Broučci v bytě

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
24.5.18 08:44

Broučci v bytě

Ahoj holky, posledních asi 14 dnů se nám v bytě objevují takoví úplně malinkatí hnědí broučci. Myslela jsem si, že je to červotoč spížní, ale teď si tak jistá nejsem. Lezou hlavně po zdi, ale umějí i docela dobře létat. Jsou podle mě tak 2mm velcí. Bydlíme ve starém činžáku v horním patře, ale byt je po rekonstrukci, jsme hodně na pořádek, takže je doma uklizeno, zatím jsem nenašla možný zdroj, odkud by mohli lézt. Prošla jsem zásoby jídla, čaje, müsli, vyluxovala pohovky, matrace, koukla pod obrazy, do tmavých zákoutí apod. Objevují se převážně v obytných místnostech (obývák, ložnice) + v koupelně - lezou prostě po zdi. Většinou najdu živé, ale dnes jsem našla jednoho i v kuchyni - ve skříňce u hrnků, byl mrtvý, a večer tam ještě nebyl. Tam jídlo není, tak nevím, za čím tam ten brouček lezl. Dost mi to vadí, protože jich denně objevím třeba 10, 20. Na lidi nechoděj, nemáme žádné kousance (díky bohu). Nenapadá vás zdroj, odkud jdou nebo co s tím dělat? Napadá mě, jestli třeba nelezou z balkonu z nějakých kytek/bylinek/rajčat/jahod…? Nebo jestli jak je to hodně starý dům, jestli nebydlí prostě na fasádě nebo třeba jestli nelezou od nějakých sousedů škvírami/lištami…? Pokud jste se někdo potýkal s něčím podobným, budu ráda za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21091
24.5.18 08:47

No, jak se oteplilo, tak se vylíhlo spousta breberek. Spousta jich může lézt otevřenými okny a nebo třeba škvírami ve zdech, pod parapety a tak. Ten balkon a kytičky jsou dobrej nápad. Chtělo by to najít odkud lezou a vzít na ně Biolit nebo tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
24.5.18 09:00
@P4ja píše:
No, jak se oteplilo, tak se vylíhlo spousta breberek. Spousta jich může lézt otevřenými okny a nebo třeba škvírami ve zdech, pod parapety a tak. Ten balkon a kytičky jsou dobrej nápad. Chtělo by to najít odkud lezou a vzít na ně Biolit nebo tak.

No, já bych si na svoje kytky za oknem Biolit tedy nelila, ale skvělý způsob, jak se zbavit všech breberek vylézajících z hlíny je koupit v akvaristice nebo v Hornbachu pytel jemného písku a nasypat to na tu hlínu (funguje i u květináčů doma na takové ty otravné mušky). Ty, co už v hlíně jsou nakladené, nedokážou vyletět a chcípnou, a ty, které by tam chtěly naklást nová vajíčka, se tam skrz ten písek nedostanou. Navíc to vypadá moc pěkně. Funguje to výborně, mám to ozkoušeno. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
24.5.18 09:02

@Pucalkovic Amina dej sem fotku, ať to lépe poznáme. Ale pokud je to to co si myslím (malý hnědý broucek), tak ti jsou z jídla (ovesne vločky, musli, mouka atd.) ptala jsem se na to jednou entomologa a říkal, že jsou neskodni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
271
24.5.18 09:03

Chce to najít zdroj, já je jednou měla taky všude a pak sem našla zdroj v kuchyni, kde jsem sušila 3 rohlíky na strouhanku na radiatoru v pytlíku :lol: i když tam vubec viditelně nelezli. Zřejmě v noci mrchy. Šla jsem po těch menších ( mláďata)
Prostě najít a pochytat… Zkus fakt prohledat všechny zdroje i mouku cukr uvnitř, sušenky prostě všude…oni jak lítají vlezou všude a taky sem si myslela že lezou z pokojíku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
24.5.18 09:05

@klamonožka Já ale nepsala, že ho naliješ na kytky. Ale pokud najdeš cestu, kudy lezou, tak ho tam nastříkáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
24.5.18 09:11

Nevypadá takto??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.5.18 09:12

Děkuju za tipy. Až budu doma, tak nějaké pofotím a dám to sem. Zkusím teda prolézt večer fakt všechno jídlo do hloubky, jak píšete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.5.18 09:13

@cookies321 Červotoč spížní je jejdiný, nad čím jsem uvažovala. Proto jsem začínala zkoumáním jídla. Zkusím sem dát pak fotku toho, co leze u nás a můžeme to porovnat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.5.18 16:41

@janickaIII Tak tady je fotka. Tenhle už je mrtvej, ale podle mě by to mohl být ten červotoč spížní. Jo a je fakt malinkej, ta čára je spára v dlaždici, takže je asi tak široký jako ta spára, cca 2, 3 mm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
24.5.18 16:46

@Pucalkovic Amina jo to bude on. My to měli na bytě když jsem byla na škole a našli jsme to pak v ususenych bylinkach. To jsem celkem koukala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.5.18 16:58

@janickaIII Aha, to by mě nenapadlo, jdu projít teda pytlíky s kořením. děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
24.5.18 18:31

A nemáte třeba nějakého domácího mazlíčka? Jako např. králíka, morče… Takoví broučci totiž bývají v granulích nebo v různých pochoutkách, které se kupují ve Zverimexu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.5.18 18:45

@Peggi Nene, žádné zvířátko nemáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat