Brigáda při studiu na VŠ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
809
10.11.24 13:56

Pokud to vyloženě nepotřebuješ (máš dostatečnou finanční podporu od rodičů), tak na brigády chodit nemusíš a můžeš se plně soustředit na studium. Já jsem taky člověk, co se vždy radši plně věnoval studiu, než abych chodila po brigadach a nakonec kvůli tomu neudělala zápočet/zkoušku a musela něco opakovat. Pracovat můžeš i o prázdninách. A buďme upřímní, naše generace bude pracovat tak do sedmdesáti, takže se v životě napracujes ještě dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.11.24 13:59

@Analytik Určitě bych za tu možnost byla vděčná, ale obávám se, že k hledání podobné brigády zatím nemám zkušenosti, a tak bych jim nebyla moc platná..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
10.11.24 14:03

Ono jsi v prvaku, vsechno je pro tebe narocnejsi. Ja jsem mela brigady od 15, ale v prvaku na vysce jsem nemohla. Ale od druhaku az do pataku uz jsem se zajela, takze jsem brigadnicila porad, brala jsem odpoledni (od 14,00, ale mohla jsem se domluvit treba od 17. hod., to bylo super). Pak jsem obcas zvladala i nocni, ale to neni pro kazdeho, pak uz jsem usinala na prednaskach 😃 byt tebou, pockam bud na dalsi semestr nebo az na prazdniny, pokud muzes, skola je ted nejdulezitejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
10.11.24 15:13
@Purpletka0 píše: Více

Však píšu - pomocná síla :)
Je jasné, že na to abys plnohodntně pracovala v oboru který studuješ je předčasné. Můžeš ale dělat nekvalifikovanou práci, třeba uklízet, být za barem, nějaká obsluha, asistence a podobně, ale aby to bylo v prostředí které je tomu co chceš dělat blízko, a tedy se tam můžeš něco přiučit nebo třeba probrat to co studuješ s někým, kdo to reálně dělá.

V zásadě je několik možností:

1 půjdeš po co největším výdělku za hodinu

• příklad: prostituce, hostessing, kurýrní služba pro wolt/rohlík
  • výhoda: nemusíš pracovat dlouhou dobu aby sis vydělala na náklady
  • nevýhoda: v dlouhodobém horizontu tě to penalizuje, protože se tam pravděpodobně nenaučíš nic co je relevantní pro tvůj obor a tedy až to skončíš, budeš začínat znovu od nuly. Mám známé kteří takhle zamrzli v naprosto podřadných pracích, které kdysi byly super brigády, ale prostě když pak měli na výběr dělat svůj obor, tak se do toho nepustili, protože malý nástupní plat, ale už jim nedošlo, že po pár letech mohli být mnohem výš s mnohem lepším statusem a konexema.

2 půjdeš po co nejlepším rozvrhu tak abys to sladila se studiem

• příklad: večerní brigáda někde na baru, víkendová práce v McDonaldu nebo ve fabrice
  • výhoda: vyčistíš si hlavu nenáročnou prací a nebude ti to nabourávat režim. Já měl takto třeba při studiu večerní úklid fitness centra. Bylo to na 2-3 hodiny, peníze slušné, nikdy nebyl problém se domluvit na směnách tak abych to dával o zkouškovém.
  • nevýhoda: moc si nevyděláš, nikam tě to reálně neposune

3 Trainee programy a placené stáže

• výhoda: nabíráš relevantní znalosti a konexe, v podstatě je to další studium a investice do budoucna
  • nevýhoda: špatně se to shání, malé nebo vůbec žádné peníze

4 Plně se věnovat studiu

• výhoda: nejlepší work-life balance
  • nevýhoda: pokud studium nezahrnuje dostatek praxe, je to odtržení od pracovního trhu a po studiu příjde dost nepříjemná facka při konfrontaci s realitou

Já osobně měl kombinaci 2 a 3, od druháku se mi povedlo uchytit se v jedné firmě v oboru a to mne dost nastartovalo do budoucí kariéry. Nejlepší možnost je podle mne mne čistá 3, tj. neplacené stáže v oboru, ale to jsem si bohužel nikdy nemohl dovolit protože nejsem z bohaté rodiny a prostě jsem potřeboval nějak vydělávat. Co ti ale rozhodně nedoporučuju je možnost 1, protože je dost velká šance že u toho zamrzneš, zvykneš si na peníze, po studiu tě začnou tlačit reálné náklady a už nebudeš schopná na pár let snížit svůj standard tak aby ses v dlouhodobém horizontu mohla posunout výš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
476
10.11.24 16:08

Studovala jsem na všeobecnou sestru a při tom měla brigádu o víkendech - PSS v DS.
Jsou ale brigády, které nejsou časově tak náročné - call centra, úklid.
Hodně spolužaček si zařizovalo praxi na oddělení, kde měly brigádu. Třeba by šlo něco vymyslet i v tvém případě.

• u nás nabízela fakulta i jednorázové brigády, kdy se účastnili různého dění. (Pořádání různých turnajů, promo fakulty…) Vždy byl za to taky nějaký drobný peníz. + si člověk šplhl u profesorů :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
14.11.24 13:46

Studuji taky bc. ve zdravotnictví. A u toho mám 2 brigády, kdybych nemusela tak na brigády nechodím. Většina směn je dřina na směšný peníze a do oboru mi to nic nedá a trpí tím studium.
Radím ti, dokonči bc. a pak si vem brigádu v oboru. Nechoď pod svoji kvalifikaci, když nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2225
14.11.24 13:52

Jestli můžu doporučit, věnuj se plně škole a na brigádu se zatím víš co. V dalším ročníku, až budeš víc usazená a jistější, můžeš vymýšlet brigádu. Pokud studuješ fyzio, máš myslím letos i anatomii. Raději se pořádně připravuj, ať neskončíš dřív, než jsi začala. To by pak tatíček byl spokojenější? Ostatní ať si to dělají, jak chtějí. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3266
14.11.24 18:33

Studoval som nieco uplne ine a nedokazem relevantne posudit narocnost studia fyzioterapie.

1 a 2 rocnik som sa hlavne ucil, pridaval si prednasky a snazil sa co najviac naucit, robil som na skole roznu dobrovolnu cinnost v mojom obore. Brigadu som mal od 3 rocnika a uz to bolo v obore. 4 a 5 rocnik som uz mal full time job. Vyhoda bola ze ked som skoncil skolu tak som mal uz 2 roky a nieco praxe :-).

Nebolo to za ziadne velke prachy (tak aby bolo na intrak a zivot), ale bolo to v obore a bola to vyborna skola do zivota, pretoze nieco ine je sediva teoria a nieco ine je zeleny strom zivota. Tym ze po skonceni skoly som hned mal 2 a nieco roky praxe tak uz nastupny plat som mal male nasobky priemerneho platu a po 10-20 rokoch od skoly som uz mal vyssie nasobky priemerneho platu.

Ale zase to ma aj „nevyhody“ - nikdy som nebol na diskoteke, nikdy som nebol v hospode… pocas skoly som vlastne bol iba na troch miestach: intrak, skola, trening (ok obcas som siel do potravin na nakup, ale fakt nic viac) - nikde inde ziadne vylety, ziadne divadla, ziadne party… a zo zaciatku som aj ten sex zanedbaval. Potom som sa poucil a aspon ten sex napravil :-)

Moje doporucenie je postupovat ako ja :-) pretoze mne sa o osvedcilo (teda okrem toho zanedbaneho sexu to nedoporucujem opakovat po mne).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze