Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky ![]()
pomalu doma začínáme mluvit o druhém dítěti,chtěli bychom menší věkový rozdíl. Dceři je 13 měsíců,prášky chci vysadit v létě,takže by byl rozdíl zhruba 2,5 - 3 roky(jak se zadaří
)
ale poslední dobou přemýšlím nad tím,jaké to bude,hlavně ty první měsíce. Naše Stelinka je moc hodné dítě,jako miminko spala někde od dvou měsíců celou noc,což je,myslím si-sen
no a my jsme si samozřejmě zvykli na nějaký režim,máme dostatek spánku,zkrátka už je to pohoda…a teď druhé miminko,proplakané noci,koupání dvou dětí,krmení apod. Je asi fakt,že když už mimi je,tak si člověk vždycky nějak poradí… přemýšleli jste nad tímhle před druhým těhotenstvím? a jak probíhaly vaše začátky s malým miminkem a starším sourozencem? Na co se připravit? Děkuji za odpovědi a přeji hezký den ![]()
ahoj milá zakladatelko
![]()
přemýšleli jsme nad tím a právě dospěli k závěru, že máme tak hodné děťátko, že mateřská je prostě brnkačka a že si to zvesela dáme zas od znova a zkusíme, co vydržíme. Těším se, až se děti zabaví spolu a já budu mít trochu soukromí na sebe. A hlavně taky když bude mít malá brzy sourozence, nestihne nabýt dojmu, že je středem světa všichni kolem ní musí skákat jak ona píská.
ahoj
taky nad tím dumám
taky se bojim že budu v těhotenství pořád unavená - to jsem byla a nebudu mít čas na synáčka…a taky si ho pak neužiju protože přednost dostane miminko.....taky to řeším
jo a ještě krmení dvou a koupání tak nějak asi už nebude třeba když bude Stelinka tak veliká, že to zvládne sama
ještě ti bude pomáhat s miminkem a bude pyšná velká ségra ![]()
no a ty do toho jdi, než zpohodlníš tím přílišným spaním a pak se ti nebude chtít vůbec ![]()
ahoj, tak naší malé je 2,5 roku a až se mimi narodí bude mít malá bez 3 měsíců 3 roky a přijde mi to jako nejlepší věkový rozdíl. Nemám z toho strach. Ba naopak se těším a těší se i malá, ona je taková hospodyňka a pomocnice. tak doufám a věřím, že jí to vydrží i až se miminko narodí.
těhotenství je teda pro mě náročné,je mi od začátku zle, ale malá je úžasná, protože se umí zabavit sama a s hodně věcmi mi pomůže a odpoledne už se jí věnuje tatínek, takže já mohu odpočívat
tak já budu mít rozdíl 26 měsíců a prvorozený byl teda uplakané mimi,nespavec,uprděnec..ale šli jsme do toho zas a modlíme se,aby byl bráška hodnější a klidnější než první
když to vyjde,budem šťastní a když ne,tak to prostě přežijem ![]()
Ahoj, mám holčičku, bude mít za chvíli rok a taky nad tím už hodně přemýšlím. a pořád nevím, jestli do toho jít, nebo ne.
s takhle velkym ditetem si myslim, ze uz to je pohoda
Rozarce bylo 2 a 3/4, kdyz se ji narodil bracha a pohoda, podle me idealni vekovy rozdil, ona uz byla dost samostatna a ja jako druhomatka jsem spoustu veci brala s vetsim klidem a nadhledem, kolikrat mi to se dvema detma prijde jednodussi nez s jednim, proste jsem zkusenejsi
neboj bude to fajn ![]()
Ahoj, máme rozdíl 27 měsíců. Starší tak jak u Vás, pěkně spal, režim, pohodička, druhé mimi jsme chtěli do 3let. Mladší teď slavil rok. Když se na to zpětně dívám, šílené byly první 4 dny po příjezdu z porodnice, než jsme si všichni na sebe zvykli. Malý byl dost uplakaný, celou noc mi spal poprvé až teď o víkendu. Jsou dny kdy je to super, pak přijdou horší dny, ale stojí to zato
. Neměnila bych, už teď si spolu kluci krásně hrajou. Ten starší už je docela soběstačný, obleče se, nají se, pomáhá. Nikdy jsme nekoupali každý den, takže si všechno jde naplánovat a pokud k tomu všemu máš skvělého manžela jako já, je to super ![]()
TAk holky co mě znáte tak víte že já bych neměnila Lucince byli čerstvě 2 roky když se narodil Tomínek a je to úžasný… sama víš Adél jak si vyhrají, Lucinka už od mala brášku zbožňuje takže se nenech přemlouvat a šup pryč s práškama a vrhněte se na mímo co nejdřív
![]()
KriJona píše:
tak já budu mít rozdíl 26 měsíců a prvorozený byl teda uplakané mimi,nespavec,uprděnec..ale šli jsme do toho zas a modlíme se,aby byl bráška hodnější a klidnější než prvníkdyž to vyjde,budem šťastní a když ne,tak to prostě přežijem
Toho se trošku bojím u druhého. Malá byla hodná, spavá, neprděla, a nejvíc mě právě děsí to co píšeš že bude u druhého a bude to celé tak trošku náročnější.
