Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, dnes jsem se po X měsících dozvěděla, že dcera (5. třída) si musí na tělocvik sundavat brýle, prý z důvodu, aby se jí nerozbily. Upřímně, vůbec mě nenapadlo, ze by něco takového bylo možné, normálně s brýlemi sportujeme a vše děláme. Ale chápu, že ve škole je horda dětí, stát se samozřejmě může cokoliv. Nicméně prý, když napíšu paní učitelce, že brýle mít na tělocvik může, pak je mít bude moci. Napadá mě však, zbavuje se tím škola odpovědnosti za škodu? Nejsem z těch, co by se se školou hádala o peníze, dcera si brýle už 2× ve škole rozbila, ale ne při tělocviku (při hře), ani by mě nenapadlo chtít nějakou náhradu po škole či rodičích dítěte, které škodu zavinilo, i když dle slov dcery ji v jednom případě někdo strčil a jí brýle spadly a někdo jiný je rozbil… Beru to tak, že takové věci se stávají, holt koupím brýle nové, naštěstí nemá žádnou komplikovanou vadu a kupuji spíš levnější obroučky…Ale bez brýlí prostě špatně vidí… Paní učitelce jsem napsala, že si je dcera může nechat.
Mimochodem, předchozí učitelky to prý neřešily, letos mají zase jinou.
Jak to máte vy, učitelky tělocviku? Také požadujete po dětech, aby si brýle nechávaly v šatně?
Příspěvek upraven 08.01.25 v 20:07
Jak to je tedy nevim. Jen mám zkušenost, že jednou jsem si o brýle (vlastní) rozsekla obočí. Bylo to na šití - asi 3 stehy. Narazila jsem při běhu po tělocvičně do šplhadla. Tak možná proto se skola zbavuje odpovědnosti.
Ano. Moje děti si brýle sundávají na tělocvik. Dvě naše děti mají brýle. Každý minimálně za 10 tis. To není úplně málo, ať se řeší rozbité. Následně pojistky, spoluúčast atd. Sama pracovní děti žádám, ať si na tělocvik brýle sundají. Rozhodně na míčové hry.
@Kelsey1 píše: Více
a když ten míč pak nevidí? kdo má více dioptrií?
@stinga píše: Více
Jo, to moje učitelka na tv na stredni nechtela pri volejbalu pochopit, ze bez brýlí vidim rozmazany flek a fakt nevim kam dopadne.
@Kelsey1 píše: Více
Moje dítě si sundat brýle, tak ze šatny netrefí do tělocvičny.
@j.a.n.i1 píše: Více
moje kolegyně měla 13 a 9 dioptrií, ta bez brýlí neviděla ani spolužáky, učitelka ji pak zřejmě za trest povinně zapsala na kroužek vybíjené
![]()
Já jako děcko jsem třeba vybíjenou čas od času nehrála. Na druhém stupni už jsem byla totální slepejš, čočky jsem v té době nenosila a bez brýlí prostě nic nevidím, jenomže někdy se složení třídy na tělák sešlo tak, že ty hry byly fakt tvrdé, takže to jsem holt nehrála a seděla na lavičce, protože to bylo riziko. Jindy jsem zase hrát mohla, ale to záleží i na tom učiteli, no, jak to nastaví.
Nesundavaji. A jsem rada. Ja taky nemusela, bez bryli bych nevidela ![]()
Příspěvek upraven 08.01.25 v 19:59
Asi každá varianta je špatně. Když si sundá brýle a uvidí hůř. Když si nesundá a bude střep od rozbitého skla v oku nebo nožička brýlí někde vražená ve tváři. Vše je zle. Řešení je snad jen, že se pořídí nějaké brýle, které jsou uzpůsobeny na tělocvik/sport obecně.
Příspěvek upraven 08.01.25 v 20:00
@berua13 píše: Více
no právě, ty brýle ta děcka nenosí ze srandy, ale proto že nevidí,
takže hrát míčové hry bez brýlí je nesmysl, ovšem stejný nesmysl je hrát to s brýlemi
@Kelsey1 ale decka nemaji skla, maji je z plastu. Spravne maji mit na telocvik i plastove obroucky, to nam rikala ocni. Dcera ma bryle cele plastove, i syn, tudiz nemaji bryle vylozene na sport, ale ty, co bezne nosi.
Příspěvek upraven 08.01.25 v 20:04
Syn bez brýlí nevidí, čili je nosí i na hodiny tělocviku. Ale už se nám tedy stalo, že mu je kluk florbalkou rozbil. Volal učitel co se stalo, tak jsme se domluvili, že je slepí lepidlem.
Ale tedy ozvali se mi odpoledne rodiče daného dítěte s nabídkou kompenzace, pokud bych kupovala nové. Syn má tedy hodně dioptrii, tenčí skla. Nové brýle jsou záležitost klidně 7 tisíc.
Jo a stalo se že mu venku venku 3× náhodně brýle rozbil. Ani v jednom případě jsme děti neznaly, čili to šlo plně za námi.
Pak samozřejmě několik brýle letěly, protože zakopl, lezl na strom, spadl ze stohu, atd…
Pak do školy nosil na sport sportovní brýle, které jsme mu pořídili na sport které dělal.
Příspěvek upraven 08.01.25 v 20:09
A teď babo raď ![]()
Zrušit tělocvik ![]()
Mimochodem, od kdy je vlastně vhodné, aby člověk nosil čočky? ![]()