Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mam dceru narodila se 5.10 07 ..a cekame dalsi miminko jsem skoro ve 4mnesici mam obavy jak to zvladnu dcera je hodna je samostatna ale porad premyslim jak to zvladnu .. mam strach aby dcera nezarllila a aby nebyla smutna a nemyslela si ze ji us nemame radi
mate take nekdo takovy odstup od deti jak jste se chovali po prichodu z porodnice z druhym ditetem? co bych mnela delat??a cemu se vyvarovat?? dekuju vsem za rady
neboj bude to brnkačka
ne hele každé dítko je jné u nás pomohlo staršího syna neodstrkovat…ted čekáme třetí viz metříky a to se tepre děsím ![]()
Já myslím, že tohle už se dá naprosto v pohodě zvládnout, dcera je dost velká, abys jí spoustu věcí vysvětlila ![]()
Jinak bych řekla, že můžete věci vybírat spolu, potom ti může s miminkem pomáhat, podávat plínky a tak, aby měla pocit, že se o něj staráte spolu.
A taky aby se vše netočilo kolem mimina a nebyla nejčastější věta „tohle nejde, protože miminko…“ a „teď nemůžu, protože miminko…“. I mimino někdy musí počkat, chce to vychytat, aby neměla pocit, že všechno je podle mimina a ona je odstrkovaná.
Barborko, nejsem jeste maminka, ale jsme se segrou o 7 let (ja starsi) a co se pamatuju, tak dulezity bylo dostavat najevo, ze je nas sice vic, ale ze to neznamena, ze jsem odstrcena, nahrazena mrnousem, ci jinak „degradovana“. Udelat si pravidelne cas jen na prvni holcicku, plne se ji v te dobe venovat, ale i zapojovat ji do praci okolo mimca, pokud bude chtit, podporovat jejich vzajemny vztah. Casem z nich muze byt pekne „bratrstvo kocici pracky“ ![]()
Barborka4 píše:
Ahoj mam dceru narodila se 5.10 07 ..a cekame dalsi miminko jsem skoro ve 4mnesici mam obavy jak to zvladnu dcera je hodna je samostatna ale porad premyslim jak to zvladnu .. mam strach aby dcera nezarllila a aby nebyla smutna a nemyslela si ze ji us nemame radimate take nekdo takovy odstup od deti jak jste se chovali po prichodu z porodnice z druhym ditetem? co bych mnela delat??a cemu se vyvarovat?? dekuju vsem za rady
výborná diskuse
taky se už děsím
![]()
mikky píše:Barborka4 píše:výborná diskuse
Ahoj mam dceru narodila se 5.10 07 ..a cekame dalsi miminko jsem skoro ve 4mnesici mam obavy jak to zvladnu dcera je hodna je samostatna ale porad premyslim jak to zvladnu .. mam strach aby dcera nezarllila a aby nebyla smutna a nemyslela si ze ji us nemame radimate take nekdo takovy odstup od deti jak jste se chovali po prichodu z porodnice z druhym ditetem? co bych mnela delat??a cemu se vyvarovat?? dekuju vsem za rady
taky se už děsím
![]()
Barborka4 píše:mikky píše:Barborka4 píše:výborná diskuse
taky se už děsím
![]()
![]()
![]()
![]()
jak dlouho si tehotna?? a kolik je prvorozenemu
20 měsícu a jsem ve 31tt
Dceři jsou 4 a něco, pokud dobře počítám… taky bych chtěla druhé nejdříve za 3 až 4 roky, zatím mám jen jednu princeznu. Brácha se narodil, když mi bylo osm a nějaké ohrožení jsem nepociťovala.
Dcera už je dost velká na to, abys jí mohla svěřit důležité „dospělácké“ činnosti. Můžete jít spolu vybrat nějaké oblečení na miminko, může bříšku vyprávět básničky, zpívat, mazat ti ho… Dobré je půjčit si od někoho stetoskop, ať slyší i srdíčko. Povídejte si o miminku, ať se na něj těší (ale ne zase moc, udělej si i čas jen pro ni) a až bude prcek na světě, může ti malá slečna pomáhat a bude mít pocit, že už je velká holka ![]()
Mám kluky dva roky od sebe. Svěřila jsem velkému bráchovi důležité činnosti péče o sourozence, takže se cítil důležitý … a cítí se tak dodnes. Dokážou se „pohádat“, ale řekla bych, že z nich rostou „kosí bratři“.
No tak já to mám právě doma,starší je perfektní, pomáhí, miminko miluje, chce ji stále chovat, to trochu trnu, ale dopřávám jí to. Je tedy víc mazlivá, takže jak mimi usne, tak sem naplno jen její, někdy bych si nejraději lehla, ale nejde to. Jo a začala strašně mluvit, pořád něco vypráví, stále, někdy mám pocit, že ani nedýchá a mele a mele.Ale jinak se to dá. Jen neodstrkovat, A dostala novou panenku, takže já přebaluju, ona má své líny taky přebaluje, kojím, ona vyhrne triko a kojí, vše spolu.
A ještě hodně pomáhá babička, když já nemůžu, bere si starší a taky se jí věnuje.
Tak nikdy nevíte jak nakonec starší dítko zareaguje…ale důležité je, aby vědělo, že ho máte stále rádi.
Náš Kubík to vzal neuvěřitelně statečně a to mám opravdu uplakané miminko (už se to ale lepší
).
Důležité je zapojovat staršího do koloběhu kolem miminka a ve volných chvílích se věnovat jenom jemu. Poslat třeba tatínka s kočárkem a zůstat jen se starším. Žárlit bude asi každé, ale pokud nezačně mladšímu ubližovat je to v suchu ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.