Má doktor čas na osobní život?

anonym554
5.11.24 15:05

Má doktor čas na osobní život?

Zdravím,
studuji na vyšším gymnáziu a jsem ve druhém ročníku. Už se pomalu začínám rozhodovat, kterým směrem bych chtěla ubírat svůj život. Už začínám pokukovat po oborech na vysoké škole. Mám zájem o dva obory. Medicína nebo psychologie. Zároveň se rozhoduju i podle toho, zda bych měla jako doktorka čas na osobní život. Proto bych se chtěla zeptat, zda s tím má někdo nějakou zkušenost.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3155
5.11.24 15:17

Obojí je práce jako každá jiná, když budeš chtít zasvětit život vědě a profesi, na rodinu čas nebude. A naopak, když chceš, čas a prostor na osobní život si najdeš. Jeden můj blízký člověk jako lékař má v Kristových letech tři malé děti a profesi nezanedbává. Jiná lékařka se po třetí mateřské vrátila do práce a zvládá též. Takže ano, jde to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2285
5.11.24 15:22

Když si vybereš obor bez služeb, tak jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.24 15:34

Pokud máš zbytek fungující rodiny a chytneš dobrý obor, tak ano.
Problém nastane, když zůstaneš samoživitelka, manžel bude mít blbou práci, děti, péče…
Osobní život je to poslední, prvotní je vůbec mít čas nebo mít na koho delegovat péči o rodinu. Ženy to prostě mají těžší.
Můj muž je lékař a v nejhorších časech i jako muž osobní život prostě neměl. Práce, spánek, něco, aby se nezbláznil úplně (pohyb, fitko, sejít se s kolegy mimo práci). Nemáš čas ani na navázání vztahu, natož na jeho udržování.
V rodině to je pak už lepší, postará se žena, nebo se zapojí širší rodina.
Ale pro singly je to horší. Ale vidím to jako laik jen z pohledu někoho, kdo má pár let lékaře doma, už teda v klidnějších rolích, takže času je víc, ale sám nerad na tohle plné vytížení vzpomíná.
Osobně bych lékařkou být nechtěla. A pokud ano, jen s tím, že zcela vyvrátím možnost mít rodinu.
Ale zase, jak tu píšou, když budeš ambulantní ORL s pár směnama na víkend měsíčně, tak pohoda.

• Citovat
  • Upravit
36065
5.11.24 15:42

Naše bývalá pediatra má 4 děti, zubařka dvě. Obě teda mají buď babičku k dispozici nebo i chůvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.24 15:45

Já tedy znám dost lékařů, kteří jsou třeba rodiči, včetně mých rodičů a části prarodičů ( ale babička měla na pomoc chůva už tehdy :) Já bych tedy na medinu nikdy nešla, ale mě pak už nelákala. Lákal mě obor vedle :)
Prosím ponechat anonym, osobní informace o další straně.
Jinak asi taky záleží jaký obor zvolíš.

Příspěvek upraven 05.11.24 v 15:48

• Citovat
  • Upravit
8437
5.11.24 15:46

Manželova sestřenice je lékařka a má 4 děti. Nicméně se musela dost otáčet a babička fungovala na 100%. Bez toho by byla v háji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
5.11.24 15:58

Jo. Mám normální osmihodinovou pracovní dobu. Zbytek si dělám co chci. Mám děti, přítele, čtu, učím se španělsky, sportuje, ted si dělám dálkově učňák

Příspěvek upraven 05.11.24 v 16:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
5.11.24 16:01
@Lama Lama píše: Více

Dálkové učňák? Ty jsi dobrá. A jaký obor? :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
5.11.24 16:02
@Zeoli píše: Více

Instalater

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.24 16:17

Kamaradim se s nasi pediatrickou a byva v ordinaci klidně do 22h… a to ordinuje do 14.30. Děti má dvě menší, podle mě je téměř nevidí, jako mama moc nefunguje. Hodně se ale vzdělává. Doktorka je výborná.
V práci dělám s lékařkou co ma deti 5.. ta jede i 24h směny…

• Citovat
  • Upravit
1270
5.11.24 16:37

Náročné je studium - kamarádky tomu věnovaly mnohem víc času než já pajdě.
A pak jsou Lékaři a lékaři. Třeba praktik mých rodičů pracuje 7:30-12. Na návštěvy nejezdi. Aby ušetřila, nema sestru, tak dela administrativu za ni. Rano se ji nedovolám - ma pacienty. Po 12 se ji nedovolám - uz nepracuje.

Moje praktická pracuje cca 8 - 15 (a po te 15hod čte maily a odpovídá na ne az tak do 18).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.24 17:05

Já si myslím, že lékaři si můžou dovolit jít na zkrácený úvazek a tím získají víc času na soukromý život.
Já jsem medinu nezvládla, nakonec mám jiný obor a musím pracovat na 1,2 úvazku, abych nás jakš takš uživila (samoživitelka, děti na 1. stupni), takže je to taky špatné. Hodně si beru práci domů a dodělávám resty v noci.
Kamarádka je lékařka, od 2 let dítěte pracuje na malý úvazek, taky samoživitelka. A může si dovolit např. platit studentku na občasné pohlídání, na úklid a zbude jim bez problémů na dovču, mají pěkné auto i byt. Pracuje v hodinách určo míň než já.
Fakt záleží, kde pak člověk pracuje. Kamarádka má ambulanci na poliklinice střídají se tam 3 lékaři, nejpozději končí v 15 hodin (I s administrativní prací), jedem dem nepracuje vůbec (pokud nedělá zástup). Ona je fakt spokojená. Takže já bych se toho z těchto důvodů nebála :palec:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.11.24 17:06

Tak záleží, co budeš potom dělat. Ve fakultní nemocnici na osobní život čas nebude, v soukromé ambulanci to může být OK. Já jsem si ze stejného důvodu vybrala jiný obor, nakonec mi kolegové lékaři říkali, že to je ještě horší, ale když jsem povýšila na nadnárodní úroveň, tak celkem OK. Jsem ráda, že jsem na medicínu nešla, časem jsem zjistila, že by mě pocit zodpovědnosti udusal, zejména v kombinaci líný manžel a chronicky nemocné děti. Není to moc pro citlivé povahy.

• Citovat
  • Upravit
22647
5.11.24 17:48

Kamaradka doktorka mela nejaky zavazek a nesmela do 35 otehotnet. Jinak by platila nejakou mastnou pokutu. Takto mi to tedy vysvetlila. Deti mela v 36 a 39 let. V zivote je vzdycky neco za neco. Zase ma skvelou karieru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze