Budeme mít holčičku...zase

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5862
5.2.12 11:08

No u nás v rodině z mamčiny strany je to podobné. Můj děda měl sestru, dvě dcery (jedna z nich byla bezdětná, druhá je moje mamka), dvě vnučky (já a moje sestra) a dvě pravnučky (moje dcery, moje sestra je zatím bezdětná). Teď čekáme třetí dítko, tak doufám, že to už bude konečně kluk a děda se dočká pravnuka - kluka. I když teda dědovo příjmení už se dál nepřenese. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
5.2.12 11:13
Kallkapa píše:
PjckjsANEBjája píše:
Kallkapa píše:
tomikadze píše:
No, my máme zvláštní rodinný příběh. Můj praděda byl za války vězeň na sibiři a potom, co se vrátil domů, řekl, že nedopustí, aby jeho syni prožili, co on. Dokud praděda žil, kluci se rodili běžně (můj taťka má 8 bratranců), ale po jeho smrti se rodili jen holky. Přísahám, že ani jeden kluk. Tím pádem, nositelé jeho příjmení vymřeli, jak se říká po přeslici… A co myslíte- Já mám syna, ségra má syna, sestřenice mají dohromady 14 dětí a všechno kluci, ale ani jeden nebude mít příjmení matky… Jediná sestřenice, svobodná matka, má dceru. Chápete to? Ono to fakt vypadá jako prokletí…

Když vymřou po mužské linii, říká se že vymřeli po meči. Pokud vymřou i po ženské linii, říká se, že vymřeli po přeslici ;). Jak se tomu ovšem říká, když ty ženy jsou ale nesou už jiné příjmení? :)

„po přeslici“ se používá i u toho, když se sice rod udržel, ale příjmení se ztratilo proto, že byly všechno ženy…ale jak kde, asi pro disertační práci na genealogii bych to nepoužila, pro běžné dorozumění, ale ano ;)
Já bych řekla, že dokud žije jeho přímá vnučka, tak po přeslici nemohli vymřít :) . Myslím, že až úmrtím poslední vnučky vymře jejich rod po přeslici ne? Protože ona půvdně nesla jeho příjmení, to že se přejmenovala (svatbou) má taky vliv? :lol: (Ptám se čistě ze zvědavosti :mrgreen: ) a omlouvám se za odbočení :oops: :oops:

to už by chtělo někoho, pro koho je to obor jeho profese…

obecně se ale dřív bralo, že záleží na genech, po meči a přeslici vymíraly šlechtické rody, u mařeny z prádelny to bylo celkem jedn :D dneska kdy už nikdo neví, kdo všechno má v sobě tu „modrou krev“, tak jediný jak na první pohled určit příbuznost je podle jména. a taky pro většinu lidí je důležitý prvek už to, že jejich příjmení zanikne a ne až to, že zmizí geny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26833
5.2.12 11:35

U nás od mamky je to to samé, jen babička měla bratra, ale jinak ona i její sestry měly jen a jen dcery a ty měly taky dcery…a já prostě počítala s holkou a čekáme kluka, takže celá naše rodina je z toho taky unešená, protože jak máma tak babička si přály syny :mrgreen: No a vnučky babiččinejch sester mají taky holky :lol: Jen teda od toho jejího bratra jsou kluci, ale nijak se nestýkáme, takže jsme takoá rarita :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8265
5.2.12 12:48
PjckjsANEBjája píše:
V pátek jsme se dozvěděli výsledky testu pohlaví plodu z krve matky - budeme mít holčičku :dance:
Je to krásné, jen mě napadlo, že buď je genetika opravdu silná zbraň nebo tu je snad něco ve vodě. Naše rodina totiž má už 6 generací za sebou jen holky!! Myslím tím moje přímá rodina, co bydlí v tomhle domě. A i když kdysi mívaly rodiny hodně dětí, u nás nebyly víc jak 3 v jedné generaci, moje babička je za dvou holek a máma a já jsem jedináčci… Uvidíme co život přinese, třeba nakonec zlomíme prokletí a budeme mít hodně dětí a i kluka, jak si přejeme, ale je to prostě záhada :)
Máte taky někdo takové zkušenosti? :D

