Brigáda při studiu na VŠ

10.11.24 11:32

Brigáda při studiu na VŠ

Ahoj, zajímal by mě Váš názor. Jsem v prvním ročníku na vysoké škole. Studuju fyzioterapii, což je obor náročný na čas a učení. Školu mám daleko od domova, takže jsem na koleji. Rodiče mi přispívají na živobytí. Platím si kolej, stravu, dopravu. Mamce nevadí, že mě živí, ale od taťky často slýchám, ať si najdu brigádu. Jenže já si brigádu při svém studiu neumím představit. Učením trávím čas každý den, protože si nás někteří profesoři průběžně testují a taky toho bude u zkoušek hodně. Nerada bych zanedbala školu, abych chodila na brigádu, kterou v podstatě ještě nepotřebuju. Abyste si nemysleli, na pár brigádách jsem byla ať už o prázdninách, nebo při střední škole, ale to byla docela jiná náročnost. Nebráním se brigádě o prázdninách, když zrovna nebudu mít praxe, nebo třeba i při studiu, když už budu přesně znát požadavky a zvyknu si na množství učení. Samozřejmě lidi z mého okolí, co studují stejný obor jako já, mají brigády a asi to v pohodě zvládají, ale každý člověk je jiný? Zkrátka si občas připadám, že jsem rozmazlená chodit na brigádu, ale nejde o to, že by se mi nechtělo jít pracovat, jenom se bojím, aby mi to nevzalo moc času, který můžu věnovat učení. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8592
10.11.24 11:42

Kamarádka to třeba dělala tak, že o prazdninach/po zkouškovém prostě najela na brigády a tak si šetřila. Nebo když věděla, že má volnější víkend tak šla na jednorázové brigády a hned měla pár stovek na jídlo nebo měsíčník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
345
10.11.24 11:43

Kolik ti je? Já jsem teda měla 2 brigády a to jsem studovala mazat 2 školy. Však nemusíš na brigádu každý den ne? Můžeš třeba odpoledne doučovat, týdne např. 4h týdne a hned máš za měsíc 2000 navíc. To by nešlo? Nebo si najít brigádu na víkend a jít jen jeden den, 4-5 měsíce a máš 4000-5000. Vím že takové brigády, sama jsem na takovou chodila :) rodiče mi platili to nejnutnější, svoje výdaje co jsem chtěla či dovolené už jsem si platila z těchto peněz. A ve zkouškovém jsem měla směn mnohem více, nevěřím tomu že se pak učíš každý den :) já myslím že je to jen o tom chtít..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
10.11.24 11:49

Moje děti měly / mají brigádu část léta a pak k tomu tedy mají i přes rok ( jsou na oboru kde to možné je ). Dcera aktuálně chodí na 2 směny za týden dle času. Školu nemají v pátek a ve čtvrtek kratší. Její přítel taky má brigádu k VŠ.
Netvrdím, že je to jednoduché, ale nechtějí, abychom je plně živili.
Ale každý má jinak náročný obor a každý to taky zvládá jinak …. Aaa asi taky záleží jakou tu brigádu máš. Oni mají ke studiu dobře placenou. Co jsem se tak ptala, tak z kolejářů mají brigády prý skoro všichni.

Příspěvek upraven 10.11.24 v 11:51

• Citovat
  • Upravit
434
10.11.24 11:50

Tak jsou brigády, kam můžeš jen pár dní v měsíci, a tak si vydělat pár stovek. Neni nutné tam být každý den.

Stejně tak, jak je psáno výše, můžeš například doučovat. Sama si určíš den, čas, a opět budeš mít pár stovek k dobru.

Nebo třeba o prázdninách makat víc, našetřit si, a mít to jako pojistku.

Ja při VŠ pracovala každou volnou chvili, abych měla penize pro sebe, odlehčila rodičům, a mohla si je utrácet dle sebe. Každopádně ano, záleží na složitosti oboru a vytížení. Ale pár dní v měsíci se najít asi dá:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.11.24 12:07

Na jedné moji VŠ jsem brigády neměla vůbec, to nešlo. Stejne jako ty jsem kolem sebe měla kamarády co brigadnicili, a fakt jsem je obdivovala. Ale zase kdyby to nutné bylo, tak to taky dělám🤷‍♀️ na druhé škole, která byla snazší, jsem už chodila taky.

Je taky možné, že budeš mít třeba následující ročník trochu snazší (nebo si zvykneš) a pak uz to pujde.

Nejlepší je pak ale kloubit obor s brigádou. Takze například udělat si instruktorský kurz k něčemu (automaticky me u fyzio napadá SM system) a jednou týdně někde učit… chodim na hromadné cvičení o víkendu, lektorky dostanou za tu hodinu vždy 2000,– to si myslim ze by šlo ne?😁 ale samozřejmě nejdriv jde výdaj na to se to naučit.