Jinak náš rozdíl bude 20m a hlavu si z toho zatím nedělám nějak to přežiju
.
Ahoj, tak u nás bude rozdíl jen 24měsíců
, čekáme druhé miminko v květnu, skoro přesně na druhé narozeniny dcery. Co se týče těhotentsví, první trimestr byl těžký, bylo mi špatně a byla jsem hodně unavená, k tomu se přidalo špinění a hematom a nařízený klidový režim (s 15měsíční cácorkou-ha ha!
). Tříletý rozdíl je už myslím úplně v pohodě, má to tak kamarádka, u nás je to horší, malou zvedat musím (12kg), ale snažím se to omezovat. Obtížné byly spíš ty první měsíce kvůli zvracení a hematomu, teď už je to ok. Období po porodu se trochu obávám, ale zbytečně moc to neřeším, přizpůsobíme se situaci. Holt druhé dítko musí být trpělivejší (i to první se musi naučit počkat), nebude celý den nošeno a pod., protože je tady taky malá, která mě potřebuje. Jen se modlím, ať druhorozená netrpí tak na bříško jako první, protože ta proplakala 3 měsíce v kuse
. Pak se odvděčila a od 4.měsíce je to andílek a spí celou noc (taky jsme rozmazlení
). Myslím ale, že rozdíl 2,5 až 3 roky je už v pohodě, každý měsíc k dobru je hodně poznat, tříleté dítě je samostatné, většinou už nepřebaluješ, nekrmíš, a pokud by dokonce šlo do školky, třeba i na půlden, tak je to idylka. Malý věkový rozdíl je myslím dobrý, neliší se tolik zájmy dětí ani později. Všichni to zvládli, zvládneme to i my a určitě kdyžtak i vy
![]()
Taky nad tím přemýšlím. My už máme ale vysazeno s tím, že tenhle měsíc tomu necháme volný průběh, další se případně budeme chránit (kvůli termínu na Vánoce). Tak jsem taky zvědavá, jak to vyjde.
Na jednu stranu mám trošku strach, jak to budu zvládat. Malá je taky hrozně hodná, spinká mi už celou noc, takže už jsem si taky zas zvykla na tu svou pohodu. Na druhou stranu si myslím, že to tak hrozné nebude. malá už se zvládne vykoupat i sama - napustím jí trochu vody a sedím u ní vedle vany a ona si hezky poblbne a pak ji jen opláchnu. Taky si myslím, že se 2 děti potom lépe zabaví. Nejhorší asi bude ten začátek.
Rozdíl máme 22 měsíců. Nejhorší bylo těhotenství, hlavně prvý trimestr a pak měsíc před porodem. syn se ještě dost v noci budil, ráno vstával v šest. Byla jsem unavená a vyčerpaná.
Po narození mimina to k mému úředkvapení byla pohoda. Potřebovala jsem tak 2-3 týdny na zaběhnutíí nějakého systému.
Naopak u velkého věkového rozdílu bych se bála, že návrat k nudnému miminu, které nic neumí, bude krutý.
tak si tady pročítám odpovědi…přemýšlím,jak by to bylo krásné,že by si dětičky krásně spolu vyhrály…otočím se…a za mnou jsou vyházená trička,podprsenky,spoďáry..ta je ale rychlá
takže jdeme ven,než mi vytahá celý byt,potom napíšu,jsem ráda,že nejsem jediná,kdo o tom i takhle přemýšlí … ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.