u nas je taky preholcickovano..moje mama je ze 4 holek, jeji sestry maji taky dcery, sourozenci meho tatky maji taky dcery-vlastne mam jen 2 bratrance a zbytek same sestrenice..ja sama jsem ze 7 holek :lol: loni se mi narodila neterinka a ja cekam take holku :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5331
5.2.12 14:40

Ahojky.My jsme se dočkali po 2 klukách holčičky.Manžel je 2 kluků, já mám 2 bráchy a sestru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
710
5.2.12 19:25

Já jsem použila „po přeslici“ jen pro snadnější vysvětlení, ale stejně to bylo od tématu, tak se zakladatelce omlouvám :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
5.2.12 20:14
tomikadze píše:
Já jsem použila „po přeslici“ jen pro snadnější vysvětlení, ale stejně to bylo od tématu, tak se zakladatelce omlouvám :oops:

Néé to já se omlouvám, jen mě zajímalo jak to je, ještě teď mi to vrtá hlavou ale jsem líná se někam podívat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15659
6.2.12 10:10

Táta měl tři sestry a dvě dcery…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
22.2.12 13:21

no tak po včerejším UTZ všechno jinak. z krve vyšla holka, tak jsme to všichni brali jako fakt, ale to, co včera ukázala obrazovka, bylo jasné i mně, nemusím být doktor…JASNEJ KLUK!!! :D

takže velká omluva, vrácení peněz a nový odběr na další test (zadarmo), protože to musela laborantka zmršit. eventuálně je i přinejhorším možnost, že mám něco hodně vzácnýho a tak nesedí krev s pohlavím,a le to by se pap prý dítě nevyvíjelo tak dobře a vzorně, jak je (prostě byl by určitě vidět patologický nález an UTZ - a to nebyl).

takže růžový dupačky schováme do skříně na další dítko a jdu shánět modrý ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5862
12.5.12 21:16

Tak my se cca před třemi týdny dozvěděli na velkém UZV, že čekáme třetí holčičku. :) No holt můj muž kluky neumí. Ale on spokojený, chtěl třetí holku, zatímco já jsem si myslela na toho kluka. ale což, hlavně když je všechno v pořádku a miminko se vyvíjí,tak jak má. Aspoň ušetříme za oblečení a další věci. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1788
12.5.12 21:27

ahojky, tak mi jsme měli taky pořád samé kluky.. Mé první děťátko byl taky chlapeček.. V druhém těhu jsem byla cca 3krát na UTZ, a doktor pořád vidíte toho pindíka, to je chlapák atd. Po porodu když mi přiložili děťátko k sobě, tak jsem se najednou zasekla, prohlížela jsem si miminko - pindik nikde. Ona to holčička :-D. Doktoři se smáli, jak jsem mimi študovala, jestli tam vážně někde není :-D Tak že překvapení, během pár minut vymyšleno jméno :-P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
12.5.12 21:31

@Prdolinka86 přítelkyni mého táty se stalo to, že porodila, řekli jí, že má kluka a pak jí doneslo holku 8o a fakt byla její! to musí být asi ten nejbrutálnější šok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1788
12.5.12 21:36

@PjckjsANEBjája No jako šok to byl, jsem nevěděla, zkoumala, jestli je holčička moje.. Pořád se mě ptali a říkali, je zdravá, má vše co má mít, a já jim říkám ale nemá pinďoura :-D. Vím, že se to stává, ale já byla i na 3D UTZ, plus normální.. Samozřejmě jsem byla ráda..(holka nebo kluk, hlavně že je zdravé), ale je to fakt šok..
(člověk ovlivnitelný médii - výměna miminek atd..) :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová