Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, spíš než radu se potřebuju spíš vyblít
.
Mám o 10 let starší sestru s poměrně velkými dětmi - 14 a 10 let. Teď máme po dlouhé době v rodimě dítě - moji dceru. Já od té doby poslouchám rady typu dej jí UM, nebudeš vstávat 3× za noc, neoblíkej jí tolik, bude choulostivá (co jsem měla dělat, když byla jako mimčo pořád zmrzlá jak preclík), dej jí příkrm už ve 4. měsících, ať ochutnává atd. Od tchzně a mamky to pouštím jedním uchem tam a druhým ven, ale sestra mě fakt točí. Teď jsem se po dlouhém boji rozhodla začít s příkrmem (9 dnů před 6. měsícem) a chci dát první dýni. Sestra to probrala s její švagrovou (má 3 děti, poslední má něco přes 4 měsíce), která by prý s dýní nezačala. Tak to sestra řekla mojí mamce a ta to se mnou hned řešila. Naběhla jsem na sestru, proč jako dýni ne. A ona prý, že je sladká jako kompot
. V životě syrovou dýni neviděla.
Já mám zamrazenou bio hokaido. A to mi původně radila dát ve 4 měsících první banán.
. Připadám si jak blbec. Já mám první dítě, její švagrová zdravotní sestra 3. ale to snad neznamená, že má patent na rozum, ne?!
Jestli to tak půjde dál, tak potěš. Mmch sestra taky ohledně dětí nedělá vše tak, jak bych to řešila já, ale nikdy jsem jí nic nevnucovala. Např. když jsem chtěla, aby jela se synovcem do Brna k lékaři, protože ještě dneska bohužel v noci sem tam neudrží moč a ona odmítla. ![]()
není nic jednoduššího než ji poslat do pr… narozdíl od jiných (starších) členek rodiny si to můžeš dovolit bez větších výčitek svědomí ![]()
A ty se bráníš? Já bych jim natvrdo řekla, že ty jim do výchovy taky nekecáš a že to děláš podle sebe. Ať se s tím nějak poperou
Mě nikdo nikdy do ničeho nekcal, ale já jsem taky člověk, který dokáže druhého „umlátit“ argumenty, že je pak radílek radši zticha, než aby to poslouchal. A že teda dělám spoustu věcí jinak než je zvykem ![]()
Dokud se budeš snažit nedělat problémy a vypouštět to, tak nepřestanou a co hůř, až bude dítě samo vnímat, tak začnou hustit i do něj, takže bych to vyřešila jednou provždy, dokud je malé
Taky jsem začala dýní, jestli tě to uklidní a světe div se, malý to přežil ve zdraví
takže směle do toho a vybodni se na všechny dobré rady, já bych jim dala ![]()
slušně bych řekla,že děkuji za názor, ale že si to udělám podle sebe. pokud by to nepřestalo, řekla bych jim to razantněji ![]()
to chce klid a nohy v teple
Doporučuji, usmívat se a kývat. No a pak si to udělat po svém ![]()
Taky jsem zacala dyni a maly basti ostatni zeleninu uplne v pohode. Teda ty tvoje harpie doma bych poslala nekam
Nebo bych sice slusne vyslechla jejich dobre minene rady, rekla dekuju za nazor, ale ja to budu delat TAK!
Hele, tak to je fakt hustý. Vše si dělej podle svýho. Já to taky poslouchala. Za nás tuto, za nás tuto. Já kojila do šestýho měsíce a přesně, furt dej jí čajík, ježiš chudák v tom vedru se upeče. Prostě peklo, ale bylo mi to jedno. Řekla jsem jim, že co bylo za nich je mi jedno, takže si to budu dělat podle svý dr, který důvěřuji. Pokud je dýně od 4týho nebo 6.měsíce, dala bych jí. Podle mě by tě poplácali po zádech, kdybys jí dala svíčkovou s pěti..... ![]()
lumáťa píše:
Každý se k tobě chová tak, jak mu dovolíš. Takže…
Jo, tak to je přesně můj problém. Holt komu není rady, tomu není pomoci.. Já teda nejsem žádná chuderka
, ale jeden dlouhodobý konflikt jsem už měla s bráchou a bylo to děsně nepříjemný a smutný, tak se podvědomě hádkám v rodině snažím vyhýbat. Mamka je ok, té stačí říct jen : Mami, zas?! A je klid
.
Nejvíc mě naštvalo, že jsem zas začla pochybovat, jestli ten zemák nebo mrkev není přece jen lepší
. Vzpamatovala jsem se, když mi ségra řekla, že když nechci samotnou mrkev, mám to dát napoprvé dohromady s bramborem.
. Podotýkám, že švagrová krmí dítě skleničkama už od 4 měsíců. Myslím si svý a taky jí do toho nekafrám.
socina píše:
to chce klid a nohy v tepleDoporučuji, usmívat se a kývat. No a pak si to udělat po svém
lumáťa píše:
Každý se k tobě chová tak, jak mu dovolíš. Takže…
To je fakt. Bohužel.
Ty jsi máma a ty si rozhoduj. Přece ti oni nebudou říkat co máš dělat a co ne. Je to tvůj život a tvoje dítě. Ty pro své dítě děláš co si myslíš že je nejlepší a tak to má být. Prostě jim to slušně vysvětli. Držím ti palce.
Taky jsem poslouchala rady,že moc strojim atd.Moje odpověď:každý jsme jiný a děláme věci po svém.To jsme říkala pokaždý a je klid.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.