• Citovat
  • Upravit
3153
10.11.24 12:09

V Praze během studia medicíny, což je přeci jen o fous náročnější než fyzioterapie, jsem si během semestru brala jednorázové brigády, cokoliv, třeba noční v nějaké fabrice, když jsem druhý den neměla školu nebo jen odpoledne. Pak po zkouškovém v létě jsem si vyjednala letní ubytování na koleji (tehdy na Jižáku) a chodila jsem na normální brigádu denně. Všechno se dá, když je chuť a vůle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
10.11.24 12:19

Tak je otázka, jak moc mají rodiče na rozhazování, to bys mela vědet ty :nevim: taky zalezi, kolik ti rodice ve skutecnosti dávají a kolik by dávat meli. Ze zakona bys mela narok na 20 % prijmu kazdeho z nich, pokud jsi jedináček. Jit na brigadu, pokud to neni k oboru, za kazdou cenu, uplne nutně nevydím, zvlast ne v prváku. Ale je to taky na vaší domluvě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1409
10.11.24 12:23

Tak já jsem na tom byla asi podobně jako zakladatelka - vím, že jiní zvládají i brigády nebo milion jiných činností, ale já jsem studovala blbej peďák a stejně jsem přes rok na žádnou brigádu neměla kapacitu, fakt jsem se furt učila, dělala referáty, seminárky, chodila do knihovny, studovny… Neměla jsem tolik energie a můj mozek prostě nepobíral objem učiva tak rychle jako asi u jiných. Dělala jsem všechno hodně pečlivě a trávila tím moře času. Ale nemusela jsem chodit na brigádu, nebyla jsem na žádné brigádě existenčně závislá. O letních prázdninách jsem teda pak brigádu měla vždy.
Takže zakladatelku chápu. Zakladatelko, pokud tě nepálí situace a nemusíš, v klídku bych „jen“ studovala, napracuješ se ještě dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1409
10.11.24 12:31
@teroonka píše: Více

Jen chuť a vůle nestačí, záleží na schopnostech jednotlivce - já bych medicínu nevystudovala ani za 100 let bez brigád, protože můj mozek na to prostě nestačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5244
10.11.24 12:35

Bud si najdi takovou brigadu, kde nestravis tolik casu a je dobre placena (lektorka, pokud mas co lektorovat, doucovani a podobne), nebo brigadu, ktera je placena hur, ale neni narocna (treba nektere recepcni maji celkem pohodu, i na nocnich). Pripadne teda nechod nikam, ale zase asi bys casem mela zvazovat nejakou brigadu v oboru, at po dostudovani necucis jak tele na nova vrata a spoluzaci budou zvyhodneni tim, ze stihli nasbirat praxi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3153
10.11.24 12:37

@kyslík Ale to je v pořádku, každý má dělat to, s čím je v pohodě a souladu. Jen jsem chtěla říct, že prostor se dá najít, kdyby na brigádě měla být existenčně závislá nebo prostě potřebovala finanční injekce. V prváku jsem dokonce měla spolužačku, která studovala současně lékařskou fakultu a ekonomku (VŠE, nevím jakou fakultu) a chodila na brigády. Ekonomku pak tedy přerušila, nezvládala to ani kombinovanou formou (což se nedivím 8o )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21652
10.11.24 12:44

Dle zákona mají rodiče povinnost tě během studia zabezpečit. Já jsem při studiu na vysoké na žádné brigády nechodila. Ale chodila jsem dle možností vypomáhat mamce do firmy a nebo zase kompletně zajistila o víkendech domácnost, aby rodiče měli prostor na práci. Své děti nebudu v žádném případě do brigád nutit, ale podpořím je, pokud budou chtít někam chodit. Za mě se mají primárně soustředit na školu a potřebují i prostor pro odpočinek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
809
10.11.24 13:47
@Afrikana píše: Více

Tak zrovna na fyzioterapii bych se nebála, že by po škole nesehnala místo. Oni mají praxí a cvičení dost už v rámci studia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
205
10.11.24 13:55

@Purpletka0 Nedala be se ta brigáda spojit s praxí? Třeba nějaká pomocná síla v rekondičním/rehabilitačním centru? Lázně, welness a podobně? Tj. že by sis něco málo vydělala a zároveň byla blízko tomu co studuješ, i když ta náplň práce jako takové bude třeba jiná (klidně tam můžeš třeba uklízet). Osobně jsem toho názoru, že je to skvělý způsob jak navazovat kontakty tak abys pak sehnala práci nebo klienty až dostuduješ, nehledě na získání finanční gramotnosti. Z mé zkušenosti ti, co při studiu pracovali, měli mnohem méně problémů po něm, protože byli připraveni na realitu světa kdy ti peníze nepadají z nebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze