pokryje ty cestovní výdaje. Jezdí tam tak 1-2 za týden.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PaníBovaryová bydlí stále v Plzni. Do Prahy odjíždí. To jsem zapomněla napsat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám obavu, jak čichne k penězům, že se nevrátí do školy vůbec. Takhle bojoval několik let můj zaměstnavatel se syny. Oba se nezávisle na vysoké seknuli. Naštěstí to teda bylo po bakaláři u obou. Jeden si našel v IT a druhý v nějakém strojním oboru práci a školu přerušili. Takže na všechno byla od rodičů stopka. Pohádali se. Oba se odstěhovali pryč za práci, do nájmu. Jeden nebyl ani dva roky vůbec doma za rodiči. Myslím 2-3 roky trvalo, než přišli, že se do školy vrátí. Ale jen dálkově. Na denní už znovu nepůjdou. Už mají teda oba inženýra v kapse.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A to si může ponechat status studenta, když nestuduje? Já bych ho nahnala na pracák, kapesné stopla a ať si všechno platí z podpory nebo ať si na válení doma vydělá z brigád/zaměstnání…
- Citovat
- Upravit
@Hanka1 píše: Více
Může do té doby, než mu škola ukončí studium. Což řada škol dělá až po konci letního semestru. Ale vyčerpává si tím zbytečně semestry studia zdarma
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No nejdřív jsem se chtěla syna zastat, ze mě rodiče živili úplně zbytečně čtyři roky na neúspěšné VŠ a pak se ještě podíleli na další, už úspěšné. Ale u mě to tedy bylo spíš nešťastné než že bych školu nechtěla a toužila bydlet doma, mít kapesné a párkrát v týdnu zajet do Prahy nebo Brna na výlet, “brigádu”. Tam bych po něm fakt chtěla aspon na dva dny v týdnu normální práci a asi bych zdůraznila, ze v tu chvíli může byt rad, ze po něm nechci příspěvek na bydlení a stravu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No to kapesné mi přijde na dnešní dobu dost nízké. Tohle má skoro moje středoškolačka. Ona si z něj teda hradí svačinu a sem tam obědy a pak sedánky a akce s kamarády. A nějaké provozní drobnosti. Ale vnímám, že to máme doma postavené jinak a já mám tendence moje děti v tomto rozmazlovat.
Pokud by syn i v letním semestru studoval, tak bych zachovala stávající stav. Kdyby se hecnul, tak by dostatek kreditů na přestup do druháku neměl? Jinak bych asi nějakou další brigádu zvažovala, aby doma nezakrněl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit