Brynza a listerióza?

3595
26.4.11 16:26

Brynza a listerioza?

Ahoj holky,jsem 7tt a včera jsem si s chutí v restauraci dala brynzové halušky. Ráno jsem měla průjem, tak jsem se mrkla na diskuze a zjistila, že brynza může způsobit listeriozu :roll: ale s inkubační dobou 3-70dní. Docela mě to vystresovalo, představila jsem si, že na velikonoční pondělí neměli tu brynzu asi moc čerstvou, že už pár dnů uleželá byla a teď moc nevím, co mám dělat.Nejradši bych zašla na nějaké odběry krve, ale nevím, jestli by se z nich tak brzy dalo něco zjistit. Máte někdo zkušenost s listeriozou? :srdce: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
215
26.4.11 16:56

Hlavně bych nepanikařila, samozřejmě listerióza je mrcha, nicméně pokud nejsou žádné příznaky tak bych odběry krve nepodnikala. Pokud by se objevily příznaky chřipky - bolesti hlavy, malátnost, zvýšená teplota, pokračoval by průjem, zvracení, tak bych na to upozornila lékaře. Mám obavu, že na požádání, bez příznaků infektu kultivaci z krve neudělají. Je to docela finančně náročné a hlavbě by patrně nic ještě nezjistili. Odběr krve na protilátky by taky smysl neměl, jelikož by v krvi stejně žádné nebyly. Tak přeji ať z toho nic není a je vše v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3595
26.4.11 17:00

Díky moc zimovko, já mám v poslední době pocit, že panikařím ze všeho :roll: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4228
26.4.11 17:12

Ahojky,nepanikař a užívej si těhu :) a internet moc nečíst :)…akorát stresuje :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5358
26.4.11 21:15

Ahoj, to šílení kvůli listerioze mě docela vadí :pocitac: Musím se zeptat mamky, zda to v 80tých letech taky tak řešila. Miluju sýry a jejich redukce v těhu mi dost vadí, manžel je jak ostříž a hlídá mě :lol: Přeci nebudu jíst pořád jen eidam a šunku… Takže pokud je to tepelně upravené, tak důvěřuju zapečené nivě, smaženému sýru a taky kvalitní zmrzlině z ověřené cukrárny. Domácí bramborový salát s čerstvě koupenou majonézou jsem taky přežila. A navíc neznám nikoho, kdo by nějakou listeriozní infekcí trpěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5358
26.4.11 21:16

Jo a domácí halušky jsem si taky dala, bryndzu jsem si sama přivezla ze služebky na Slovensku a nic… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
26.4.11 21:43

No bohužel se o tom moc nepíše, ale ve své pracovní a studijné praxi jsem se s ní u těhotných několikrát setkala a radši jsem si 9 měsíců odpustila milovanou nivu, paštiku, vakuově balené uzeniny, hermelín a spol. Tepelná úprava sice dobrá ale 10 min aspoň při 70°C. Dobré skladování taky nepomůže. Samozřejmě lepší nečíst internet, já jsem sice nečetla ale vyjukaná jsem byla stejně. Pač jakmile se onemocní je často už pozdě. Takže radši bych to nezveličovala, nedělám to pro sebe ale pro své dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
byron
26.4.11 21:47
masinka9 píše:
Ahoj, to šílení kvůli listerioze mě docela vadí :pocitac: Musím se zeptat mamky, zda to v 80tých letech taky tak řešila. Miluju sýry a jejich redukce v těhu mi dost vadí, manžel je jak ostříž a hlídá mě :lol: Přeci nebudu jíst pořád jen eidam a šunku… Takže pokud je to tepelně upravené, tak důvěřuju zapečené nivě, smaženému sýru a taky kvalitní zmrzlině z ověřené cukrárny. Domácí bramborový salát s čerstvě koupenou majonézou jsem taky přežila. A navíc neznám nikoho, kdo by nějakou listeriozní infekcí trpěl.

No tak listerioza je ,byla abude…v těhotenství jsme si taky tyhle věci odpustila......
Zrovna když jsem byla těhotná, tak objevili listeriozu v nějaké balené šunce ze Španělska…
Je jasný, že se nemusí nic stát, ale ta jistota není nikdy.....A jak je nákaza, tak je opravdu pozdě......

A každý rok na listeriozu potratí nebo zemře pár lidí.....

Takže bych to úplně nebagatelizovala

• Citovat
  • Upravit
byron
26.4.11 21:49

A ještě navíc- ta listerioza napadne právě těhotnou ženu- plod, pokud těhotná nejsi, tak to riziko je minimální. porto je to dost zákeřný…

A není to tak dávno, pár let, co několik žen předčasně porodlilo díky listerioze- mimča na tom moc dobře nebyla, jedno určitě zemřelo

• Citovat
  • Upravit
5358
30.4.11 13:32

Ahoj, jen přidávám k diskuzi odkaz na nový článek u konkurence :) http://blog.maminkam.cz/…k-nebezpecne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí